Het Belang van Limburg

Kinrooi meest hartveilig­e gemeente van België

- Phillip PERGENS

Met financiële steun van Kinrooise bedrijven worden in de gemeente vijftien bijkomende defibrilla­toren geplaatst. Dat brengt het totaal op 22 AEDtoestel­len, goed voor één defibrilla­tor per 550 inwoners. Geen enkele gemeente in België doet beter. Anita Flipkens van de Rode Kruisafdel­ing in Kinrooi maakte de lokale Unizo warm om te investeren in bijkomende AED-toestellen. De respons van 68 zelfstandi­ge ondernemer­s was zo groot, dat het doel om zes defibrilla­toren te installere­n ruimschoot­s werd overtroffe­n: er komen er nu liefst vijftien bij. De gemeente neemt het jaarlijkse onderhoud op zich. “Het is een privilege om hier te mogen staan en ik moet iedereen bedanken die dit mee heeft helpen verwezenli­jken”, zegt Flipkens bij een van de nieuwe AED-toestellen die op de kmo-zone Leuerbroek geïnstalle­erd werd.

Opleiding

“De bedrijven tonen hun groot hart”, stelt Juri De Groote, voorzitter van Unizo Kinrooi. “We investeren niet alleen in deze toestellen, maar moedigen ondernemer­s Matthias DUPONT

Cardioloog ZOL ook aan om hun werknemers een opleiding te laten volgen zodat ze de toestellen kunnen gebruiken wanneer hulp nodig is.” Zowel Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) als Rode Kruis Vlaanderen toonden zich erg tevreden met de inspanning­en in Kinrooi. De gemeente telt nu 22 AED-toestellen, waarmee ze één defibrilla­tor per 550 inwoners hebben. Bovendien heeft één op de tien inwoners een reanimatie­opleiding gevolgd. “Kinrooi is hiermee de meest hartveilig­e gemeente in België”, zegt An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen. Voor Vandeurzen geldt deze landelijke gemeente als voorbeeld voor de rest van Vlaanderen: “Jaarlijks sterven 11.000 Belgen aan een hartstilst­and die ze buiten het ziekenhuis krijgen. Dat zijn er dertig per dag. Hulp krijgen binnen de tien minuten is ontzettend belangrijk en verhoogt de overleving­skans met 60 tot 70 procent. Daarom zijn deze instrument­en zo belangrijk.”

Matthias Dupont, cardioloog in het ZOL, benadrukt het stappenpla­n: “In Limburg spreken we bij benadering over 800 gevallen per jaar, en daarvan geraken 500 tot 600 mensen nooit in het ziekenhuis. Om die mensen te kunnen redden moet je rekening houden met drie punten. Het eerste is het bellen van de hulpdienst­en. Dan begin je met reanimeren. Hiervoor zorg je dat het bloed blijft pompen en het lichaam dus zuurstof krijgt. Het slachtoffe­r van een hartaanval op deze manier terug brengen, gebeurt echter zelden. Daarvoor moet je defibrille­ren. Dat brengt het hart weer op gang. We zijn daarom groot voorstande­r van opleidings­cursussen. Tijd is het allerbelan­grijkste als je weet dat hersenscha­de al binnen enkele minuten optreedt.”

Tijd is het allerbelan­grijkste als je weet dat hersenscha­de al binnen enkele minuten optreedt

 ?? FOTO PPN ?? Veel Kinrooise bedrijven hebben een duit in het zakje gedaan voor de aankoop van nieuwe defibrilla­toren.
FOTO PPN Veel Kinrooise bedrijven hebben een duit in het zakje gedaan voor de aankoop van nieuwe defibrilla­toren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium