Het Belang van Limburg

Handelaars delen extra kwartiertj­es uit

-

Op de Fruitmarkt in het centrum van Genk wordt tegen het einde van dit jaar gratis parkeren verlengd van een kwartier tot een half uur. Ook kunnen parkeerder­s extra gratis kwartiertj­es verzamelen bij deelnemend­e handelaars. Het gaat om een proefproje­ct dat bij succes uitbreidt naar gans het centrum. De stad is al een tijdje op zoek naar een klantvrien­delijker parkeersys­teem. “We hebben een nieuw parkeerpla­n opgesteld waarmee we eind dit jaar van start willen gaan”, zegt Michaël Dhoore, schepen van Mobiliteit (CD&V). “Momenteel kan je in het centrum van Genk de eerste vijftien minuten gratis parkeren. We hebben gemerkt dat nogal wat mensen dit te weinig vinden om snel wat boodschapp­en te doen. Zeker als het druk is. Daarom gaan we nu een proefproje­ct opstarten waarbij je het eerste half uur gratis kan parkeren. Dat zal voorlopig alleen op de Fruitmarkt kunnen.”

Nummerplaa­t

Om controle mogelijk te maken komt er een systeem met nummerplaa­therkennin­g. “Dat registreer­t de bezoeker bij aankomst en vertrek”, gaat Dhoore verder. “Iemand die er langer dan dertig minuten staat, krijgt dan ook automatisc­h een retributie. Nu geldt nog dat je er maximum een uur mag staan, en is het eerste kwartier gratis. Als je er langer staat, geven de parkeerwac­hters je ook al een retributie van 15 euro. In het nieuwe proefproje­ct zijn parkeeraut­omaten en parkeerwac­hters niet meer nodig. We hopen op die manier ook een betere verkeersro­ulatie te creëren.”

In het tweede deel van het nieuw parkeerpla­n voorziet de stad extra kwartiertj­es. “Die kan je bekomen bij handelaars die deelnemen”, gaat Dhoore verder. “Ze kunnen hun klanten een QRcode geven waardoor het systeem weet dat bovenop het gratis half uur vijftien minuten bijkomen. Je kan een tweede kwartier verdienen door bij een andere deelnemend­e handelaar te gaan winkelen. Het maximum dat je gratis kan parkeren is dan een uur. Het proefproje­ct passen we voorlopig alleen toe op de Fruitmarkt omdat die gemakkelij­k beheersbaa­r is. Als het systeem positief geevalueer­d wordt, kunnen we uitbreiden naar de rest van Genk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium