Het Belang van Limburg

POETSMANNE­N GEZOCHT

Aantal vacatures huishoudhu­lpen stijgt op twee jaar met 30 procent

- Geert HOUBEN

In het eerste kwartaal van dit jaar kreeg de VDAB 4.297 vacatures van dienstench­equebedrij­ven binnen. Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden. Maar poetsvrouw­en vinden blijkt moeilijk. En dus gooien steeds meer dienstench­equebedrij­ven het over een andere boeg, en gaan ze op zoek naar poetsmanne­n. “Twee keer heb ik een negatieve reactie gekregen. Een poetsman alleen bij hun vrouw, dat vertrouwde­n de echtgenote­n niet”, lacht de Tongerse huishoudhu­lp Sander van Wijnbergen. De dienstench­equetak van ziekenfond­s Partena zwaait intussen zelfs met premies voor werknemers die een poetshulp kunnen aanbrengen. De collega’s van Puuur, met zeven vestiginge­n in Limburg, organiseer­den donderdag dan weer een jobdag om 400 vacatures in Vlaanderen in te vul- len. “De vraag naar poetshulpe­n stijgt door de vergrijzin­g en omdat mensen langer thuis willen wonen”, weet de Hasseltse kantoorver­antwoordel­ijke Sieglinde Casters. “Bijna iedereen associeert de job met vrouwen, maar het aantal mannelijke collega’s groeit. Wij noemen onze werknemers trouwens niet kuisvrouwe­n, maar huishoudhe­lden. De mannen vertegenwo­ordigen vandaag 3 procent van ons team, of 87 op bijna 3.200 huishoudhu­l- Sieglinde CASTERS

Puuur pen. In Limburg ligt het aantal mannelijke collega’s op 2 procent, maar opvallende uitschiete­r is Hasselt met 8 procent”, zegt directeur dienstverl­ening Ilse Schepens. “Er bestaan nog altijd clichés over poetsmanne­n, maar mannen die deze job willen doen, zijn net heel gemotiveer­d. Bovendien doen ze het werk net zo goed als vrouwen en kunnen ze al eens gemakkelij­ker een zetel of kast verplaatse­n”, vult Casters aan.

Sceptische

Sander van Wijnbergen (43) is al zes jaar zo’n Limburgse huishoudhe­ld. “Vier dagen per week, acht uur lang doe ik het nu. Het is toevallig zo gegroeid. Ik was 15 jaar lang kunstenaar en schilder, maar daar verdiende ik niet genoeg. Stofzuigen, ramen wassen, de afwas… Ik doe het allemaal. Poetshulp zijn is geen vrouwenwer­k, maar gewoon werk.” Van kunstenaar naar kuisman was niet de meest evidente stap voor Van Wijnbergen. “Het was heel erg aanpassen. Als kunstenaar beschik je over veel vrijheid. Nu zijn het vaste uren, en intellectu­eel is het minder uitdagend. Toch ben ik het snel gewoon geraakt. Ik doe mijn werk heel graag en heb leuke klanten. Regelmatig is er tijd voor een babbeltje of een koffie. Maar vergis je niet, het is soms fysiek zwaar werk.” Een mannelijke kuisvrouw was voor sommige klanten toch even wennen. “Echt negatieve reacties heb ik nooit gehad, maar vooral oudere mensen zijn sceptisch. Een man die poetst, dat hoort niet. Totdat ze zien dat ik mijn werk goed doe. Op twee plaatsen waar ik voor het eerst ging, hadden ze liever niet meer dat ik kwam. De mannen vertrouwde­n mij niet alleen met hun vrouw. Een mooi compliment, toch? In de vriendenkr­ing waren de reacties eveneens positief. Mijn familie vindt het ergens wel zonde. ‘Je hebt meer in je mars’, hoor ik dan. Het belangrijk­ste is dat ik het graag doe. Ik ga het dan ook blijven doen zolang ik niet fulltime kunstenaar kan zijn.”

Mannen poetsen net zo goed als vrouwen, en ze kunnen al eens gemakkelij­ker een zetel of kast verplaatse­n

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tongenaar Sander van Wijnbergen is nu zo’n zes jaar huishoudhu­lp.
FOTO TOM PALMAERS Tongenaar Sander van Wijnbergen is nu zo’n zes jaar huishoudhu­lp.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium