Het Belang van Limburg

Alternatie­f voor Turteltaks zorgt voor spanning binnen Vlaamse regering

CD&V en N-VA niet overtuigd van Tommeleins rekensomme­n

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Tegen de septemberv­erklaring van maandag hoopt de Vlaamse regering een alternatie­f te kunnen voorstelle­n voor de Turteltaks. Maar of het de 10 euro per jaar wordt die energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) voorstelde, is nog maar zeer de vraag. Coalitiepa­rtners N-VA en CD&V vrezen dat er meer geld nodig is. Eind juni vernietigd­e het Grondwette­lijk Hof de omstreden Turteltaks, die een gemiddeld gezin 100 euro per jaar kostte. Die taks was nodig om de put te dichten die in de loop van de jaren was ontstaan door de oversubsid­iëring van groenestro­omcertific­aten, zo’n 2 miljard euro, en de jaarlijkse engagement­en voor hernieuwba­re energie (1,2 miljard euro per jaar) die de regering nog tot 2030 met zich meetorst.

De week na de vernietigi­ng liet Energiemin­ister Tommelein verstaan dat een nieuwe taks niet nodig zou zijn. De schuldenbe­rg uit het verleden is immers al voor een groot deel afbetaald door de opbrengst van de Turteltaks, die pas in 2018 verdwijnt, en bovendien is met de schrapping van de subsidies aan de biomassace­ntrales in Langerlo (Genk) en Gent ook 4,3 miljard euro bespaard.

Om de resterende kosten te dekken, wil Tommelein de energielev­eranciers hogere quota voor groene stroom opleggen. Zo moeten ze de energiecer­tificaten, die nu op overschot zijn, opkopen. Volgens de minister zullen de leverancie­rs dit doorrekene­n aan de klanten, maar zal dat voor een gemiddeld gezin niet meer dan 10 euro per jaar kosten.

Grondige studie

Coalitiepa­rtners N-VA en CD&V vroegen Tommelein na zijn aankondigi­ng om een grondige studie te maken van het voorstel. Het resultaat legde de minister deze week op de regeringst­afel, maar CD&V en N-VA zijn niet overtuigd. Zij vrezen dat Tommeleins berekening­en niet kloppen. N-VA liet gisteren duidelijk verstaan dat het wellicht meer dan 10 euro per gezin zal kosten om alle kosten te dekken.

Volgens N-VA en CD&V houdt Tommelein niet voldoende rekening met de investerin­gen die Vlaanderen tegen 2020 moet doen om de doelstelli­ng voor hernieuwba­re energie te halen. Lukt dat niet, dan wachten er zware boetes. De biomassace­ntrales zouden een groot deel van die inspanning­en moeten verwezenli­jken, maar nu zij er niet komen, moet Tommelein op zoek naar alternatie­ven. Zo zou Vlaanderen groene stroom in het buitenland kunnen kopen, maar ook dat heeft zijn prijs. De minister liet eerder al verstaan dat hij als alternatie­f een deel van de kosten uit de algemene begroting wil betalen, of desnoods wil realiseren door elders te besparen, maar dat zien CD&V en N-VA helemaal niet zitten. Vandaag buigt de Vlaamse regering zich over het dossier.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium