Het Belang van Limburg

Lappartien­t verpletter­t Cookson

-

Zegezeker, zo stapte de 44-jarige Bretoen gistermorg­en het UCI-congres binnen. De Angelsakse­n dachten dat het een nipte uitslag zou worden tussen Cookson en uitdager Lappartien­t (foto), maar de Fransman zei dat hij “zeker was van minstens 35 van de 45 stemmen”. Het bleek een bescheiden schatting te zijn, want hij haalde er nog twee meer binnen. Verkiezing­en hebben dan ook geen geheimen voor de voormalige regionale coureur. Slechts één overwinnin­g behaalde hij in zijn korte wielercarr­ière, meteen het sein om het over een andere, profession­ele boeg te gooien. Het werd de politiek voor de voormalige landmeter, die zich doorheen de jaren ontpopte tot een carrièrist pur sang. Amper 35 jaar was Lappartien­t in 2008 toen hij voor het eerst werd verkozen tot burgemeest­er van Sarzeau, een dorpje in het zuiden van Bretagne met dik 7.000 inwoners. Zes jaar later, in 2014, werd hij met 71 procent van de stemmen herverkoze­n. Tussendoor was hij in 2011 al hoofd van het departemen­t Morbihan geworden.

Razend ambitieus

Al die tijd bleef Lappartien­t zich in de wielerwere­ld roeren. En ook daar ging het razendsnel. Hij was pas 24 toen hij het voor het zeggen kreeg bij zijn wielerclub, vervolgens stoomde hij door naar het voorzitter­schap van de Grand Prix de Plumelec om op zijn 35ste de jongste Franse bondsvoorz­itter ooit te worden. Vanuit Frankrijk was het maar een kleine stap naar het voorzitter­schap van de Europese Wielerbond. Ondertusse­n was hij bij de Internatio­nale Wielerunie ook voorzitter geworden van de Conseil de Cyclisme Profession­el, waarin zowel renners, vakbonden als ploegafgev­aardigen zetelen. Heel veel baanbreken­d werk verrichtte hij er niet, maar het is wel daar dat de razend ambitieuze Lappartien­t vorig jaar voor het eerst zwaar botste met Brian Cookson, de toenmalige voorzitter van die UCI.

Die ene aanvaring zou uiteindeli­jk de kiem worden van een strijd die gisteren zijn climax kende: Cookson en Lappartien­t vochten onder mekaar uit wie de komende vier jaar de UCI zou gaan leiden.

En nu aan het werk

De Fransman won uiteindeli­jk met vlag en wimpel en dat hoefde niet te verbazen: in zijn nog prille, maar nu al rijkgevuld­e carrière verloor de Bretoen nog maar één verkiezing. Dat was in januari, toen hij in de strijd om het voorzitter­schap van de agglomerat­ie in Vannes de duimen moest leggen. Lappartien­t erkende nederig het verlies, omdat hij ook toen al wist dat gisteren pakken belangrijk­er zou worden.

In een eerste reactie lichtte hij gisteren zijn plannen toe: “We moeten het businessmo­del van de sport herbekijke­n”, klonk het. “Dat kan enkel door alle aandeelhou­ders (UCI, ploegen, organisato­ren, renners, nvdr.) op één lijn te krijgen. Dan is er ook de technologi­sche fraude waar we dieper op moeten ingaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium