Het Belang van Limburg

“Ook als het droog blijft, wordt het een zware koers”

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Zowel Van Avermaet als Gilbert maakten gisteren voor het eerst kennis met het lokale circuit waar ze zondag twaalf keer overheen moeten. Wat ze zagen, stemde hen optimistis­ch. Van Avermaet: “Ik zag vooral een technisch parcours dat zowel mij als Philippe moet liggen. Het vele draaien en keren maakt de wedstrijd zwaarder en dat speelt in onze kaart. Hoe zwaarder de wedstrijd, hoe beter voor ons.”

Gilbert: “Veel zal afhangen van de weersomsta­ndigheden. Nat of droog, het maakt een groot verschil. Ligt het zondag nat, dan moet je constant vooraan rijden. Maar ook op een droog parcours wordt het een zware wedstrijd. Na elke bocht moet je optrekken. Het is een snel parcours. We zijn snel aan de eerste helling, van daaruit gaat het meteen naar de tweede, langere helling.”

Salmon Hill dus, het zwaartepun­t van de wedstrijd. “Maar ik denk niet dat je daar alleen kan wegrijden”, aldus Gilbert. “Ik verwacht dat we er drie minuten over doen. Dat is niet lang, maar als we van aan de voet de gashendel opendraaie­n, zullen er weinig jongens overblijve­n. Wie? De verwachte namen, de punchers. Met hopelijk veel Belgen. We moeten een numeriek overwicht creëren en benutten. Met het sterke team dat we hebben, moet het mogelijk zijn om met meerdere renners in de finale te geraken. En dan kan je beginnen spelen. Maar je mag ook de spurters niet uitschakel­en. Zij zullen op de laatste beklimming geen minuut prijsgeven. Als ze zich kunnen organisere­n, maken ze kans om terug te keren. Veel zal afhangen van hoe er voordien is gekoerst.”

Greg VAN AVERMAET Offensief dus, lijkt het ons. Tactisch konden de twee echter niet veel prijsgeven. “Gewoon de wedstrijd hard maken zonder gek te doen”, vatte Van Avermaet het strijdplan summier samen. “Daarvoor moet je niet veel doen: er is de afstand, de hoogtemete­rs, het vele draaien en keren. Aan het eind van een zware wedstrijd vrees ik niemand in de spurt. Ik heb ze allemaal wel eens geklopt.”

Laatste zege in juni

Statistiek­en zijn niet zaligmaken­d, maar om één gegeven kan niemand heen: Greg Van Avermaet won zijn laatste wedstrijd op 4 juni in de Ronde van Luxemburg, Philippe Gilbert exact één week later in de Ronde van Zwitserlan­d. Beide kopmannen staan

Philippe GILBERT al meer dan drie maanden droog. Gilbert: “Het is leuker om een paar keer te winnen in de aanloop naar een WK. Maar het is wat het is. Ik ben er een paar keer dicht bij geweest, het hangt allemaal af van details. Maar ik weet wat ik heb gedaan in de aanloop naar deze wedstrijd en dat stelt me gerust.” “Het is inderdaad een tijdje geleden dat ik nog eens heb gewonnen, maar je mag niet uit het oog verliezen wat voor wedstrijde­n we hebben gereden”, vulde Van Avermaet aan. “In de zware wedstrijde­n San Sebastian, de Canadese wedstrijde­n - was ik er altijd bij in de finale. Dat stelt me gerust. En zondag rijden we 270 kilometer. Daarin kan ik makkelijke­r het verschil maken dan in een Touretappe van 200 kilometer.”

Of ze elkaar zouden verstaan, wilde de buitenland­se pers weten. “We zijn profs”, antwoordde Gilbert. “We gaan zeker niet tegen elkaar rijden. Het is trouwens nooit een nadeel om met twee kopmannen te rijden. Greg en ik pushen elkaar en verplichte­n elkaar om sterk en slim te zijn.”

“Het staat zo goed als vast dat we beiden de finale gaan rijden, maar afspraken maken is niet evident”, aldus Van Avermaet. “Je rijdt tegen de limiet, je moet zo veel dingen in de gaten houden.” De andere favorieten? Van Avermaet: “Laten we eerst onze eigen wedstrijd rijden. Sagan ziek? Hij zal er zondag staan. En dan zijn er nog Matthews, Trentin…” Gilbert: “Ik vergeet ook zeker Alaphilipp­e niet. En de manier waarop Viviani in Plouay won. Hij klimt goed en is snel. Nu je het zegt, de Italianen hebben ook een goede ploeg. De druk ligt niet alleen op onze schouders.”

Aan het eind van een zware wedstrijd vrees ik niemand in de spurt. Ik heb ze allemaal wel eens geklopt Het is nooit een nadeel om met twee kopmannen te rijden. Greg en ik pushen elkaar en verplichte­n elkaar om sterk en slim te zijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium