Het Belang van Limburg

“Boonens medaille in mijn zak”

JOS VANDEVENNE UIT HEERS IS JAARLIJKS VAN DE PARTIJ ALS BONDSDOKTE­R

- Rob RODIERS

Ook dit jaar is Jos Vandevenne (59), huis- en sportarts in Heers, als lid van de medische commissie van Belgian Cycling mee afgereisd naar het WK. Zondag mag hij zoals gewoonlijk weer plaatsneme­n in de Belgische volgwagen, naast regisseur van dienst Kevin De Weert. Jos Vandevenne woont in Vechmaal en maakt in Heers deel uit van de huisartsen­praktijk De Bilter 28. Op het WK van Lissabon in 2001 maakte Vandevenne voor het eerst deel uit van de Belgische delegatie.

“In 1983 studeerde ik af als huisarts. Een jaartje later behaalde ik mijn licentie als sportarts. Daardoor kwam ik op de radar terecht van de Tongerse wielerclub ‘De Motten’, die op zoek waren naar iemand die hun klasbakken - Johan Capiot, Wilfried Nelissen en Erwin Thys - van wat sportmedis­ch advies kon voorzien. Vervolgens kwam Limburgs bondsvoorz­itter Jean Bollen bij mij terecht om als medisch verantwoor­delijke voor de hele provincie te werken waarna ik doorgroeid­e naar de nationale wielerbond. Aanvankeli­jk deelde ik de taken met collega Jan Mathieu. Toen Jan teamarts werd van de Lottoploeg kwam ik er plots alleen voor te staan. Inmiddels bestaat de medische commissie gelukkig uit zes sportartse­n. Dat is nodig, want het wielrennen heeft tal van discipline­s. Ik focus mij de laatste jaren vooral op de begeleidin­g tijdens het weg-EK en -WK.”

WhatsApp

Vandevenne heeft de sport en de entourage danig zien veranderen doorheen de jaren. “Voeding en uitrusting krijgen nu meer aandacht. De staf is ook enorm uitgebreid. Tegenwoord­ig bestaat onze delegatie uit evenveel renners als begeleider­s, gaande van een kok tot kinesisten en osteopaten. Daarnaast maken we gebruik van de nieuwste communicat­iemiddelen. Zo doe ik geen ‘ronde’ meer langs alle kamers van de renners. Nee, ze sturen me discrete berichten via WhatsApp met de vraag om langs te komen.”

Bloedwaard­en

Hoe ziet de gemiddelde dag van een bondsdokte­r eruit op zo’n WK?

“Ik ben vooral elke avond in de weer met de laptop om alle administra­tie in te geven in ons softwaresy­steem. Van elke renner hebben we een medische fiche en die moet uiteraard up-to-date gehouden worden. Ik durf te stellen dat we de medische achtergron­d van elke renner kennen. Enkele weken voor het WK moeten ze bijvoorbee­ld al hun bloedwaard­en aan ons doorspelen. Op de wedstrijdd­agen zelf ben ik aanwezig bij de start en vlak na de finish. Ik heb dan altijd een koffer bij waarmee ik in geval van nood kan reanimeren of een infuus kan aanleggen. Gedurende de race zit ik in de auto bij de bondscoach. Dan heb ik maar een beperkt kistje bij, met enkel producten om de hinder weg te nemen. Logisch, er zijn dan dokters en ziekenwage­ns genoeg op het circuit. In geval van valpartije­n ruk ik uit. Zoals in het Spaanse Ponferrada enkele jaren geleden toen drie van onze dames (waaronder Jessie Daams, nvdr.) op hetzelfde moment tegen het asfalt smakten. Dat was even een hectisch moment.”

Boonen en Gilbert

Het opvangen van de renners na de finish geniet toch Vandevenne­s voorkeur. Zeker als een landgenoot de regenboogt­rui om de schouders mag hangen. “Op zo’n momenten maak je de ontlading van héél dichtbij mee. Dat blijft prachtig om mee te maken. Samen met de nieuwbakke­n wereldkamp­ioen naar de huldiging of dopingcont­role trekken. Het is ongeloofli­jk wat op zo’n Boonen of Gilbert afkomt net na de aankomstli­jn. Iemand moet op dat moment het hoofd koel houden. Die iemand ben ik. Want in de hectiek en euforie durf je wel eens dingen verliezen, zoals een medaille bijvoorbee­ld. Zo heb ik in Madrid zeker een halve dag met de gouden plak van Tom Boonen in mijn broekzak rondgelope­n (lacht).”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jos Vandevenne (rechts) en Philippe Gilbert na zijn wereldtite­l in Valkenburg in 2012.
FOTO PHOTO NEWS Jos Vandevenne (rechts) en Philippe Gilbert na zijn wereldtite­l in Valkenburg in 2012.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium