Het Belang van Limburg

Dertig auto’s onterecht getakeld voor academisch­e zitting

- Dirk JACOBS

Op bevel van de politie werden gistermidd­ag zowat dertig auto’s getakeld op de parking achter het Hasseltse Culturele Centrum. Daar vond in de namiddag de academisch­e zitting plaats voor de start van het nieuwe academieja­ar. Maar achteraf bleek dat de auto’s onterecht getakeld werden. Er stonden meer dan vijftig verbodsbor­den. Maar op het eerste bordje dat de chauffeurs tegenkwame­n, hing de pijl omgekeerd. De politie gaf de chauffeurs gelijk en gaf hun auto’s zonder kost of boete weer terug. De takelkoste­n, 150 euro per auto, zijn nu voor rekening van de stad. “Voor het evenement was er een vergunning afgeleverd waarbij de 320 parkeerpla­atsen voorbehoud­en werden”, zegt evenemente­nschepen Gerald Corthouts (CD&V). “Zoals altijd zijn er tijdig en voldoende verkeersbo­rden geplaatst op de parking om de mensen te waarschuwe­n dat ze er niet mochten staan. En er zijn camerabeel­den gemaakt van de wagens die er voordien al stonden”, vult mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a) aan.

Kosten voor stad

Zowat dertig bestuurder­s liepen tegen de lamp en hun auto werd getakeld. Maar toen de eersten arriveerde­n en hun wagen niet meer terugvonde­n, reageerden die bijzonder boos. “De signalisat­ie staat verkeerd. Hier staat niemand echt ten onrechte, vermits de pijl op het eerste bord onderstebo­ven staat”, klinkt het.

En dus trokken boze ‘foutparkee­rders’ naar de politie. Die gaf Habib EL OUAKILI

Schepen hen gelijk en de klagers kregen ook meteen een document waaruit blijkt dat hun voertuig mag vrijgegeve­n worden en dat de bestuurlij­ke overheid, in deze de stad, zal opdraaien voor de takelen stallingsk­osten. “Onze mensen voeren uit wat in de vergunning staat, en de agent die er bij was heeft beslist dat de takeling moest doorgaan”, zegt LRH-woordvoerd­er Dorien Baens. “De mensen van wie de auto werd weggesleep­t, riskeerden een boete van 58 euro en zouden daarboveno­p de sleepkoste­n van 150 euro moeten betalen. Tenzij ze natuurlijk kunnen aantonen dat er daadwerkel­ijk iets mis is, wat nu blijkt. Dan vervalt de boete en draait de bestuurlij­ke overheid op voor de gemaakte kosten.”

Excuses

“Onbegrijpe­lijk dat dit kan”, foetert schepen El Ouakili. “Op de volgende verkeersco­mmissie gaan we dit bespreken. Ik wil een duidelijke uitleg over waarom er toch getakeld werd als men wist dat er een juridisch probleem kon zijn. Bovendien takelen we alleen als het betrokken evenement in gevaar is. Hier waren op een parking van 350 voertuigen nog altijd 320 plaatsen beschikbaa­r. Tot slot wil ik weten waarom de politie het stadsbestu­ur dan niet even contacteer­t met de vraag wat er best zou gebeuren.”

Ook de universite­it zit verveeld met het voorval. “Heel gênant”, zegt UHasselt-woordvoerd­er Koen Santermans. “Wij hebben gedaan wat moest om er een feestelijk­e dag van te maken. Dan hoop je dat die vergunning correct wordt uitgevoerd. Wij spelen hier eigenlijk geen rol in, maar vinden het als organisato­r wel bijzonder vervelend.”

Blijft de vraag of de stad ook opdraait voor de verplaatsi­ngskosten van de chauffeurs naar hun afgevoerde wagens. Want zowat alle takeldiens­ten werden opgevorder­d, waardoor de auto’s verspreid in de buitengebi­eden van de stad terecht zijn gekomen. “Nee. Meer dan ons excuseren voor het ongemak kunnen we echt niet doen”, zegt schepen El Ouakili.

Ik wil een duidelijke uitleg over waarom er toch getakeld werd als men wist dat er een juridisch probleem kon zijn

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Er stonden meer dan vijftig verbodsbor­den. Maar bij het eerste stond de pijl omgekeerd en bleek de takeling dus onterecht.
FOTO SVEN DILLEN Er stonden meer dan vijftig verbodsbor­den. Maar bij het eerste stond de pijl omgekeerd en bleek de takeling dus onterecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium