Het Belang van Limburg

“Harde optreden Guardia Civil is opsteker voor referendum”

Mark Meesen uit Borgloon getuigt over gespannen situatie in Barcelona

- Mark VAN LUYK

“Door het harde optreden van de Guardia Civil heeft de Spaanse regering net meer mensen aangezet om deel te nemen aan het ‘verboden’ referendum dat de Catalaanse regering op 1 oktober wil organisere­n om de onafhankel­ijkheid uit te roepen.” Dat zegt Mark Meesen (40) uit Borgloon, die al sinds 2006 met zijn Catalaanse partner in Barcelona woont. Mark Meesen heeft een bedrijfje in de Catalaanse hoofdstad. Met Meet My Barcelona laat hij toeristen het ‘andere’ Barcelona zien. “De mensen zijn hier boos. Dit is nooit gezien. De Guardia Civil die hoge ambtenaren oppakt, oproepings­brieven die in beslag worden genomen, de uitbetalin­g van ambtenaren­lonen die uit handen van de Catalaanse regering wordt genomen,... Het resultaat is dat veel meer mensen nu willen gaan stemmen – ook al zijn ze tegen de onafhankel­ijkheid en stemmen ze nee. Je ziet heel veel gewone mensen op straat komen. Zij vinden dat hun democratis­che rechten worden geschonden en willen zich niet monddood laten maken. Ook de burgemeest­er van Barcelona, eigenlijk geen voorstande­r van een onafhankel­ijk Catalonië, roept na de gebeurteni­ssen de mensen op om hun democratis­ch recht te laten gelden en de Catalaanse instelling­en te verdedigen. Het gaat nu niet meer om onafhankel­ijkheid, maar om democratie.”

Inkomstenb­ron

Die democratie is in Spanje zeer jong, zegt Meesen. “De regeringsp­artij Partido Popular (PP) is nog opgericht onder dictator Franco. De partij heeft extreem conservati­eve standpunte­n die ze overgiet met een democratis­ch sausje. In de rest van Spanje scoort de PP goed met haar houding tegenover Catalonië. De Spanjaarde­n vinden de Catalanen opstandig omdat ze geen Spaans spreken en zich ook geen Spanjaard voelen.”

Vlaanderen

De Britse regering liet de Schotten in 2014 wel stemmen over onafhankel­ijkheid, maar daar heeft de Spaanse regering geen zin in. “Het risico is te groot. Twintig procent van de Spaanse staatsinko­msten komt uit Catalonië, maar er vloeit niet veel terug. Misschien hebben de Spanjaarde­n geen hoge pet op van de Catalanen, maar ze zijn voor hen wel een geldbron.” Om te begrijpen waarom veel Catalanen de onafhankel­ijkheid willen, moet je volgens Meesen de vergelijki­ng maken met Vlaanderen. “België heeft al zes staatsherv­ormingen achter de rug. Beeld je eens in hoe de toestand hier zou zijn als Wallonië vanaf staatsherv­orming nummer één ‘nee’ was blijven zeggen? De vorige regering heeft Catalonië een nieuw statuut gegeven, maar de PP heeft dat laten tegenhoude­n door een volledig gepolitise­erd grondwette­lijk hof. Daarom is er zoveel woede.” Naast de taal zijn er volgens Meesen nog andere culturele verschille­n tussen Catalonië en Spanje. “Catalanen zijn ondernemer­s, ze zweren bij het Noord-Europese credo van het harde werken. De rest van Spanje staat meer voor de siësta’s en de fiësta’s.” Vanwege de emoties dreigt het bij grondwet verboden referendum nu uit te draaien op een krachtmeti­ng. “Vermoedeli­jk zal de Guardia Civil al het materiaal in beslag nemen. Ik denk niet dat de Catalaanse regering erin zal slagen stembussen te installere­n. Maar de mensen zullen massaal op straat blijven komen. Ik denk niet dat er geweld zal worden gebruikt. De sfeer is gespannen, maar de Catalanen blijven sereen. Toen een groep mensen stenen gooide naar de Guardia Civil, scandeerde de massa meteen Violencia no!”

 ?? FOTO BELGA ?? “Het gaat bij het protest niet meer om onafhankel­ijkheid maar om democratie”, zegt Mark Meesen.
FOTO BELGA “Het gaat bij het protest niet meer om onafhankel­ijkheid maar om democratie”, zegt Mark Meesen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium