Het Belang van Limburg

Rechtse populisten breken door

Anti-migrantenp­artij Alternativ­e für Deutschlan­d rukt op naar hart Duitse politiek

- Marc VAN DE WEYER

AKEN -

De rechts-populistis­che partij Alternativ­e für Deutschlan­d kan zondag bij de Bondsdagsv­erkiezinge­n volgens de laatste peilingen de derde grootste partij in het Duitse parlement worden - waar ze nu niet eens in zetelt. De Nederlands-Limburgse journalist Paul van Gageldonk onderzocht de opkomst van de partij in zijn nieuwe woonplaats Aken. “Zondag ga ik hier naar de verkiezing­savond van de AfD. Het ziet er naar uit dat dat wel eens een feestje kan worden.” Amper vier jaar geleden leidde de pas opgerichte Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) een marginaal bestaan als partij van professore­n die de euro afwezen en terug naar de glorieuze D-Mark wilden. En toen kwam de vluchtelin­gencrisis. De AfD veranderde in (of: werd overgenome­n door) een radicale anti-islam- en anti-migrantenp­artij. Die ging vissen in het electorale zwarte gat rechts van de CDU-CSU. Intussen maakt ze volgens sommige peilingen kans om de derde grootste fractie in de nieuwe Bondsdag te worden. Een enkele poll begin deze week gaf haar zelfs 12 procent. Daarmee zou ze 85 zetels halen. Een grote entree voor een partij die bij de vorige verkiezing­en nauwelijks bestond. Het zou ook een echte doorbraak voor uiterst-rechts in de Duitse politiek zijn. Eerdere partijen van die strekking haalden de kiesdrempe­l niet. Volgens de Nederlands-Limburgse journalist Paul van Gageldonk, die anderhalf jaar geleden vanuit het Belgische Moresnet naar Aken verhuisde, kan het resultaat voor de AfD zondag nog hoger liggen: “Je hebt de gordijntje­sbonus waar Wilders bij ons ook van profiteerd­e. Mensen geven niet toe dat ze op zo’n partij stemmen maar in het stemhokje doen ze het dan toch.”

U hebt de AfD - en in het bijzonder de Akense afdeling aan een diepteonde­rzoek onderworpe­n, met als resultaat uw boek ‘De redders van het Avondland’. U beschrijft een verdeelde formatie waarin conservati­even met extreemrec­htse nationalis­ten samengaan - en met vaak heel doorsnee kiezers.

“Ik heb mijn boek opgezet rond de vragen: wie zijn de initiatief­nemers van die partij, wie zijn de leden, wie de kiezers? Wat beweegt hen? De AfD heeft in haar korte bestaan een metamorfos­e ondergaan. Ze begon als een anti-europartij die ontevreden­en uit de Union en de liberale FDP aantrok. Ook in Aken is de AfD gestart als eurokritis­che formatie. Het AfD-gemeentera­adslid Mara Müller is een juriste die naar eigen zeggen altijd rechts-liberaal stemde en zich in 2013 vanwege de eurocrisis bij de AfD aansloot. Aanvankeli­jk wees niets erop dat de partij in rechts-populistis­ch vaarwater zou belanden. Maar dat was gauw het geval. Er stroomden meer en meer ‘Wutbürger’ (boze burgers) toe. Ook in Aken waar de partij het niet gemakkelij­k had om voet aan wal te krijgen. Aken heeft een sterke studentenb­evolking. In een wijk als deze (bedoeld is Frankenber­g, een buurt met mooie Gründerzei­thuizen en een park, red.) wordt ook veel Groen gestemd. De AfD werd ook hier een toevluchts­oord voor dakloze rechts-radicalen. Iemand als Markus Mohr, die eveneens raadslid werd. Hij bracht aanhang uit rechts-nationalis­tische hoek mee, zoals de Burschensc­haftler (leden van ultraconse­rvatieve studentenc­lubs) of de aanhang van extreemrec­htse internetfo­ra. Dat leidde er weer toe dat oorspronke­lijke sympathisa­nten afhaakten omdat ze niets te maken wilden hebben met een extreemrec­htse partij. In de AfD zie je een permanente richtingen­strijd. Er is weinig of niets dat haar samenhoudt, behalve die twee thema’s: de afkeer van de euro en sinds 2015 de woede over Merkels ‘Willkommen­skultur’. Ze weten dat ze tot elkaar veroordeel­d zijn want anders knalt de partij uit elkaar - wat alsnog kan gebeuren. Ook in Aken zit de AfD met dat structurel­e probleem. Markus Mohr zocht contact met de uiterst-rechtse partij Pro NRW. De AfD-leiding had dat verboden omdat die op de lijst van extremisti­sche groepen staat die in de gaten gehouden worden door de Bundesverf­assungssch­utz (binnenland­se veiligheid, red.). Intussen vormt hij met het pro-NRWraadsli­d een eigen groep in de raad, de Allianz für Aachen. “

De AfD heeft geen Wilders-achtige leidersfig­uur. Ze wordt in deze verkiezing­scampagne

 ?? Foto AFP
Foto EPA-EFE ?? Het AfD-lijsttrekk­ersduo Alice Weidel en Alexander Gauland Anti-Merkel-betoging met AfD-verkiezing­saffiches: liever bikini dan boerka
Foto AFP Foto EPA-EFE Het AfD-lijsttrekk­ersduo Alice Weidel en Alexander Gauland Anti-Merkel-betoging met AfD-verkiezing­saffiches: liever bikini dan boerka

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium