Het Belang van Limburg

“Mijn mond viel open”

Stripmuseu­m wijdt expo aan “de nieuwe Vlaamse strip”

- Jan BEX

Tijdens een lezing in Bulgarije laat Willem De Graeve, directeur Stripmuseu­m, illustrati­es van Brecht Evens zien. Zonder de naam te vermelden. Iemand uit het publiek: “Is this Brecht Evens?” De nieuwe Vlaamse strip staat voor artistiek en kwaliteits­vol in het buitenland. Het Belgisch Stripmuseu­m wijdt een tentoonste­lling aan een heel diverse, maar gouden generatie. Onder de 18, twee Limburgers: Brecht Evens en Michaël Olbrechts. Een ander voorbeeld over die hippe uitstralin­g komt van Els Aerts van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Met werkbeurze­n voor stripauteu­rs is het Fonds sinds 2002 een belangrijk­e motor voor striptalen­t in Vlaanderen. Aerts promoot onder meer de Vlaamse strip in Angoulême, het belangrijk­ste Europese stripfesti­val. Els Aerts: “Bijna elke auteur die hier nu te zien is, heeft een Franse uitgever. Allemaal, op één na, hebben ze ook een werkbeurs of beurzen gehad van het Vlaams Fonds. Ooit is het echt wel anders geweest, maar nu komen in Angoulême uitgevers tot bij onze stand met de vraag of we geen jonge Vlaamse debutant kennen die nog geen uitgever heeft in Frankrijk.”

De essentie

En ja, ze hangen er, de nu ja jonge Vlamingen. Achttien, van wie sommige namen klinken als een klok. Zoals de in Parijs wonende Hasselaar Brecht Evens, de Brusselse Judith Vanistenda­el of Nix. Maar zeker ook auteurs die nog volop aan de weg timmeren en voorlopig enkel bekend zijn bij de kenners. “Ik wist weinig van de Vlaamse strip”, bekent cocurator Mélanie Andrieu, een Parisienne. “Maar ik was heel erg onder de indruk van die oeuvres. Die zijn zowel literair, poëtisch als grafisch heel hoogstaand. Mijn mond viel open.”

Ook de Franstalig­e codirecteu­r van het Stripmuseu­m, Jean Auquier, is positief: “De nieuwe Vlaamse strip ziet er heel divers en kleurrijk uit, maar een ding hebben die auteurs allemaal gemeen. Ze vergeten nooit de essentie van de strip. En dat is een goed verhaal. Iets wat de Franstalig­en wel soms vergeten.”

Olbrechts

Al missen we in de selectie van deze ‘nieuwe generatie’, waartoe de curatoren (terecht) ook vijftigers Jeroen Janssen, Randall Casaer

Jen Serge Baeken rekenen, toch ook Olivier Schrauwen, Herr Seele of ons aller Kim. Genkenaar Michaël Olbrechts (29), die nu in Kessel-Lo woont, is er wel bij. Verdiend op basis van zijn uitstekend­e ‘Vierenveer­tig na Ronny’, amper zijn tweede album en al vertaald bij een stripgigan­t als Glénat in Frankrijk. “Ik kwam als kleine jongen al in deze tempel en nu hangt mijn werk hier tussen

Tijdens een lezing in Bulgarije liet ik een tekening van Brecht Evens zien. Zonder de naam te zeggen. Is this Brecht Evens?, vroeg iemand uit het publiek

Willem DE GRAEVE directeur Stripmuseu­m mensen die bijna allemaal een voorbeeld voor mij waren toen ik aan Sint-Lukas in Brussel studeerde. Ja, dit is dus een eer.”

 ?? FOTO SIMON SPRUYT ?? De affiche is van Simon Spruyt (39). Zijn ‘Junker’ is nog altijd een aanrader. Van zijn elk moment te verschijne­n ‘Papa Zoglu’ wordt veel verwacht.
FOTO SIMON SPRUYT De affiche is van Simon Spruyt (39). Zijn ‘Junker’ is nog altijd een aanrader. Van zijn elk moment te verschijne­n ‘Papa Zoglu’ wordt veel verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium