Het Belang van Limburg

Student strikt vijf gemeentera­adsleden voor nieuwe partij

- Miranda GIJSEN

Op politiek vlak is het doorgaans kalm in Tessenderl­o, maar nu komt er toch een stevige verrassing. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 doet LOOI.nu een gooi naar de meerderhei­d. Vijf raadsleden maakten gisteravon­d bekend dat ze samen met oprichter en student Michiel Bertels beginnen aan een nieuw, maar vooral lokaal politiek avontuur. Michiel Bertels, 23 jaar en student burgerlijk ingenieur, trok anderhalf jaar geleden zijn stoute schoenen aan en ging praten met enkele mensen binnen en buiten de politiek in Tessenderl­o. Zijn ambitie: een eigen politieke beweging oprichten zonder bemoeienis­sen van een nationaal partijbest­uur. “Er staat binnen LOOI.nu maar één vraag centraal: wat is het beste voor de Looienaar?” steekt Michiel van wal. “Wij willen evenveel aandacht voor de gehuchten als voor het centrum. Daarnaast willen we het vereniging­sleven en buurtiniti­atieven stimuleren.” LOOI.nu pakt al meteen uit met vijf gemeentera­adsleden in de rangen: Eric Vangeel en Sara Taels die eerder N-VA verlieten en als onafhankel­ijke zetelen en Carine Meelberghs en Annemie Cypers van Open Vld en OCMWraadsl­id Nico Wilms van Open Vld. Die laatste drie nemen ontslag uit de liberale partij en zetelen verder als onafhankel­ijke tot aan de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018. “Als je in een partij zit met een nationaal partijbest­uur, dan weet je dat als het in Brussel regent, het druppelt in Tessenderl­o”, zegt Vangeel. “Met LOOI.nu willen we het niet laten druppelen in Tessenderl­o, wij willen doen wat moet voor onze inwoners en dat door het beste van verschille­nde partijen te verenigen.”

Kleur niet belangrijk

Een mening die ook gedeeld wordt door Carine Meelberghs: “We hadden ook gewoon onze naam kunnen veranderen, en toch Open Vld’ers blijven. Maar daar geloven wij niet in. Op gemeenteli­jk vlak is ‘kleur’ niet belangrijk, het moet over mensen gaan. Ik hoop mensen warm te maken voor dit nieuwe project om op te komen voor hun eigen dorp, met eigen ideeën en nieuwe voorstelle­n.”

Ook Open Vld-voorzitter Serge Van den Bossche stapt mee in het project. “Mensen vragen me de jongste maanden vaak hoe ik nog zin kan hebben in politiek met al die verhalen over mandaten en vergoeding­en. Velen zijn hun geloof in de politiek kwijt. Enkel door mensen actief te laten meedenken, kan je de tegenbeweg­ing inzetten. We pakken vanavond al uit met ons eerste initiatief. Zo vinden de inwoners van de Neerstraat tussen het Hemelrijk en de Geelsebaan vandaag een vragenlijs­t in de bus, waarin zij hun melen Michiel BERTELS

Initiatief­nemer ning en voorstelle­n van oplossing kunnen geven voor de verkeersve­iligheid in hun straat. En zo zul- we de komende maanden nog meer de straten en wijken in trekken.”

Bij ons staat maar één vraag centraal: wat is het beste voor de Looienaar? Wij willen evenveel aandacht voor de gehuchten als voor het centrum

Wat met Open Vld?

In totaal nemen zowat acht bestuursle­den ontslag bij Open Vld Tessenderl­o. Betekent dit nu ook het einde van de liberale partij in de gemeente? “Onze afdeling in Tessenderl­o leeft nog”, reageert regiocoörd­inator Steven Coenegrach­ts. “Wij zullen met het provinciaa­l bestuur onze leden in Tessenderl­o de komende maanden ondersteun­en om alsnog een lijst te vormen voor de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Vlnr.: Kris Hertschat, Serge Van den Bossche, Michiel Bertels, Eric Vangeel en Carine Meelberghs.
FOTO RAYMOND LEMMENS Vlnr.: Kris Hertschat, Serge Van den Bossche, Michiel Bertels, Eric Vangeel en Carine Meelberghs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium