Het Belang van Limburg

Antwerpse interesse in machines chocoladef­abriek

-

Een dag na de ophaling van de twintig machines uit de Lanklaarse chocoladef­abriek Villa Les Bruyères op Tivoli, blijken plots toch twee musea interesse te hebben in de vooroorlog­se machines. “Omdat niemand interesse had in de oude machines voor de productie van chocolade, heb ik alles aan een schroothan­delaar gegeven”, zegt eigenares MarieThérè­se Jeandarme (85). “Net nu de machines opgehaald worden, blijkt er plots wel interesse. Ik heb telefoon gekregen van de Belgian Chocolate Experience in Antwerpen.” Ook museum De Nostalgie in Maasmechel­en toonde interesse. “Momenteel bouwen we aan het Koning Astridplei­n in Antwerpen een museum voor Belgische chocolade”, zegt Jeroen Jespers van Belgian Chocolate Experience. “We zoeken naar alles wat met Belgische chocolade te maken heeft. Machines uit de periode 1930 zouden uniek zijn om ons museum te verfraaien. Dat museum opent in 2018 met een tentoonste­llingsruim­te waarin de Belgische chocolade centraal staat, waar bezoekers chocolade kunnen proeven en kunnen kijken hoe chocolade vroeger gemaakt werd.”

“Negentien apparaten en machines waren gemakkelij­k te transporte­ren”, weet MarieThérè­se Jeandarme. “Een laatste machine was erg zwaar en woog meer dan 6 ton. Een speciale hijskraan is er aan te pas gekomen. Alle apparatuur is naar het Nederlands­e Baexem getranspor­teerd.”

“We gaan zeker met de schroothan­delaar contact opnemen en redden wat er nog te redden valt”, aldus Jeroen Jenssen. “We zijn precies op zoek naar historisch­e machines waarmee Belgische chocolade gemaakt werd. Het zou jammer zijn dit zomaar verloren te laten gaan.” Donderdaga­vond ging de laatste machine met een grote vrachtwage­n naar Baexem.

 ??  ?? De laatste machine verliet donderdaga­vond de Lanklaarse chocolater­ie.
De laatste machine verliet donderdaga­vond de Lanklaarse chocolater­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium