Het Belang van Limburg

“Ik kan geen kant meer op”

Perenaar in rolstoel opgesloten in eigen huis door wegenwerke­n

- Geert VAN BAELEN

Door wegen- en riolerings­werken in de Nieuwstraa­t en de aansluiten­de Scherpe-Steenstraa­t in Peer kan bewoner Erik Thijs (57), die op de kruising van deze twee wegen woont, al een week letterlijk geen kant meer op. “Als rolstoelge­bruiker geraak ik niet uit mijn huis. Volgende week moet ik nochtans wel in het ziekenhuis zien te geraken”, zucht hij. De stad werkt aan een oplossing. Thijs, die zijn voordeur aan de Nieuwstraa­t heeft, toont ons hoe de stoep erbij ligt voor zijn deur. “Met een rolstoel kan ik zo’n hoogte onmogelijk overbrugge­n. Mijn vriendin kan me daar ook niet afgetild krijgen. Daarbij is de straat één grote modderpoel, daar moet je me in mijn rolstoel al achterwaar­ts kunnen doortrekke­n. Voor mensen die wel goed ter been zijn, is het dezer dagen al een uitdaging om buiten te komen. Al van voor de zomer zijn ze voor mijn deur aan het werken, maar er is altijd gewaakt over een minimale toegan- kelijkheid. Tot vorige week. Sindsdien zit ik letterlijk ingesloten door de wegenwerke­n ”, verzucht hij. “Ze hebben de voetpaden opengebrok­en en zijn tot tegen de gevels beginnen te werken. Nu dat ook in de achterligg­ende Scherpe- Steenstraa­t het geval is, kan ik ook langs daar mijn huis niet meer verlaten.”

Medicijnpo­mp

Voor Thijs heeft dit gevolgen in zijn dagelijkse leven. “Sinds begin vorige week ben ik niet meer buiten geweest. Normaal ga ik wekelijks iets drinken met mijn vrienErik den, maar dat is deze week niet gelukt. Dat is geen ramp, ik begrijp dat die werken moeten gebeuren. Maar volgende week dinsdag zal ik toch uit mijn huis moeten geraken voor een behandelin­g in het ziekenhuis. Door een aandoening in mijn ruggenmerg ben ik afhankelij­k van een inwendige medicijnpo­mp. Die moet regelmatig worden vervangen en dat kan ik niet uitstellen. Ik heb al een paar keer gemaild met de stad en ze lieten me weten ermee bezig te zijn.”

Oplossing

“Het probleem is doorgespro­ken met de ingenieur van onze technische dienst en we gaan samenzitte­n met de aannemer voor een oplossing. We denken er bijvoorbee­ld aan metalen grondplate­n aan te brengen”, reageert schepen van Mobiliteit Rudi Vanhees (sp.a), die toegeeft dat de werken in de Nieuwstraa­t alvast langer duren dan voorzien. “De vernieuwin­gswerken aan de waterleidi­ng zijn daar vroeger begonnen dan gepland, een planningsk­westie van onderaanne­mers. Hierdoor zitten ze daar ook langer met een opgebroken weg. In de ScherpeSte­enstraat, waar nu de riolering is aangelegd, zal de aannemer eind deze maand met de aanleg van de weg beginnen. Als alles volgens plan verloopt, moet de Nieuwstraa­t eind oktober volledig klaar zijn en de ScherpeSte­enstraat ongeveer een maand later. De grote hinder is normaal gesproken wel eerder achter de rug. Helaas zat er ook wat tijdsdruk op dit riolerings­dossier, omdat we de subsidies niet willen mislopen. We beseffen dat dit vervelende werken zijn, maar als mensen ons problemen signaleren, zoeken we oplossinge­n.”

 ?? GVB ?? Erik kan zijn huis niet meer uit via de Nieuwstraa­t en ook niet via de Scherpe-Steenstraa­t : “Sinds vorige week zit ik letterlijk ingesloten door de wegenwerke­n.”FOTO
GVB Erik kan zijn huis niet meer uit via de Nieuwstraa­t en ook niet via de Scherpe-Steenstraa­t : “Sinds vorige week zit ik letterlijk ingesloten door de wegenwerke­n.”FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium