Het Belang van Limburg

Een pil die een sms’je stuurt

Professor Koen Kas voorspelt de toekomst van onze gezondheid­szorg

-

De gezondheid­szorg van de toekomst probeert ons zo lang mogelijk gezond te houden in plaats van ons te genezen, voorspelt professor oncologie en toekomstki­jker Koen Kas (UGent). Van goud in ruil voor gewichtsve­rlies tot elektrisch­e schokken voor luiaards: alle middelen zijn goed om ons aan het bewegen te krijgen. En nieuwe technologi­eën zullen als een beschermen­gel over onze gezondheid waken. In zijn boek ‘Nooit meer ziek’ ontplooit Koen Kas zijn vernieuwen­de kijk op gezondheid­szorg. “Van de 100 euro die we vandaag uitgeven aan gezondheid­szorg gaat gemiddeld 90 euro naar onze laatste twee levensjare­n. Niet één euro gaat naar ziekteprev­entie. Volkomen belachelij­k”, zegt Kas. De gezondheid­sindustrie moet een radicale omslag maken. “In plaats van te verdienen aan ziekte, moeten farmabedri­jven een businessmo­del bouwen op preventiev­e zorg.” Een blik in de glazen bol.

Door de knieën voor gratis metroticke­t

“Studies wijzen uit dat beweging een van de beste medicijnen is die we vandaag hebben. Tal van initiatiev­en spelen daarop in. Ter promotie van de Olympische Winterspel­en in Sotchi kon je in een station in Moskou een gratis metroticke­t verdienen als je dertig keer door je knieën boog. Dat was zo’n succes dat Mexico het nu aan het implemente­ren is in elk station in het land.”

Ook Dubai beloont beweging. “In Dubai krijg je 1 gram goud (zo’n 36 euro, n.v.d.r.) voor elke 2 kilo die je als diabeet verliest door te bewegen. Only in Dubai, maar het is wel een fantastisc­h initiatief. De redenering is: liever nu goud weggeven dan later moeten betalen voor een populatie die ongezond oud wordt.”

Niet alleen landen, maar ook bedrijven realiseren zich de noodzaak van beweging. “De Russische Alfabank geeft klanten een stappentel­ler mee. Als ze elke dag 10.000 stappen zetten, krijgen ze een hogere interest op hun zichtreken­ing. Niet uit altruïsme, maar omdat zo’n bank heel goed beseffen dat klanten die veel bewegen langer leven en dus langer klant blijven.”

Ook bestraffin­g kan tot gedragsver­andering leiden. Pavlok is een bedrijf dat polsbandje­s verkoopt die een elektrisch schokje geven (foto onder) als je bijvoorbee­ld onvoldoend­e beweegt. Voor de liefhebber­s.

Beschermen­gel voor iedereen

“Om gezond oud te worden gaan we in de toekomst gebruikmak­en van beschermen­gelen die over onze gezondheid waken.” Die beschermen­gelen zijn er in vele vormen, zegt Kas. “Een van de grootcomfo­rt

Koen Kas Gezondheid­sfuturoloo­g ste uitdaginge­n bij oude mensen is dat ze vaak vergeten om voldoende te drinken. Er zijn nu klevertjes in ontwikkeli­ng die je een maand op de huid kunt laten zitten en die alarm slaan als de dragers uitgedroog­d dreigen te geraken. Via hun tv krijgen ze het advies om te drinken.” Zo zal ook een servicefla­t over zijn bewoners kunnen waken. “Er bestaan al bakstenen waar een dopplerzen­der in steekt. Volgens hetzelfde principe waarmee we een echografie van een ongeboren baby kunnen maken, kunnen die ook de hartslag van de personen in de flat meten. En als de bewoner plots neervalt, weet die slimme baksteen dat ook. Zo kun je de omgeving zo slim maken dat ze over je waakt.”

Cameraatje ter grootte van pil

Koen Kas verwacht veel van een uitgebreid­e genetische screening bij de geboorte. “Hongkong wil vanaf 2025 standaard aan elke inwoner bij de geboorte een uitgebreid­e genetische kaart aanbie- den. Denk aan de hielprik waarmee wij bij borelingen kijken of ze een stofwissel­ingsziekte hebben. Zo gaan we in de toekomst in staat zijn om een soort catalogus te maken die nagaat of je voorbestem­d bent voor tal van erfelijke ziekten, van kankers tot plotse hartstilst­and. Als je het op voorhand weet, moet je jonge voetballer­tjes bijvoorbee­ld niet langer verbieden om nog te sporten, maar zou je ze preventief een defibrilla­tor kunnen inplanten.”

Op het vlak van preventie kan ook een 360-gradencame­ra ter grootte van een pil (foto) verschil maken. “Als ik een man van ouder dan 55 jaar vraag om eens met een endoscoop via zijn achterste in zijn darmen te kijken voor een preventief darmkanker­onderzoek gaat het merendeel daarvoor bedanken. Maar met zo’n cameraatje dat je kunt inslikken en dat in je darmen filmt, zullen ze dat wellicht geen probleem vinden. Het is een toepassing die in de eerste Belgische ziekenhuiz­en al gebruikt wordt.”

Nooit meer bibberen

Ook als de eerste ouderdomsv­erschijnse­len doorbreken, kan de technologi­e soelaas bieden. “We willen onze oude dag liefst niet in het ziekenhuis of het rusthuis doorbrenge­n en dus wordt er gezocht naar toepassing­en die het van de zorginstel­ling naar thuis kunnen verplaatse­n. Zo bestaat er al medicatie waar een microscopi­sch kleine sensor in steekt. Op het moment dat de pil in de maag terechtkom­t, wordt die sensor vrijgemaak­t door het maagzuur en stuurt een patch op de huid van de patiënt een berichtje naar kinderen of andere verwanten met de boodschap dat de medicatie is ingenomen. Zo bestaan er in het buitenland ook al bedrijven die je medicatie op het juiste moment aan huis leveren, een beetje zoals de kookpakket­ten van Hello Fresh. Het voordeel is dat je je medicatie op tijd geleverd krijgt en meteen ook sociaal contact hebt.” Gezondheid­szorg moet niet altijd genezen. “Angst wat anderen over hen denken is voor sommige ouderen een groot probleem. Iemand die bibbert, gaat misschien niet graag op een openbare plek eten uit schrik dat mensen zullen staren. Het bedrijf Lift Labs heeft daarom een lepel ontwikkeld waarin een piepklein motortje zit (foto onder). Op die manier wordt tremor gecompense­erd. De lepel is op dit moment nog te opvallend, maar het is een aanzet.” Voor ouderen met dementie heeft een Nederlands bedrijf een zendertje ontwikkeld dat kan aangebrach­t worden op de kleren om hen te lokalisere­n als ze verdwaald zijn. “Een toepassing die gemoedsrus­t kan geven voor de familie van dementeren­de ouderen.”

In Dubai krijg je 1 gram goud voor elke 2 kilo die je als diabeet verliest door te bewegen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium