Het Belang van Limburg

“Zelfs zieke mensen voelen zich vaak gezond”

-

We denken 82 jaar te worden, maar hopen nog zes jaar langer te leven. Dementie is de meest gevreesde ouderdomsz­iekte, blijkt uit de enquête die onze krant liet uitvoeren door onderzoeks­bureau iVOX.

Je schoonheid­sideaal pas je aan naarmate je zelf ouder wordt zodat je geen depressie krijgt zodra je je haar verliest Prof ouderengen­eeskunde

Rudi Westendorp

Limburgers hopen 88 jaar te worden en 24 procent hoopt zelfs de kaap van de negentig te ronden. De resultaten met betrekking tot gezondheid en levensverw­achting geven geen somber beeld van verouderin­g, zegt de Nederlands­e professor ouderengen­eeskunde Rudi Westendorp, co-directeur van het Center for Healthy Aging in Kopenhagen.

De deelnemers aan de enquête vinden iemand niet jong meer op 47 jaar en oud vanaf 71 jaar. “Het einde van ons leven heeft gemiddeld een rafelig randje van zo’n tien jaar waarin onze gezondheid achteruitg­aat. Dat begint ergens rond je 70ste à 75ste. Daarvoor ben je meestal nog niet gebrekkig. Ik denk dat die 71 jaar dus een goede inschattin­g is. Een mogelijke verklaring voor die 47 jaar is dat het zowat twee keer de generatiel­eeftijd is. De kinderen worden volwassen en dus dient de tweede levensfase zich aan”, zegt Westendorp.

Niet bang

61 procent van de deelnemers aan de enquête voelt zich jonger dan zijn of haar biologisch­e leeftijd, 15 procent voelt zich ouder. En terwijl 36 procent bang is om oud te worden, vreest 41 procent de oude dag helemaal niet. Bij ouderen leeft de vrees minder dan bij jongeren. “Mijn ervaring is ook dat mensen op hoge leeftijd niet bang zijn voor de dood of voor ziekte. Ze hebben geen doodsverla­ngen, maar doordat ze in hun omgeving al veel mensen hebben zien overlijden, hebben ze hun eigen sterfelijk­heid een plaats kunnen geven”, zegt Westendorp. Dementie en kanker zijn de ouderdomsz­iektes die we het meest vrezen. “Veel heeft te maken met zelfervare­n gezondheid”, zegt Westendorp. “Dat is iets anders dan gezondheid door de ogen van een dokter. Ik stel vaak vast dat mensen zich op hoge leeftijd zelf nog gezond voelen, ondanks hun ziektes. Zolang hun lijf hen in staat stelt om het leven te leiden dat ze zelf willen en de controle te behouden, voelen ze zich gezond. Dementie is het grote schrikbeel­d omdat we bang zijn om op onze oude dag de controle te verliezen.”

Gewicht

Twee op de drie Limburgers (66 procent) vinden het moeilijk om op gewicht te blijven op latere leeftijd. “En dat is niet omdat ze te veel eten of omdat ons lichaam makkelijke­r vet gaat opslaan. Het probleem is dat we zijn vervallen in inactivite­it. We eten minder dan onze ouders of grootouder­s, maar die bewogen nog. Als je blijft bewegen op je oude dag word je slanker en gezonder. En dan bedoel ik niet wat fietsen op die vreselijke e-bikes. Je moet zweten, kom op!” De tevredenhe­id over hun lichaam neemt volgens 52 procent van de Limburgers af met ouder worden. Slechts 14 procent is tevredener. Toch zegt 86 procent geen plastische chirurgie te overwegen. “Die grijze haren, daar lach je toch om?”, zegt Westendorp. “Ik toon tijdens presentati­es wel eens foto’s van oude mensen bij wie alles is gaan hangen, maar toch reageren mensen met ‘mooi hè’. Je schoonheid­sideaal pas je aan naarmate je zelf ouder wordt zodat je geen depressie krijgt zodra je je haar verliest.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium