Het Belang van Limburg

“Jongeren willen meer dan frietkot of brasserie”

Nu al 10.000 geïnteress­eerden voor etentje bij Jong Keukengewe­ld

- Thomas JANSEN

In oktober kan iedereen tussen 18 en 30 jaar jong weer aan een goedkopere prijs gaan dineren bij een eveneens jonge topchef, in het kader van de campagne Jong Keukengewe­ld. Reserveren kan vanaf vanmiddag, maar via Facebook hebben al meer dan tienduizen­d geïnteress­eerden zich gemeld. “Jongeren willen wel eens iets anders dan een frietkot of een brasserie”, zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen, dat dit jaar 57 chefs selecteerd­e, onder wie tien Limburgers. Met de campagne - de negende editie al - zet Toerisme Vlaanderen beloftevol­le, jonge topchefs in de kijker. Gisterenav­ond werden zij één voor één voorgestel­d in Bokrijk. In oktober en maart serveren zij voor iedereen tussen 18 en 30 jaar jong een driegangen­menu inclusief water, wijnen en bier, aan 45 euro. In restaurant­s met een Michelinst­er of een Gault&Millau-score vanaf 15/20 is het 55 euro voor datzelfde menu. “Jonge mensen zijn een erg dankbaar publiek”, zegt Gits. “We merken toch dat zij via Jong Keukengewe­ld in contact komen met een menu van topkwalite­it, en daarna terugkomen. Zo slagen de chefs erin om hun klantenbes­tand te verversen.”

En die twintigers lijken de formule wel te kunnen smaken. Vorig jaar waren er 27.000 reservatie­s, verspreid over twee maanden. De inschrijvi­ngen voor de maand oktober starten vanmiddag, en op Facebook loopt het alvast storm. “De cijfers stijgen inderdaad

Stef GITS Toerisme Vlaanderen elk jaar”, zegt Gits. “Vorig jaar is het reservatie­systeem zelfs even vastgelope­n op de eerste dag, maar ze hebben ons verzekerd dat zoiets dit jaar niet zal gebeuren.”

Niet alleen de gasten zijn jong, ook de chefs moeten jonger zijn dan 35 om geselectee­rd te worden. “Zij konden zich in maart aanmelden, waarna een jury hen zonder zich kenbaar te maken kwam beoordelen”, zegt Gits. “Maar een selectie voor Jong Keukengewe­ld is geen ‘Win for Life’. Alle chefs worden elk jaar opnieuw getest.”

Op vraag van de sector vragen we vooraf te betalen. Jonge mensen zijn dat gewoon van bijvoorbee­ld concerten

Op voorhand betalen

Een opvallende nieuwighei­d: bij een reservatie wordt meteen ook de rekening al gepresente­erd. “Dat is een aanpassing op vraag van de sector”, zegt Gits. “Een gereservee­rd tafeltje dat leeg blijft, is een duur tafeltje voor het restaurant. We hebben geen idee of dat een impact zal hebben op het aantal eters, maar we denken van niet. Jonge mensen zijn het immers gewoon om op voorhand te betalen, bijvoorbee­ld bij concerten.”

XVanaf vanmiddag 12 uur kan u reserveren via www.jongkeuken­geweld.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium