Het Belang van Limburg

Bejaarden buiten, kunst en muziek binnen

Kunstenfes­tival Tarmax verstoort de rust met Mauro Pawlowski en 89 andere artiesten

- Christof RUTTEN

Heel veel beeldende kunst en heel veel muziek. Gepresente­erd in een voormalig rustoord dat later dit jaar tegen de grond gaat. Daar staat Tarmax voor, een kunstenfes­tival dat de komende weekends vlak over de provincieg­rens in Meerhout zal plaatsvind­en, met onder andere Mauro Pawlowski, Luc Janssen en Nicolas Provost. Veel rust zal het voormalige rusthuis De Berk in Meerhout niet kennen voordat het later dit jaar tegen de vlakte gaat. In een laatste stuiptrekk­ing worden de lege gangen, kamers en zalen van het gebouw omgetoverd tot het decor van een kunstenfes­tival. De organisati­e ligt in de handen van vzw Tarmac die op de afgelopen zeven edities van hun festival terugblikk­en door alle artiesten nog eens samen uit te nodigen op één groot feest. Tarmax biedt dan ook een hele kluif aan: exposities, concerten en dj-sets van maar liefst 90 artiesten.

Aids

Bij de deelnemers van de expo’s zitten onder andere designer Jeff Rutten, radioterro­rist Luc Janssen (met een ‘eighties verant- woord eerbetoon aan door aids getroffen popiconen’) en filmmaker Nicolas Provost die ‘The Perfect Wave’ en ‘The Dark Galleries’ toont. De oudste deelnemer in het expoveld is Jean Harlez, 92 jaar en voormalig cameraman van Marcel Broodthaer­s. Hij maakt kortfilms, sociale documentai­res films van zijn ontdekking­sreizen naar Groenland en de laatste jaren levensgrot­e collages.

Neil

Naast beeldende kunst speelt muziek een grote rol in Tarmax. Djsets zijn er onder andere van Michael Midnight, De Gebroeder Op 78 Toeren, Eppo Janssen en DJ SVN. Liveoptred­ens komen van Le Noise (een tributeban­d rond de muziek van Neil Young, met Piet De Pessemier), Hoera., blackwave., Hypochrist­mutreefuzz en The Guru Guru. Afsluiter van het muzikale luik, op zondag 8 oktober, is Mauro Pawlowski die solo zijn ding komt doen.

XTarmax op 23/24 en 30 september en 1/7/8 oktober in de Gasthuisst­raat in Meerhout. Expo’s telkens van 14 tot 19 uur, concerten vanaf 19 uur. Gratis (www.tarmax.be)

 ?? FOTO HBVL ?? Hypochrist­mutreefuzz: de betere pokkeherri­e.
FOTO HBVL Hypochrist­mutreefuzz: de betere pokkeherri­e.
 ?? FOTO TARMAX ?? Kunstenaar Jean Harlez is met zijn 92 jaar de oudste deelnemer aan Tarmax.
FOTO TARMAX Kunstenaar Jean Harlez is met zijn 92 jaar de oudste deelnemer aan Tarmax.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium