Het Belang van Limburg

Videoref doet zijn intrede in het wielrennen

-

Na het voetbal krijgt ook het wielrennen straks een videoref. “Het is de bedoeling dat we volgend jaar als ondersteun­ing van de wedstrijdj­ury gebruikmak­en van de live televisieb­eelden die voorhanden zijn”, zegt Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische Wielerbond. Tom Van Damme is al lang een voorstande­r om dit soort moderne hulpmiddel­en aan te wenden in de jurering van koersen. Gisteren haalde hij in Bergen eindelijk zijn slag thuis.

“Het Congres zette het licht op groen om een reglemente­ring binnen de Internatio­nale Wielerunie te laten uitwerken zodat voortaan een UCI-commissari­s de koers kan volgen in de regiekamer van de broadcaste­r”, zegt Van Damme. “Dat jurylid krijgt dus alle mogelijke beelden live te zien. Van zodra hij iets opmerkt dat in strijd is met de reglemente­n, kan hij de voorzitter van de wedstrijdj­ury verwittige­n. De videoref signaleert zaken, maar zal zelf niet beslissen. Die taak ligt nog altijd in handen van de wedstrijdj­ury, die nu dus ook meteen kan ingrijpen.”

Televisiek­ijkers

Van Damme ziet niets dan voordelen aan het nieuwe systeem. “Neem nu bijvoorbee­ld de Omloop Het Nieuwsblad van dit jaar. Daar werd gezegd dat wie op het zandwegget­je naast de kasseien van De Varent in Kaster reed, zonder pardon uit koers zou worden gezet. De kopgroep lapte die regel aan zijn laars, terwijl de achtervolg­ers door de begeleiden­de UCI-commissari­s wél gedwongen werden op de kasseien te rijden.” Het lokte bij de televisiek­ijkers veel verontwaar­digde reacties op. Want als het in beeld was geweest, dan moet de jury het toch ook gezien hebben? Niet dus. “De commissari­s in de wedstrijd zat gevangen in een auto achter de achtervolg­ers”, zegt Van Damme. “Want eenmaal het verschil tussen de koplopers en de volgende groep te klein is, moet de auto zich uit de voeten maken.”

Maar ook in pakweg massasprin­ts kan de videoref een toegevoegd­e waarde betekenen. Neem nu de sprint in de Tour de France waarbij wereldkamp­ioen Peter Sagen naar huis werd gestuurd. “Alle moderne technieken kunnen de sport enkel maar correcter en veiliger maken.” De UCI onderzoekt ook het idee om bewuste of onbewuste fouten te bestraffen met gele en rode kaarten. “Het is de bedoeling dat de disciplina­ire commissie van de UCI veel sneller en efficiënte­r werkt.” .

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Tom Van Damme.
FOTO PETER MALAISE Tom Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium