Het Belang van Limburg

Peerse Canadees bedenkt nieuw gezelschap­sspel

- Geert VAN BAELEN

De 43-jarige Jason St.Just uit Kleine-Brogel heeft een nietalleda­agse passie. De man met Canadese roots bedenkt gezelschap­sspellen en brengt nu een nieuw kaartspel rond het thema tijdreizen op de markt. Twee jaar geleden nog werd een door hem ontwikkeld­e variant op Stratego wereldwijd opgepikt. “Sinds 1997 ben ik bezig met het uitwerken van gezelschap­sspelen”, zegt Jason. “Als een soort denkoefeni­ng heb ik toen een variant van Risk uitgedokte­rd. Dat vond ik zo leuk, dat ik de jaren nadien de grote spelfabrik­anten ben beginnen bestoken met allerhande ideeën.” Honderden keren werd Jason wandelen gestuurd, tot twee jaar geleden Jumbo wel brood zag in zijn ‘Stratego Waterloo’. “Natuurlijk heeft me dat wat geld opgebracht, maar rijk word je er niet van. Ik ben altijd gewoon blijven doorwerken in de logistiek.”

Nu, twee jaar later, pakt hij uit met ‘Lost in Time’, een kaartspel waarin tijdreizen centraal staat. “Het valt met weinig te vergelijke­n van wat nu populair is. Daarom raak ik ook moeilijk binnen bij de grote producente­n, die liever varianten zien op beproefde formules. Ik probeer mijn spellen altijd een educatieve laag te geven. Zo link ik graag naar geschieden­is, mijn andere passie.”

Hoe gaat

het

spel nu

in

z’n werk? Wel, de spelers bevinden zich in 2031 en worden terug in de tijd gestuurd. Door met hun kaarten een tijdlijn te vormen moeten ze 2031 zien te bereiken. “Door een kapotte tijdmachin­e zijn de mogelijkhe­den beperkt en kan je met ongunstige kaarten zelfs verder van huis belanden. Tussen de verschille­nde spelers ontstaat een soort amusant getouwtrek, maar er is ook een soloversie.”

Beurzen

Jason schat dat hij ongeveer vier maanden heeft gewerkt aan dit spel. “Proefspele­n doe ik met vrienden, maar vooral met onbekenden die ongefilter­d hun mening geven. Zo stuur ik bij tot het resultaat meeslepend, spannend en amusant is. Dit spel breng ik nu uit in eigen beheer in een oplage van 2.500 stuks. Het bekende spelkaarte­nbedrijf Cartamundi in Turnhout heeft me hiermee geholpen. Ik schuim nu volop beurzen af, zodat het spel zijn weg kan vinden naar een publiek.”

 ?? FOTO GVB ?? Jason St.Just: “Het is leuk, maar rijk word je er niet van.”
FOTO GVB Jason St.Just: “Het is leuk, maar rijk word je er niet van.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium