Het Belang van Limburg

“Jaarlijks gaat 10 ton zink van kunstgrasv­elden de natuur in”

Klacht wegens grootschal­ige milieuover­tredingen in Nederland

-

Recycling Netwerk is de overkoepel­ende instantie voor Belgische en Nederlands­e milieuorga­nisaties zoals Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. “Het verwerken van oude autobanden tot rubbergran­ulaat voor sportvelde­n is een schoolvoor­beeld van slechte recycling”, zegt Robbert van Duin, voorzitter van Recycling Netwerk. “Het heeft geen voordeel voor het milieu. Integendee­l, door de versnipper­ing komen de schadelijk­e stoffen sneller en verspreid in de natuur terecht.” De rubberkorr­els die over de kunstgrasv­elden worden uitgestroo­id zijn eigenlijk versnipper­de autobanden. De korrels moeten onder andere het botsgedrag van de bal simuleren en de schokken in de gewrichten opvangen. De discussie over het gebruik van deze korrels woedt nu al meer dan een jaar in Nederland. Eerst lag de focus op de volksgezon­dheid omdat de rubberkorr­els kankerverw­ekkende stoffen zouden bevatten. Nadien ontstond er onvrede binnen de Nederlands­e voetbalwer­eld. De teloorgang van het nationale elftal zou volgens kenners deels te wijten zijn aan de opleiding van een hele generatie voetballer­s op kunstgras. Vandaag trekt Recycling Netwerk Benelux de milieukaar­t.

Tien ton zink

“Eén autoband bevat ongeveer 1 procent zink, bij vrachtwage­nbanden is dat 2 procent. Uit een studie van het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) blijkt dat jaarlijks 800 mg zink per vierkante meter wordt uitgeloogd door de regen. Vertaal dat naar de volledige oppervlakt­e van een voetbalter­rein en vermenigvu­ldig het met de duizenden velden in Nederland, dan kom je uit op 10.000 kg zink dat elk jaar in het milieu terechtkom­t”, zegt van Duin. “En ieder jaar moet er 500.000 kilo rubbergran­ulaat bijgestort worden op de velden omdat de korrels overal verspreid geraken. Ook dat is schadelijk voor het ecosysteem in de bermen rondom die duizenden sportvelde­n. Volgens ons zijn zowel sportclubs, gemeenten én bandenleve­ranciers strafbaar omdat ze niet voldoen aan de zorgplicht: voorkomen dat het milieu eronder lijdt.”

Hetze

Gisteren postte RecyBEM, de sectorvere­niging van de bandenindu­strie, een reactie op zijn website. “Deze klacht is te bizar voor woorden. Een kansloze aangifte die alleen bedoeld is om opnieuw de hetze tegen rubberkorr­els te beginnen. Het is triest om te zien dat niet alleen media, maar ook het rechtssyst­eem daarvoor worden misbruikt.” RecyBEM zegt dat eigen onderzoek aantoont dat de drainagela­ag onder de sportvelde­n het uitgeloogd­e zink tegenhoudt.

Het functionee­l parket in Rotterdam moet beslissen of de aangifte tot strafvervo­lging moet leiden. Recycling Netwerk onderzoekt ook of het in ons land een klacht tegen de rubberkorr­els kan indienen.

Op 11 oktober wijdt het Nederlands­e onderzoeks­programma ‘Zembla’ op de Nederland 3 voor de derde keer een uitzending aan het thema. Naar verluidt zullen daarin nog nieuwe dingen onthuld worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium