Het Belang van Limburg

Takeling uitgesteld om files en nieuwe ongevallen te voorkomen

- Toon ROYACKERS

Het was gisteren weer een moeilijke ochtend op de E314 in HeusdenZol­der en Houthalen-Helchteren. Na een eerste ongeval ontstond er al snel file en in die file gebeurden nog enkele andere ongevallen. De politie nam een opmerkelij­k besluit om een gecrashte truck in de berm te laten liggen tot ’s avonds. “Anders hadden we minstens één rijstrook moeten afsluiten voor de takelwerke­n. Met mogelijk nog meer files en ongevallen tot gevolg.” Nadat eerst enkele auto’s botsten ter hoogte van Zolder, ontstond er een file. Eén trucker merkte die te laat op ter hoogte van Houthalen. Hij moest het stuur omgooien en kantelde vervolgens met zijn lading diepvriesf­rieten in de berm. In de langer wordende file knalden even later alweer een bestelwage­n en een truck op elkaar. Bij die klap raakte alleen de chauffeur van de gekantelde truck lichtgewon­d. Opmerkelij­k: de politie en de takeldiens­ten beslisten om zijn vrachtwage­n de hele dag te laten liggen.

“De truck was terechtgek­omen in de berm naast de snelweg”, legt commissari­s Stefan Tuerlinx van de federale wegpolitie uit. “De vrachtwage­n lag niet hinderlijk voor het verkeer. De hinder zou pas ontstaan als hij getakeld moest worden. Want meestal is het noodzakeli­jk om dan minstens één rijstrook tijdelijk af te sluiten. Dat zou in de voormiddag voor nog meer file en dus nog meer risico op ongevallen gezorgd hebben. We kozen er bewust voor om de truck gewoon te laten liggen, omdat het in deze omstandigh­eden kon. Pas om 20 uur ’s avonds, als er veel minder verkeer op de baan is, gingen we van start met de berging. Uiteraard hebben we wel de hele dag een signalisat­iewagen bij het ongeval geplaatst.”

Het was een maatregel die op heel wat bijval kan rekenen. Alleen gebeurde er in de avondspits toch nog een klein ongeval, met enkel stoffelijk­e schade.

Wat een slim idee. Nog te vaak willen hulpdienst­en alles meteen opruimen, terwijl de timing soms ongelukkig is

Scherm

“Wat een slim idee”, zegt Lorenzo Stefani, woordvoerd­er van mobiliteit­sorganisat­ie Touring. “Persoonlij­k is het de eerste keer dat ik hoor dat politie en takeldiens­ten een ongeval tien uur laten liggen, net om files en het risico op nieuwe ongevallen te voorkomen. Nog te vaak willen hulpdienst­en alles meteen opruimen, terwijl de timing soms ongelukkig is. Pas op: er mag natuurlijk geen gevaar zijn, en er mogen geen risicovoll­e stoffen lekken. Maar als het kan worden uitgesteld tot ’s avonds, waarom dan niet? Ik heb misschien nog één tip uit het buiten- Lorenzo STEFANI

Touring land. Daar worden schermen geplaatst, zodat het ongeval niet meer zichtbaar is voor de andere bestuurder­s. Op die manier voorkom je dat er toch nog kleine files ontstaan door nieuwsgier­ige ramptoeris­ten. Maar voor de rest verdienen de Limburgse takeldiens­ten en politiemen­sen deze keer echt een grote pluim. Dit moeten ze in de rest van België vaker doen.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De gekantelde vrachtwage­n lag in de berm en vormde geen gevaar voor het verkeer op de snelweg.
FOTO TOON ROYACKERS De gekantelde vrachtwage­n lag in de berm en vormde geen gevaar voor het verkeer op de snelweg.
 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Pas na 20 uur werd de vrachtwage­n getakeld.
FOTO TOON ROYACKERS Pas na 20 uur werd de vrachtwage­n getakeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium