Het Belang van Limburg

MOEIZAAM MAAR VERDIEND

Racing haalt opgelucht adem dankzij goal van Pozuelo

- Marnik GEUKENS

Er viel weinig af te dingen op de moeizame maar verdiende kwalificat­ie van KRC Genk voor de achtste finales van de Beker van België. Een

lucky goal van aanvoerder Pozuelo volstond op het veld van Cercle Brugge (0-1), dat pas na rust enkele keren de neus aan het venster kon steken. Zo kon coach Albert Stuivenber­g opgelucht ademhalen. Al besefte hij ook dat het voetbal nog beter kan. “Maar winnen doet deugd, dat voelde ik meteen in de kleedkamer. Deze kwalificat­ie moet ons vertrouwen geven voor de wedstrijd van zaterdag tegen Oostende.” Albert Stuivenber­g bleef zijn 4-3-3 trouw, maar koos - al dan niet gedwongen - voor maar liefst zes nieuwe basisspele­rs. De licht geblesseer­de Colley (kniepijn) werd centraal achterin vervangen door debutant Aidoo. Mata en Khammas werden de nieuwe backs. Heynen en Benson kregen hun tweede basisplaat­s van het seizoen en Samatta mocht Ingvartsen aflossen als diepe spits.

Doelpunt Pozuelo

Tegen het lage blok van een defensief ingesteld Cercle wierpen de bezoekers de allures van breien haakclub ‘Ons Patroon’ na een kwartier overboord. De eerste doorsteek was de goeie. Benson vond Pozuelo tussen de lijnen en de Genkse maestro dropte de bal richting tweede paal. De verbouwere­erde doelman Van Damme - die zijn rentree maakte, nadat hij vorig jaar getroffen werd door leukemie - kon enkel toekijken hoe de bal in de verste winkelhaak viel: 0-1. “Een lucky goal”, volgens coach Albert Stuivenber­g. “Maar wel verdiend op basis van onze eerste helft.”

De verlossend­e zege had inderdaad voor rust al vorm moeten krijgen. Maar Samatta wachtte na een hoge balrecuper­atie van Heynen te lang om af te werken. En Schrijvers zag na een verbluffen­de solo van een erg actieve Benson zijn gemaakte goal nog uit doel gekopt worden door Gaspar. Zo werd het nog opletten voor de gelijkmake­r uit het niets, Aidoo moest op een warrige hoekschops­fase in extremis Bruno afblokken.

Misser Pozuelo

Maestro’s kunnen ook missen. Pozuelo vergat even voor het uur een cadeau van ref Dierick in ontvangst te nemen. Die liet een duidelijke fout van de Genkse aanvoerder op Taravel onbestraft. Samatta zonderde Pozuelo af voor Van Damme, die het duel één tegen één als winnaar afsloot.

Omdat Aidoo voordien al een hoekschop van Schrijvers staalhard tegen de lat had gekopt en de luid toegejuich­te Van Damme ook raad wist met schoten van Samatta en Benson, bleef het spannend tot minuut 93. De verdiende kwalificat­ie kwam niet in het gedrang, ook al zakte Genk na rust te diep terug. Een alweer autoritair­e Vukovic toonde zijn klasse en souplesse op een plaatsbal van Mercier, een scherpe voorzet bleek te scherp voor invaller Crysan. Zo mochten de 300 meegereisd­e Genkse fans hun feestje bouwen op de bus.

Stuivenber­g looft Benson

De zucht van verlichtin­g was voor Albert Stuivenber­g. “Wij kunnen vertrouwen puren uit dit resultaat, winnen was vandaag het allerbelan­grijkste. Maar ik vond ons voor rust ook goed combineren, met een speciale vermelding voor Benson. Hij was net op tijd fit en zorgde met zijn acties voor gevaar. Dat zijn dingen die we kunnen meenemen naar de volgende competitie­wedstrijd. Er was duidelijk nog ruimte voor verbeterin­g. Na rust slaagden we er onvoldoend­e in om de bal in de ploeg te houden en vergaten we om het tweede doelpunt te maken. Gelukkig redde Vukovic knap het schot van Mercier. Ook al gaven we daarna niet veel meer weg, toch bleef het spannend tot de laatste minuut. Maar dat hadden we tegen een goed voetballen­d Cercle niet anders verwacht.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De vroege 0-1 van Pozuelo bleek voldoende voor de zege.
FOTO JEFFREY GAENS De vroege 0-1 van Pozuelo bleek voldoende voor de zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium