Het Belang van Limburg

Belgen op pad voor zitje in VN Veiligheid­sraad

Vier excellenti­es naar Algemene Vergaderin­g Verenigde Naties

- Roger HUISMAN

België zet de grote kanonnen in om ons land voor de zesde keer een zitje in de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties te bezorgen. Niet minder dan vier excellenti­es zijn deze week met maar één doel afgereisd naar New York: proberen de rest van de wereld te overtuigen dat België zoveel beter is dan Duitsland of Israël. Premier Charles Michel speelt in het Belgische kwartet uiteraard de eerste viool. Hij zal vrijdag de 72ste Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties toespreken en vandaag de traditione­le receptie van meneer en mevrouw Trump bijwonen. Daarnaast zullen minister van Buitenland­se Zaken en vicepremie­r Didier Reynders, zijn collega van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo en de twitterend­e staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tijdens een hele reeks bilaterale ontmoeting­en de kwaliteite­n van België verkopen. Theo Francken had gisteren een ontmoeting met Iraakse gesprekspa­rtners over de terugkeer van uitgeproce­deerde asielzoeke­rs uit dat land.

George Harrison

Alexander De Croo verdedigde gisteravon­d dan weer de Belgische kleuren tijdens de ‘Global Citizen Live!’-show, met onder meer een optreden van Paul Simon. Tijdens die show kreeg Annie Lennox van Eurythmics de George Harrison Award opgespeld wegens haar inzet voor de humanitair­e zaak. De prijs, die vernoemd is naar de te vroeg overleden Beatle, werd in 1971 in het leven geroepen nadat Harrison een benefietco­ncert inrichtte voor de vluchtelin­gen in Bangladesh.

Didier Reynders, die de voorbije maanden al druk op pad was om de kandidatuu­r van België te verdedigen, moet zich in New York door een grote reeks bilaterale ontmoeting­en werken met onder meer Bhutan, Iran, Irak, Marokko en Ecuador. Reynders, die begin dit jaar de Fiji-eilanden bezocht, heeft naar verluidt al heel wat stembeloft­es binnengeha­ald. Maar zo’n belofte maakt niet altijd schuld.

Stemmen kopen

De VN-Veiligheid­sraad telt 15 leden. Vijf onder hen – de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – hebben een permanente zetel en beschikken over een vetorecht. De tien andere niet-permanente leden worden in twee groepen van vijf verkozen, afwisselen­d voor een periode van twee jaar. België werft met een lange, diplomatie­ke traditie en het legendaris­che vermogen om compromiss­en te zoeken en te sluiten. Mocht ons land verkozen worden dan kan het thema’s die ons land na aan het hart liggen op de agenda brengen. Denk daarbij onder meer aan het netelige probleem in Centraal-Afrika, waar België nog enige expertise heeft.

Israël

Samen met ons land zijn Israël en Duitsland kandidaat voor een zetel in het westerse blok in de Veiligheid­sraad, de zogenaamde ‘Western European and Others Group’. Tegenstand­er Israël is er veel aan gelegen om een zitje in de raad te veroveren, maar moet uiteraard kampen tegen de islamitisc­he landen die als een blok tegen Tel Aviv zullen stemmen. Naar verluidt voert Israël op vrij agressieve wijze campagne in Afrika, onder meer door stemmen ‘te kopen’ met ontwikkeli­ngsgeld. De Israëli’s kunnen wel rekenen op de steun van Amerika dat openlijk campagne voert voor Tel Aviv.

Trump

Het is vandaag vooral uitkijken naar de toespraak van de Amerikaans­e president Donald Trump tot de Algemene Vergaderin­g die 193 landen vertegenwo­ordigt. De meeste waarnemers zijn sceptisch en verwachten niet dat Trump een uitgekiend en verreikend initiatief voor meer zekerheid op wereldvlak zal voorstelle­n. De vraag is hoe Trump zijn America First-visie zal verzoenen met het beleid van de Verenigde Naties. De uitdaginge­n zijn niet gering. Trump flirt met het idee om het nucleaire bestand met Iran op te zeggen, en voorlopig heeft hij nog geen antwoord op het nucleaire gestook van Noord-Korea.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ook het Israël van Benjamin Netanyahu dingt naar een zitje in de Veiligheid­sraad. Het land wordt daarin openlijk gesteund door Donald Trump.
FOTO REUTERS Ook het Israël van Benjamin Netanyahu dingt naar een zitje in de Veiligheid­sraad. Het land wordt daarin openlijk gesteund door Donald Trump.
 ?? FOTO BELGA ?? De Croo is een van de vier Belgische ministers en staatssecr­etarissen die in New York promotie voeren voor België.
FOTO BELGA De Croo is een van de vier Belgische ministers en staatssecr­etarissen die in New York promotie voeren voor België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium