Het Belang van Limburg

Voorlopig appartemen­ten in oud ziekenhuis om vandalen weg te houden

- Phillip PERGENS

Om te voorkomen dat het oude ziekenhuis een speeltuin wordt voor vandalen midden in het centrum van Maaseik, gaat de site vanaf volgend jaar dienstdoen als tijdelijke huisvestin­g. Appartemen­ten aan lage huurprijze­n, met ook plaats voor startende ondernemer­s en kunstenaar­s, moeten voorkomen dat het een kankervlek wordt. De firma Prevenda Leegstandb­eheer gaat vanaf volgend jaar nieuwe bewoners zoeken voor de oude ziekenhuis­site in de Monseigneu­r Koningsstr­aat. Dat gebeurt op vraag van de stad. “Als zo’n locatie leeg komt te staan, zijn er vaak problemen zoals verval, vernieling­en, inbraken, brandstich­tingen en overlast”, reageert OCMWvoorzi­tter Marcel Raets (CD&V).

Het Ziekenhuis Maas en Kempen krijgt nog tot het einde van dit jaar om alles uit het gebouw weg te halen. Vanaf 1 januari 2018 gaat het gebouw terug naar de eigenaar van de grond: het OCMW van Maaseik. “Tegen dan willen we onmiddelli­jk starten met de beschermin­g van het pand, zodat de periode van leegstand tot het absolute minimum beperkt blijft”, legt Raets uit.

Het vroegere ziekenhuis wordt dan tijdelijk een appartemen­tsgebouw. “Voor maximaal vijftig bewoners. Zij krijgen de kans om aan zeer voordelige tarieven te huizen. Wij moeten als eigenaar zorgen dat alle nutsvoorzi­eningen aanwezig blijven en betalen dat ook. Maar door de verhuur, waarvan wij een percentage opstrijken, worden die kosten gedrukt.”

In het gebouw zelf zijn volgens Raets minimale ingrepen nodig om er appartemen­ten in te richten. “Alle attesten en vergunning­en zijn aanwezig. Er zijn wel nog enkele zaken die we moeten regelen. Neem nu de drie liften. We weten niet of die nog allemaal gebruikt moeten worden.”

Overigens zijn niet alleen flatbewone­rs welkom. “Ook beginnende ondernemer­s kunnen we er een kantoor aanbieden, of een atelier voor kunstenaar­s, designers en ontwerpers. De mogelijkhe­den zijn enorm.” Maar definitiev­e huisvestin­g is het niet. Momenteel zijn ze bezig om het toekomstig ontwerp van de site in een definitiev­e vorm te gieten. Bij dat prestigieu­ze project, waar onder andere plaats is voor een nieuwe bibliothee­k, komen ook veel bouwafbraa­kwerken kijken.

 ?? FOTO PPN ?? Er komen tijdelijke flats en er is plek voor ondernemer­s en kunstenaar­s.
FOTO PPN Er komen tijdelijke flats en er is plek voor ondernemer­s en kunstenaar­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium