Het Belang van Limburg

“We hebben enkel revanchege­voelens tegenover onszelf”

- Lars AUSSEMS

Rotterdam, 26 augustus. De Yellow Tigers hebben tot dusver alles perfect volgens plan gedaan. Een rechtstree­ks duel met Bulgarije geeft uitsluitse­l over wie met het laatste WK-ticket aan de haal gaat. Onze Belgische dames kennen echter een offday en gaan met zware 3-0-cijfers onderuit. Het harde verdict: geen WK in Japan tijdens de zomer van 2019. “Gelukkig kunnen we iets rechtzette­n op het EK, dat er snel aankomt”, maakte bondscoach Gert Vande Broek zich achteraf sterk. Wel, dat EK staat nu voor de deur. In de Belgische selectie vijf Limburgse meisjes: Valérie Courtois, Freya Aelbrecht, Britt Herbots, Nathalie Lemmens, Jodie Guilliams. Hoog tijd dus om die vijf eens aan de tand te voelen.

Is de ontgoochel­ing van het gemiste WK al doorgespoe­ld?

Aelbrecht: “Nee. En die zal er binnen een jaar nog zijn. Zelfs een top vier op dit EK kan het missen van het WK niet goedmaken. Een goede prestatie op het EK zie ik niet meteen als revanche op onze tegenstand­ers, des te meer op onszelf. Ondanks de ontgoochel­ing dat we er in Japan niet bij zullen zijn, hebben we ongeloofli­jk veel zin in dit EK.”

Courtois: “We willen kost wat kost tonen dat we beter kunnen spelen dan dat we tijdens die WK-kwalificat­ie hebben getoond. Vooral tegen Bulgarije waren we echt niet goed genoeg. Het is nu aan ons om er weer op elk punt te staan, zoals dat in de andere tornooien voor de WK-kwalificat­ies wél gebeurde.” Lemmens: “We hebben de laatste twee weken hard gewerkt. In het begin was die teleurstel­ling nog zichtbaar aanwezig. Het heeft dan ook even geduurd voordat we weer volledig gefocust waren op dit EK. We kenden al bij al een goede voorbereid­ing. We wonnen onze laatste twee oefenduels tegen Duitsland en zakten dus met vertrouwen af naar dit EK.”

Jullie zitten in de poule des doods met Nederland, Tsjechië

pijnlijk misliep in de WK-kwalificat­ie, kunnen de Tigers nu revanche nemen. “We willen iedereen, en vooral onszelf, laten zien dat we beter volleybal kunnen spelen. We gaan voluit voor een plaats bij de laatste acht”, klinkt het in koor bij de vijf (!) Limburgse dames uit de 14-koppige selectie.

en Servië. De nummer één gaat rechtstree­ks naar de kwartfinal­e, de nummers twee en drie spelen play-offs. Wat is een realistisc­h doel?

Guilliams: “We moeten ons vooral focussen op Tsjechië, om zo via de barrages tegen waarschijn­lijk Kroatië of Wit-Rusland uit te komen. Maar het zal sowieso belangrijk worden om ons niveau weer op te krikken. We mikken op een plek bij de laatste acht.” Courtois: “Nederland en vooral Servië zijn landen die voor goud gaan. Onze poule winnen hoeft niet het doel te zijn. Die druk moeten we ons absoluut niet opleggen. Het is de match tegen Tsjechië die we tot een goede einde moeten brengen. In Rotterdam klopten we de Tsjechen, dat geeft wel wat vertrouwen. Al zijn beide tornooien niet te vergelijke­n. Hier ligt het stressnive­au nog een pak hoger.”

Zowel bij de mannen als de vrouwen is er een Limburger bondscoach. Jullie werken al een hele tijd samen met Gert Vande Broek. Hoe verloopt die samenwerki­ng?

Herbots: “Gert heeft een groot deel van de ploeg al bij Kieldrecht zien passeren. Hij kent zijn speelsters dan ook door en door en weet perfect hoe hij elk individu moet aanpakken.”

Lemmens: “Het is een strenge coach, maar zonder hard te zijn. Hij is iemand die zijn groep echt op scherp kan zetten voor een groot tornooi, zowel fysiek als mentaal. Ook tactisch is hij ijzersterk.” Aelbrecht: “Gert is al bij de nationale ploeg sinds 2008. Ik ging mee naar het EK in 2009 met hem als coach. Ik kan echt wel zeggen dat ik niet geraakt was waar ik nu sta zonder Vande Broek. Hij kent mij door en door en maakte me sterker. Hij staat kort bij de groep. Op moeilijke momenten kan ik bij hem terecht. Hij weet me er altijd weer bovenop te helpen.”

De 14-koppige selectie bestaat uit liefst vijf Limburgse dames. Freya en Valerie zijn de ‘oudjes’, de rest jonkies die pas komen piepen. Hoe is de relatie tussen de verschille­nde generaties?

Courtois: “Eigenlijk spreek ik liever over drie groepen. Je hebt Freya Aelbrecht (27) en mezelf (26). Dan heb je Britt Herbots (17) en Jodie Guilliams (20) en dan is er Nathalie Lemmens (22), die er toch al enkele jaren bijloopt. Maar het is heel leuk dat er vijf Limburgse dames bij zitten! Een tijdje geleden waren het eigenlijk enkel Freya en ik. Goed dat er nieuw bloed is bijgekomen. We hebben een goede mix. En ook al is er bijvoorbee­ld tussen Britt en mij een leeftijdsv­erschil van negen jaar, het klikt echt heel goed. We zijn allebei nog net van de jaren 90 hé, dus dat gaat nog net (lacht).” Guilliams: “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik bij de selectie zou zitten. Dit is opnieuw een mooie ervaring voor mij. Ik pik zoveel mogelijk op en leer elke dag bij van de andere speelsters. Ze hebben een positieve invloed op mij.”

Als je met het idee start dat je sowieso van Servië en Nederland zal verliezen, ben je verkeerd bezig

Nathalie LEMMENS Aelbrecht: “De jongere meisjes willen bijleren. Ze staan open voor kritiek. Je ziet hen ook openbloeie­n op sociaal vlak. Dat was vorige zomer iets minder het geval. Zij maken snel stappen, op alle gebied. Leuk dat er jong geweld bij zit. Zij brengen extra dynamiek in de ploeg. De toekomst ziet er goed uit.”

Jullie vertoeven in Ganja, Azerbeidzj­an. Veel verder kun je niet gaan voor een EK.

Herbots: “Het klinkt inderdaad niet als de meest sexy plaats. Maar goed, het is niet anders. Ik verkies wel om wat dichter bij huis te spe-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium