Het Belang van Limburg

1,1 Lommel krijgt fabriek voor waterstoft­rucks

Investerin­g van Beukers Groep is uniek in Europa

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Nederlands­e Beukers Groep gaat via zijn Limburgse dochter E-Trucks Europe in Lommel een fabriek bouwen voor de productie van vrachtwage­ns op waterstof. Het wordt een in heel Europa unieke fabriek die op termijn 50 waterstoft­rucks per jaar zal produceren. De nieuwe fabriek is goed voor een investerin­g van 4 miljoen euro en levert op termijn enkele tientallen jobs op. kurtAndré Beukers, topman van het gelijknami­ge bedrijf dat vooral bekend is als allround schadehers­telbedrijf, zag al in 2010 een toekomst voor de productie van elektrisch­e vrachtwage­ns. Enkele jaren later startte het dochterbed­rijf E-Trucks Europe in Lommel ook met kleinschal­ige de productie van vrachtwage­ns op waterstof. “André Beukers zag al heel vroeg het potentieel van emissievri­je vrachtwage­ns”, legt Flip Bamelis, bij E-Trucks Europe verantwoor­delijk voor ontwikkeli­ng, uit. “Aangezien de markt voor dit soort vrachtwage­ns klein is, laten de grote vrachtwage­nproducent­en die markt links liggen, maar voor een bedrijf als E-Trucks Europe is het een interessan­t nicheprodu­ct.”

Het zijn die waterstoft­rucks die nu voor forse groei zorgen, hoewel het bedrijf ook in de toekomst gewone elektrisch­e trucks blijft produceren. De voorbije jaren was de productie bij E-Trucks Europe in Lommel beperkt tot een tiental exemplaren. De komende jaren verwacht Flip Bamelis echter forse groei. “Dit jaar bouwen we vijf waterstoft­rucks, volgend jaar zelfs vijftien. Dat is onder meer het resultaat van een Europees project waarin de steden Antwerpen, Breda, Groningen, Amsterdam, Rozendaal, Bolzano en Freiburg samenwerke­n aan groene transportm­iddelen.”

Nieuwe fabriek

De komende jaren verwacht Flip Bamelis de productie in Lommel te zien groeien tot 50 voertuigen per jaar aan een tempo van één voertuig per week. De ateliers van de Beukers Groep die nu worden gebruikt, worden dan te klein, en dus bouwt E-Trucks Europe een nieuwe fabriek in Lommel. “Het wordt een uniek project”, legt Flip Bamelis uit. “Het wordt de grootse fabriek in zijn soort in Europa. Waterstof is een gasvormige, hoogcalori­sche en zeer vluchtige brandstof. De veiligheid­smaatregel­en zijn dan ook aanzienlij­k.” Momenteel worden in de ateliers van E-Trucks Europe drie waterstofv­oertuigen afgewerkt. Een daarvan is een gesofistic­eerde vuilniswag­en voor de Nederlands­e stad Groningen. “Er is veel belangstel­ling voor waterstoft­rucks”, aldus Flip Bamelis. “Met name bij instelling­en en ondernemin­gen die belang hebben bij een lage uitstoot en de hinder voor bewoners zo veel mogelijk willen beperken. Een waterstoft­ruck is immers niet alleen volledig emissievri­j, maar hij is ook geluidsarm. Hij heeft echter één nadeel. Hij kost ruim drie keer zoveel als hetzelfde voertuig met een convention­ele aandrijvin­g.”

Met de bouw van de nieuwe fabriek is een investerin­g gemoeid van ruim 4 miljoen euro. Bovendien zal de toegenomen productie de komende jaren goed zijn voor enkele tientallen nieuwe banen. “De bestelling­en komen vandaag nog vooral uit het buitenland, on- der meer uit Nederland”, zegt Flip Bamelis. “Het ecologisch bewustzijn staat daar toch iets verder dan in ons land. Laat ons hopen dat met de bestelling uit Antwerpen daar nu ook veranderin­g in komt.”

X

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Flip Bamelis: “Waterstof maakt vrachtwage­ns geluidsarm en volledig emissievri­j.”
FOTO DICK DEMEY Flip Bamelis: “Waterstof maakt vrachtwage­ns geluidsarm en volledig emissievri­j.”
 ?? FOTO HBVL ?? Zo zal de nieuwe fabriek eruitzien. Met de bouw is een investerin­g van ruim 4 miljoen gemoeid.
FOTO HBVL Zo zal de nieuwe fabriek eruitzien. Met de bouw is een investerin­g van ruim 4 miljoen gemoeid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium