Het Belang van Limburg

Francken dient klacht in tegen Jong Ecolo wegens nazispotpr­ent

- Timmie VAN DIEPEN

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat klacht indienen tegen Jong Ecolo. Aanleiding is de spotprent waarin hij wordt afgebeeld als Wehrmachto­fficier (foto). Gistermidd­ag stapte de voltallige N-VA-fractie om dezelfde reden ook al op uit de Kamer. De eerste plenaire zitting na de vakantie zorgde meteen voor vuurwerk. De oppositie wilde de regering het vuur aan de schenen leggen over de delegatie uit Soedan die hier asielzoeke­rs helpt identifice­ren. Daar kwam veel kritiek op, ook van Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal. Het Soedanese regime, niet het meest democratis­che, zou zo politieke tegenstand­ers kunnen terughalen. Maar van een discussie kwam weinig in huis. Alles spitste zich toe op de spotprent die de jongerenbe­weging van de Franstalig­e groenen woensdag publiceerd­e. Daarop wordt Theo Francken afgebeeld als gewapende Wehrmachto­fficier. Groen distantiee­rde zich van de prent, maar Ecolo deed dat niet. Toen Ecolo-kopstuk Benoît Hellings het woord nam in de Kamer, stapte de voltallige fractie van N-VA op. Jong Ecolo liet aan De Standaard al weten dat ze niet van plan zijn zich te excuseren. “We zouden het opnieuw doen. De woede bij de jongeren over Franckens aanpak mag gehoord worden. En we excuseren ons bij de mensen die hierdoor gechoqueer­d zijn, maar niet bij Theo Francken.”

Voor Francken is de maat nu vol. “Geen excuses ontvangen, wel integendee­l”, schrijft hij op Facebook. “Zo fier dat die groene antipolari­seringshel­djes zijn. Ik dien klacht in. Het stopt hier.” Opvallend: meerderhei­dspartijen CD&V en Open Vld schaarden zich achter Franckens beleid, maar ze lieten duidelijk verstaan dat ze genoeg hebben van zijn polarisere­nde communicat­ie.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De voltallige N-VA-fractie stapte donderdagm­iddag op in de Kamer, uit protest tegen de spotprent over Theo Francken.
FOTO PHOTO NEWS De voltallige N-VA-fractie stapte donderdagm­iddag op in de Kamer, uit protest tegen de spotprent over Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium