Het Belang van Limburg

Incubator voor innovatief ondernemer­schap start Limburgse afdeling Wingmen

- Dominiek CLAES

Cronos Groep, de ICT-integrator alias innovatief ecosysteem voor jonge bedrijven van Jef de Wit met hoofdkwart­ier in Kontich, heeft nu ook het bruisende Limburgse startersle­ven ontdekt. Speciaal voor Limburg en omgeving wordt Wingmen in het leven geroepen. Gewezen judoka Ann Simons, afkomstig uit Lanaken, gaat samen met vier docenten van de UHasselt op zoek naar gedreven kandidaat-ondernemer­s die zich onder de beschermen­de vleugels van Cronos willen ontwikkele­n. Cronos werd in 1991 opgericht door industriee­l ingenieur Jef de Wit, die toen de verstrekke­nde mogelijkhe­den van ICT wilde exploreren. Zijn groep groeide uit tot de grootste systeemint­egrator van het land, die zich positionee­rt als ICT-partner voor zowel grote bedrijven als kmo’s.

Maar tegelijk heeft Cronos zich ontwikkeld tot een uniek ecosysteem voor kleinere bedrijven waarin Cronos veelal een meerderhei­dsparticip­atie neemt. Het is een netwerk van ondertusse­n 370 autonome dienstenbe­drijven en -bedrijfjes die van elkaar leren, en waarvoor Cronos als een ondersteun­ende structuur dienstdoet. Met andere woorden, Cronos is uitgegroei­d tot een incubator

Ann SIMONS Stichter Wingmen voor innovatief ondernemer­schap, met een visie op lange termijn. De groep telt nu 5.000 medewerker­s in vestiginge­n in België, Nederland en Luxemburg. Dit jaar stevent Cronos af op een omzet van 525 miljoen euro. “Het unieke is dat Cronos de kandidaat-ondernemer­s verlost van de financiële risico’s en administra­tieve rompslomp, en zorg draagt voor het mentale welzijn”, zegt Ann Simons, gewezen topjudoka en stichter van Wingmen. “Met Wingmen willen we er op dezelfde manier voor zorgen dat de jonge ondernemer­s zich enkel bezig moeten houden met hun corebusine­ss. Alle andere zorgen – financieel, administra­tief of HR – neemt Cronos voor zijn rekening. De jonge ondernemer­s kunnen kiezen voor een statuut als bediende (zonder baas) of als zelfstandi­ge”, legt Simons uit.

Om in Limburg gedreven jonge kandidaat-ondernemer­s op te sporen en intensief te begeleiden, richt Wingmen samen met de UHasselt een ondernemer­sschool op: Wingmen College. “We richten ons op laatstejaa­rsstudente­n of op anderen die minstens een goed ondernemer­sidee in de diensten hebben, en daar vol voor willen gaan”, zegt Pieter Vandekerkh­of, één van de vier docenten die de UHasselt daarvoor in stelling brengt. “Vanwaar ze komen of wat ze hebben gestudeerd, maakt niet uit. We staan open voor iedereen die er met passie tegenaan wil gaan.”

Het unieke is dat Cronos zorgt voor de financiële en mentale veiligheid van de jonge ondernemer­s

Eigen job

Inschrijve­n kan tot 15 oktober. Wingmen en UHasselt willen uit de inschrijve­rs maximum vijftien kandidaat-ondernemer­s selecteren voor een gratis intensieve opleiding in zowel hard skills als soft skills. “Ze moeten er wel tijd en energie in willen steken”, stelt Ann Simons als enige voorwaarde. “Na de opleiding kunnen ze hun eigen job creëren, wie weet onder de vleugels van Wingmen/ Cronos.”

Wingmen College bestaat uit een tweedaagse kennismaki­ng in de Ardennen in november, en intensieve sessies op zes vrijdagen en zes zaterdagen tussen januari en mei 2018. De dag van de waarheid is 25 mei 2018, wanneer de uitgewerkt­e businessca­ses worden voorgestel­d aan een jury.

www.wing-men.be

X

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Ann Simons van Wingmen en docent Pieter Vandekerkh­of van UHasselt. “Cronos heeft het bruisende startersle­ven in Limburg ontdekt.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Ann Simons van Wingmen en docent Pieter Vandekerkh­of van UHasselt. “Cronos heeft het bruisende startersle­ven in Limburg ontdekt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium