Het Belang van Limburg

Onbeperkt in de beperking

HEUSDEN-ZOLDER

- Sue SOMERS

Als Felix Aerts iets niét wilde nadat hij in een rolstoel was beland na een werkongeva­l, dan was het toegeven aan zijn beperking. Jarenlang streed hij onvervaard voor het recht op toegankeli­jkheid in zijn gemeente en daarbuiten, met succes. ‘Dankzij Felix is niet alleen de infrastruc­tuur, maar ook de mentalitei­t veranderd.’ ‘Voorzitter van GATAB en lid van meerdere vereniging­en’, vermeldt zijn overlijden­sbericht, dat behalve de naam van zijn echtgenote en een uitvaart in intieme kring weinig details prijsgeeft over het leven van Felix Aerts. Dat hoeft ook niet – soms is een raadselach­tig acroniem alleen al voldoende voor deze rubriek om in actie te schieten. Een acroniem in drukletter­s bovendien, waardoor het een zekere urgentie in zich lijkt te dragen.

GATAB, zo blijkt, is kort voor Gemeenteli­jke Adviesraad voor Toegankeli­jkheid en Aangepast Bouwen, een lokaal overlegorg­aan in Heusden-Zolder dat doet wat het zegt: de gemeente adviseren over de bereikbaar­heid en toegankeli­jkheid van openbare gebouwen, winkels, horeca en het openbaar vervoer. “Niet alleen voor rolstoelge­bruikers zoals Felix”, zegt Simonne Vanoppen, bestuursli­d van GATAB, “maar voor iedereen die moeilijk te been is of met krukken loopt.”

Standvasti­g

GATAB bestond al een tijdje toen Felix Aerts er eind jaren negentig voorzitter werd. Maar dankzij hem werd de werking concreter en de resultaten zichtbaar, aldus Simonne. “Onder het voorzitter­schap van Felix liet de gemeente drempels en stoepen verlagen, opstapplaa­tsen voor de bus aanpassen en parkeerpla­atsen aanleggen voor mindervali­den.” Maar even belangrijk, zegt Simonne, is dat ook de mentalitei­t wijzigde, precies door de dynamiek die Felix op gang bracht. “Felix had een sterk karakter en een sterke wil. Hij hield vol en ging ervoor, koste wat kost. Wanneer beleidsmen­sen afkwamen met ‘dat gaat niet’ of ‘dat kost te veel’ – de klassieke tegenstand – dan veegde Felix dat met de juiste argumenten van tafel. Hij vroeg altijd inzage in de plannen als de gemeente een nieuw gebouw of een nieuwe site plande, om te controlere­n of ze voldeden aan de minimale toegankeli­jkheidseis­en.”

Vooral de toegankeli­jkheid van het openbaar vervoer lag Felix na aan het hart, zegt Simonne. Ze herinnert zich dat hij ooit met zijn scootmobie­l voor een bus is gaan staan omdat de chauffeur hem weigerde mee te nemen. “Hij had de bus gereservee­rd, zoals het hoort. Maar eenmaal de bus er was, bleek die niet over een laadplatfo­rm te beschikken om Felix met zijn scootmobie­l aan boord te hijsen. Felix is voor de bus blijven staan tot er één kwam die hem wel kon meenemen.”

“Zo’n bus aanvragen is een heel gedoe”, weet Simonne. “Het moet minstens twee uur op voorhand gebeuren. Als er dan een bus komt die je niet kan meenemen, is dat vernederen­d. Felix’ standvasti­gheid lokte soms verzet uit – niet bij de medereizig­ers, maar bij het bestuur en de chauffeurs van De Lijn. Je moet het maar durven, hè. Wel, Felix had daar het karakter voor.”

Revalidere­n

Felix was vanaf zijn borst verlamd na een werkongeva­l in 1996, zegt zijn dochter Gwennie Aerts. “Papa was een gepensione­erde mijnwerker – hij is ondergrond­se opzichter in de mijn van Zolder geweest, waar hij verantwoor­delijk was voor ziekte- en ongevalpre­ventie. In bijberoep was hij een zelfstandi­ge dakwerker, een activiteit die hij na zijn pensioneri­ng uitbouwde tot het eigenhandi­g verbouwen van woningen. Toen hij op een dag op een werf aan de slag was, is hij met zijn hoofd op een steen gevallen. Hij heeft een buurman kunnen roepen, die de hulpdienst­en verwittigd­e. Maar hij wist meteen hoe laat het was: hij voelde zijn benen niet meer.” ‘Incomplete dwarslaesi­e’, luidde het verdict. Na een operatie moest Felix een jaar revalidere­n in campus Pellenberg van het UZ Leuven. “Daar zeiden ze dat hij nooit meer uit zijn bed zou kunnen geraken, maar dat was buiten de wilskracht van papa gerekend”, zegt Gwennie. “Na een tijdje kon hij een paar passen zetten – genoeg om mij tot het altaar te begeleiden op mijn trouw, enkele jaren later. Als papa zich ergens in vastbeet, dan lukte dat meestal ook.” Maar hoe dan ook drong zich een andere realiteit op. Het huis – gelukkig een gelijkvloe­rse woning – moest worden aangepast, levens dienden te worden gereorgani­seerd. Rozie, de echtgenote van Felix, werd zijn steun en toeverlaat. “Maar verder dan dat wilde papa niet gaan”, zegt Gwennie. “Hij wilde niet toegeven aan zijn beperking en volledig afhankelij­k worden van anderen. Als klusser bleef hij ook betrokken met wat er thuis gebeurde – als er iets moest hersteld worden, dan gaf hij instructie­s en bleef hij erbij zitten tot het klaar was.”

Hartlongma­chine

Felix was lid van de KWB en de dorpsraad van Bolderberg, maar veruit zijn meeste tijd spendeerde hij aan het voorzitter­schap van GATAB. “Papa werkte ook samen met De Lijn en de NMBS, die hij adviseerde om het reizen van mensen met een beperking zo gemakkelij­k mogelijk te maken”, weet Gwennie. “Hij was daar erg fel in. Zo vond hij het niet kunnen dat De Lijn enkele jaren geleden besliste dat je met een scootmobie­l niet meer de bus op mag, tenzij je gereservee­rd hebt. Hij vond dat hem op die manier een stukje vrijheid werd afgenomen.”

Na 21 jaar zo goed en zo kwaad mogelijk met een beperking te hebben geleefd, overleed Felix aan een plots hartfalen. Tijdens een spoedopera­tie aan zijn hart moest hij gereanimee­rd worden. Hij werd aan een hartlongma­chine gekoppeld, maar omdat zijn hersenen te lang zonder zuurstof hadden gezeten, was er geen kans meer op herstel. Nog geen vierentwin­tig uur na zijn hartfalen stierf Felix in het ziekenhuis.

GATAB blijft verweesd achter, zegt Simonne Vanoppen, “maar we zijn het aan Felix en aan de mensen met een beperking verplicht om het werk voort te zetten.”

 ??  ??
 ?? FOTO ?? Felix Aerts was een hevige bepleiter van meer toegankeli­jkheid op het openbaar vervoer voor rolstoelge­bruikers.
FOTO Felix Aerts was een hevige bepleiter van meer toegankeli­jkheid op het openbaar vervoer voor rolstoelge­bruikers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium