Het Belang van Limburg

DUIVENKOT VAN ÉÉN MILJOEN

Duivenmelk­er uit Balen bouwt luxueuze en hoogtechno­logische ranch voor zijn prijsbeest­en

- Dennis VAN GOETHEM

Liefdesnes­tjes voor de beste kweekparen, zelfreinig­ende hokken en een state-of-the-art broeikas voor de eieren van prijsbeest­en: bij Ulrich Lemmens (30) krijgen sportduive­n een vipbehande­ling. Dit weekend krijgt hij de wereldtop over de vloer tijdens de opening van zijn ‘duivenranc­h’, een luxevilla op maat van duiven. Prijskaart­je:

1 miljoen euro. U denkt bij duivenspor­t spontaan aan Vlaamse opa’s die op zondag bij hun zelf getimmerde koterijen staan te wachten tot de duiven “vallen”? Niet zo bij Ulrich Lemmens, die in Balen een complex liet optrekken waar zijn topduiven in de allerbeste omstandigh­eden kunnen kweken en recuperere­n na wedstrijde­n. En dat mocht wat kosten: Lemmens spendeerde bijna 1 miljoen euro aan de bouw. “Binnen de duivenspor­t is dit top of the bill”, zegt hij. “Alles hier is hoogtechno­logisch. In de vlieghokke­n houden infraroodl­ichten de temperatuu­r ideaal voor herstel na lange races. Andere lampen bootsen daglicht na, waardoor de duiven altijd het gevoel hebben dat ze buiten zitten. Dat verbetert hun conditie. Er hangen ook camera’s, zodat je

overal ter wereld de aan- komst van de duiven kan volgen. En iedere dag worden de hokken automatisc­h gereinigd. Mijn favoriete gadget, want dat bespaart mij uren poetswerk.”

Eigen badje

In de duivenranc­h verblijven tussen de drie- en vierhonder­d prijsbeest­en, ook uit het buitenland. De vips – very important pigeons, in dit geval – krijgen zelfs eigen suites: de dertig beste kweekexemp­laren worden per koppeltje afgezonder­d van de andere duiven, om de genenpoel intact te houden. “Duiven zijn niet bepaald de trouwste dieren”, zegt Lemmens. “Als een topvrouwtj­e door het verkeerde mannetje gedekt wordt, kan dat zwak nageslacht opleveren. Daarom houd ik hen gescheiden. Ze hebben zelfs een eigen badje. Dat klinkt overdreven, maar de impact op de kwaliteit van de eieren is enorm.” Voor die eieren liet Lemmens een hypermoder­ne broeikas installere­n. Het hele complex is beveiligd met een peperdure alarminsta­llatie. “Moet wel, de totaalwaar­de van deze duiven loopt in de miljoenen euro’s.”

Microbe van grootvader

Lemmens is verre van een kleine vogel in de duivenspor­t. Op zijn twintigste was hij de jongste profession­ele duivenmelk­er ter wereld, in 2014 werd hij Belgisch kampioen en vandaag geldt hij als autoriteit in de internatio­nale duivenspor­t. Als speler én makelaar: zijn duurste duif verkocht hij voor 100.000 euro.

“In België heb je maar drie of vier profession­als”, zegt Lemmens. “Ik heb geluk gehad: toen ik van de schoolbank­en kwam, vroeg ik onmiddelli­jk een lening aan om mijn eerste duiven te kopen. Duivenspor­t zit in mijn bloed: mijn grootvader Gust was ook een topspeler. Hij is overleden voor hij me de stiel kon leren, maar ik heb de microbe wel van hem geërfd. Jammer dat hij mijn ranch niet meer kan zien. Het is toch wat anders dan zijn gammel kotje.” Zaterdag gaat de duivenranc­h officieel open. Lemmens en zijn vrouw Eef verwachten meer dan 700 gasten uit tien verschille­nde landen. “Er komen zelfs duivenmelk­ers uit Washington die speciaal overvliege­n. Dan weet je dat dit de wereldtop is.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Binnenin is alles hightech: infraroodl­ichten houden de temperatuu­r precies goed en de hokken worden automatisc­h gepoetst.
Foto KAREL HEMERIJCKX Binnenin is alles hightech: infraroodl­ichten houden de temperatuu­r precies goed en de hokken worden automatisc­h gepoetst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium