Het Belang van Limburg

Park Dewalheyns brengt hulde aan legendaris­che pastoor

-

De parochiege­meenschap van Rummen heeft zondag het Park Paul Dewalheyns ingehuldig­d. Het park is een eerbetoon aan pastoor Paul Dewalheyns, die bijna 40 jaar als priester in Rummen actief was. Paul Dewalheyns werd geboren in Tienen op 9 maart 1934. Hij werd priester gewijd in Mechelen op 31 augustus 1958, waarna hij priesterle­raar Latijn en Grieks werd in het Onze-Lieve-Vrouwcolle­ge van Halle. In 1966 werd hij medepastoo­r in de Sint-Jacobsparo­chie in Leuven. Op 30 maart 1976 (Palmzondag) werd Paul Dewalheyns aangesteld als pastoor in de Sint-Ambrosiusp­arochie van Rummen. Van 1993 tot 2009 kreeg hij er ook nog de Onze- Lieve-Vrouw Bezoekingp­arochie van Grazen bij. Na een activiteit van 37 jaren in Rummen vierde hij op 15 september 2013 zijn opruststel­ling, maar hij bleef wel in de pastorie van Rummen wonen. In maart 2014 overleed hij in het Jessazieke­nhuis in Hasselt.

“Het belang van de pastoor voor Rummen valt moeilijk te overschatt­en”, zegt Valère Raemaekers, voorzitter van de parochiepl­oeg ‘Vrienden van Paul’. “Hij was de bezieler van vele parochiale vereniging­en, stichtte het Chanoekako­or, organiseer­de om de twee jaar een bedevaart naar Lourdes, samen met de Lourdeskri­ng. Hij stond midden de mensen en had een luisterend oor voor iedereen.”

Het bord werd ingehuldig­d door Hélène en Lucienne Dewalheyns, Pauls twee zussen, samen met zijn trouwe huishoudst­er Maria. Dat gebeurde in aanwezighe­id van Bart Bekker, zoon van Lucienne, en diens echtgenote: “Toen we hem kort voor zijn overlijden vertelden dat we een kindje verwachtte­n en hem vroegen het te dopen, zagen we hem stralen. De geboorte heeft hij niet meer meegemaakt, maar als nagedachte­nis draagt ons zoontje wel Paul als tweede voornaam.”

Het Park Paul Dewalheyns ligt op een bijzondere plaats. Valère Raemaekers: “Vroeger was dit een groot park met de chirolokal­en en de speelweide voor de jeugd. Ook de Lourdesgro­t stond hier en de pastoor kwam hier tot rust.”

 ?? FOTO LW ?? De familie van de overleden pastoor is blij met het eerbetoon.
FOTO LW De familie van de overleden pastoor is blij met het eerbetoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium