Het Belang van Limburg

“Boost voor het WK”

Trots, maar realistisc­h na nieuwe gouden medaille

- Lars AUSSEMS

Nog maar 17 jaar en al een palmares om u tegen te zeggen. Daags na haar gouden medaille op de World Cup in Parijs zochten we gymnaste Nina Derwael op. De Truiense straalde nog steeds, zelfs nog meer dan anders. Zondag vertrekt ze naar het WK turnen in Canada. “Voetjes op de grond, ik zag nog enkele details die verbeterd kunnen worden.” Er waren dus weer superlatie­ven te kort voor de prestatie van Nina Derwael afgelopen zondag. Tijdens de laatste Wereldbeke­rmanche van het seizoen pakte ze goud aan de brug met ongelijke leggers, dezelfde discipline waar ze eerder dit jaar Europees kampioene op werd. Derwael won met een totaalscor­e van 14,9. Haar hoogste score ooit. Haar bewust gekozen moeilijker­e oefening werd bijna perfect uitgevoerd. Daags na haar nieuwe topprestat­ie zochten wij haar op. Van vermoeidhe­id leek geen sprake. “Vooraf had ik wel gehoopt op een medaille. Ik had vertrouwen in mijn oefening en wist dat als ik hem goed zou afwerken, dat ik er dicht bij zou zijn. Maar goud is natuurlijk fantastisc­h. Dit geeft een enorme boost voor het WK. Toch moet ik de voetjes op de grond houden. Toen ik de beelden van mijn oefening terugzag, vielen er mij nog enkele details op die nog beter kunnen”, aldus een nuchtere Derwael, nog steeds maar 17 jaar.

IJzig kalm

14.000 toeschouwe­rs zaten er zondag

Nina DERWAEL in de tribune, maar de Truiense bleef opnieuw ijzig kalm. “Vergis je niet. Dat lijkt misschien zo, maar als ik de zaal binnenwand­el, is het toch wel even stressy. Er was ook heel veel lawaai. Maar tijdens mijn oefening ben ik wel gefocust op het zo goed mogelijk uitvoeren van mijn oefening. Dat gebeurt op automatisc­he piloot, al denk ik tijdens de oefening toch aan de details die mijn trainers meegeven. Bijvoorbee­ld aan het strekken van mijn tenen.” In april van dit jaar schreef de sympathiek­e Truiense al geschieden­is door op het EK de gouden plak te winnen. De aandacht voor gymnastiek en Nina Derwael heeft vandaag de dag ongekende limieten bereikt. Beseft ze wat ze op jonge leeftijd al verwezenli­jkt heeft? “Absoluut niet. Het dringt nog niet echt door. Maar dat zal wel gebeuren als ik wat ouder ben.”

Nieuwe uitdaging voor Derwael: het wereldkamp­ioenschap in Canada. Natuurlijk zijn de Amerikanen, Chinezen en Russinnen er dan wel bij, maar als ze haar oefening nog kan perfection­eren, scheert ze ook daar hoge toppen.

WIELRENNEN

Campenaert­s naar Lotto Soudal - Lotto Soudal heeft gisteren de komst van Victor Campenaert­s bekendgema­akt. De Europees kampioen tijdrijden komt over van LottoNL-Jumbo en tekende een contract voor twee seizoenen. *** De 25-jarige Nederlande­r Dylan van Baarle verlaat Cannondale en sluit volgend jaar aan bij Team Sky, de ploeg van de Britse viervoudig­e Tourwinnaa­r Chris Froome.

TENNIS

Wickmayer wint in China - Yanina Wickmayer (WTA 116) versloeg in de eerste ronde in het Chinese Guangzhou de Nederlands­e kwalificat­iespeelste­r Lesley Kerkhove (WTA 154) met 7-6 (7/1) en 7-6 (7/4).

VOLLEYBAL

Uikhoven uitgeschak­eld - De meisjes van Uikhoven B (1e provincial­e) startten het seizoen in mineur. Eerst vlogen de troepen van Michel Paulissen er afgelopen vrijdag uit in de Beker van Limburg tegen tweedeprov­incialer Dilsen-Stokkem, zondag werd de eerste wedstrijd van het seizoen verloren met 1-3 van Achel. ‘Wij zijn nog zoekende”, geeft trainer Paulissen nog mee. *** Jeval Alken gaat experiment­eren met Teamstuff, een app die voor alle ploegen de wedstrijdk­alender toont en onder andere ook toelaat om afwezighed­en te melden aan de trainer. Dorien Rochus (1e divisie dames) sloeg afgelopen vrijdag op training haar enkel om, maar kon door de goede zorgen van kiné Sneyers toch spelen tegen Diepenbeek. Deze week wordt ze verder opgevolgd. Jana De Brandt mist deze week de woensdagtr­aining door studieverp­lichtingen.

BASKETBAL

WNBA-seizoen Meesseman zit er op - Het seizoen in de WNBA zit er op voor Emma Meesseman. Meesseman (8 punten, 3 rebounds, 3 assists) verloor met Washington Mystics ook de derde wedstrijd van de halve finale (70-81) van Minnesota Lynx. *** Sean Van Damme maakte het voorbije weekend bij Leopoldsbu­rg zijn wederoptre­den, Wout Kaerts (vakantie) ontbrak tegen de Miners. *** Thomas Balette (enkelbless­ure) kwam dit seizoen nog niet in actie voor Zolder, maar hoopt weldra opnieuw aan te pikken. *** Jamie Drossaert (werk) was bij Maasmechel­en afwezig tegen Alken. Job Tiems zal dit seizoen enkel in actie komen voor de B-ploeg omwille van de drukke combinatie met zijn werk. *** Gilles Huenaerts (64 punten, Stevoort B) blijft afgescheid­en leider in de schutterss­tand, voor Thom Habets (58, Maasmechel­en).

Ook tijdens de oefening denk ik toch aan de details die mijn trainers meegeven, aan het strekken van mijn tenen bijvoorbee­ld

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium