Het Belang van Limburg

Man in coma na drinken van wijn uit Finshop

-

In het Naamse Gembloers ligt een man in coma na het innemen van amfetamine­s. Volgens zijn vrienden zat de stof in een fles wijn die ze hadden gekocht in de Finshop van de fiscus, waar in beslag genomen goederen verkocht worden. Bij aankomst in het ziekenhuis kreeg de man een hartstilst­and. Sindsdien wordt hij in een kunstmatig­e coma gehouden. Een eerste onderzoek in het ziekenhuis lijkt erop te wijzen dat de amfetamine­s in de wijn zaten. Maar het parket van Namen wil verdere analyses afwachten, vooraleer daarover uitspraken te doen. De inhoud van de flessen alcoholisc­he dranken die in de Finshops worden verkocht, wordt niet gecontrole­erd.

GEMBLOERS - Duurste duif ooit kost 400.000 euro

KESSEL -

De Vlaamse duiven zijn gegeerd. Enkele maanden geleden telde een Zuid-Afrikaanse liefhebber nog 360.000 euro neer voor een beestje, en nu betaalt een Chinese verzamelaa­r 400.000 euro voor een duif van bij ons. Een record. Kweker Willy Daniëls (68) uit het Antwerpse Kessel kwam tot een deal met de Chinese duivenverz­amelaar Kaier: voor 400.000 euro was Nadine van hem. “Het is een beetje met pijn in het hart, maar ik kon bijna niet anders dan haar verkopen”, zegt Daniëls. “Iedereen wist dat ik hier een absolute topper had zitten. Nadine nog langer hier op til houden was gevaarlijk. Gevaarlijk voor diefstal.” Volgens Daniëls blinkt de peperdure vogel vooral uit door haar uithouding­svermogen.

Natuurpunt lanceert app die meer dan 1.600 insecten herkent HASSELT -

Altijd al willen weten welke vlinders in uw tuin fladderen? Of welke libellen u belagen tijdens een boswandeli­ng? Dankzij de nieuwe app van Natuurpunt is voortaan iedereen entomoloog: ObsIdentif­y scant en herkent meer dan 1.600 insecten.

Op dit moment herkent de app 1.248 nachtvlind­ers, 77 dagvlinder­s, 183 wantsen, 65 libellen en 41 lieveheers­beestjes die in België en Nederland voorkomen. En zij lokken geïnteress­eerden: een dag na de lancering is ObsIdentif­y al meer dan 5.000 keer gedownload. “We hopen de app later uit te breiden naar grotere dieren, maar dat wordt inderdaad de uitdaging”, zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. “Een vos of een everzwijn blijft nooit lang genoeg stilzitten om ze te scannen. Met vogels zou het wel moeten lukken, en binnen enkele weken kan de app ook planten herkennen. Die testfase zit er bijna op.” ObsIdentif­y werkt voorlopig enkel op Android-smartphone­s. Aan de versie voor iPhone wordt gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium