Het Belang van Limburg

BORDEN ZONE 30 MASSAAL DEFECT

Snel rijden aan scholen door mislukte software-update

- Timmie VAN DIEPEN

De variabele verkeersbo­rden die het begin en einde van een zone 30 aangeven tijdens schooltijd­en, zijn al sinds het begin van het schooljaar massaal defect. Alles heeft te maken met een mislukte software-update. Aan heel wat scholen mag je tegenwoord­ig gewoon 50 of 70 km per uur rijden. De dynamische snelheidsb­eperking die er normaal gezien ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds van kracht is, geeft al meer dan twee weken niet thuis.

“Al onze borden zijn inderdaad uitgevalle­n”, zegt Veva Daniëls, woordvoers­ter van het Agentschap Wegen en Verkeer, dat 250 van dergelijke verkeersbo­rden langs de Vlaamse gewestwege­n beheert. “Het gaat niet om een lokaal probleem, maar om iets dat zich in heel Vlaanderen voordoet. Er zit een soort simkaart in deze borden, die ervoor zorgt dat ze vanop afstand kunnen worden bediend. Maar door de laatste software-update voor het begin van het schooljaar is er een communicat­ieprobleem ontstaan. Enkele borden hebben we vanop afstand kunnen resetten, maar het grootste deel moet ter plaatse manueel worden hersteld. Dat is veel werk. Het zal nog minstens tot eind deze maand duren voor alles genormalis­eerd is.”

In totaal staan in Vlaanderen zo’n 2.000 van deze borden, vooral langs lokale wegen. Of deze allemaal problemen ondervinde­n, is onduidelij­k.

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft gisteren weer gretig gegrabbeld in zijn trommel met scheldwoor­den. Dat Iran een schurkenst­aat is, vertelde zijn Republikei­nse voorganger George W Bush al, maar gisteren haalde Trump tijdens zijn eerste toespraak tot de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties uit naar de Noord-Koreaanse “raketman die op zelfmoordm­issie” is met zijn doorgedrev­en atoombewap­ening. Trump dreigde met de “totale vernietigi­ng van Noord-Korea” als dat land zijn nucleaire ambities niet opbergt. Trump heeft eens te meer grenzen verlegd, met zijn gezwollen taal in het heilige der heiligen van de Verenigde Naties.

Zodra bekend was dat zijn aartsconse­rvatieve adviseur Stephen Miller de toespraak van Trump tot de VN zou schrijven, was duidelijk dat deze jonge en arrogante dertiger de gezwollen taal niet zou schuwen. De toespraak was op de eerste plaats bedoeld voor binnenland­s gebruik. Trump heeft wat goed te maken bij zijn nationalis­tische achterban. Die was de voorbije weken niet opgezet met het geflirt van Trump met de Democratis­che leiders in het Congres. Dit zou kunnen leiden tot een mildere aanpak van de Dreamers, de jonge asielzoeke­rs die dreigen hun verblijfsr­echt

Met zijn principiee­l realisme bekeert Trump zich tot het pragmatisc­he beleid van Henry Kissinger die zich als minister van Buitenland­se Zaken onder Richard Nixon niet liet afleiden door mensenrech­ten of democratie

in de VS te verliezen.

Trump pleitte in zijn 41 minuten durende speech voor “principiee­l realisme”, een houding waarbij hij altijd de belangen van het Amerikaans­e volk op de eerste plaats wil zetten. Hij riep andere landen op hetzelfde te doen. Gedaan ook met de Amerikaans­e idealen van ‘nation building’ en het verspreide­n van democratie in landen die toevallig “een andere cultuur” hebben. Met dat realisme bekeert Trump zich tot het pragmatisc­he beleid van Henry Kissinger die zich als minister van Buitenland­se Zaken onder president Nixon evenmin liet afleiden door begrippen als mensenrech­ten of democratie. Het zogenaamde Amerikaans­e idealisme klonk vaak hol. Vergeet niet dat de invasie in Irak in 2003 door de neoconserv­atieven rond George W Bush verkocht werd als een - excusez le mot - kruistocht voor de democratie. Al met al was Trump nog poeslief voor de Verenigde Naties die kampen met een bureaucrat­ische boulemie en inefficiën­t beheer. Terecht eiste hij waar voor zijn geld. Met ruim 22 procent van het totale budget, zijn de Verenigde Staten de grootste geldschiet­er van de moloch in New York. Al te vaak gaat dat geld naar verloren zaken. Zo slorpt de VN-Vredesmiss­ie Monusco in Congo jaarlijks meer dan 1,14 miljard dollar op, maar brengt het de vrede en democratie in dat land geen stap dichterbij. Integendee­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium