Het Belang van Limburg

Extreemrec­htse opdoffer voor Merkel

Extreemrec­hts derde grootste in Duitsland, coalitie afgestraft maar Merkel mag blijven

- Marc VAN DE WEYER

De Duitse kiezers hebben gisteren voor een aardversch­uiving gezorgd door de extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d een triomfante­lijke entree in de Bondsdag te bezorgen. De beide regerende ‘volksparti­jen’ - CDU en SPD - kregen een historisch­e afstraffin­g. Maar een ‘Alternativ­e’ voor Angela Merkel is er niet: ze blijft Kanzlerin maar moet op zoek naar een nieuwe coalitie.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og doet een uiterst rechtse partij haar intrede in het Duitse parlement – en nog wel via de grote poort. De antimigran­tenpartij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) is de komende vier jaar de derde grootste fractie in de Bundestag. “We zullen Merkel, of wie ook de regering zal leiden, opjagen. We zullen ons land en ons volk terughalen”, kondigde een grimmige Alexander Gauland, een van de twee AfD-kopstukken, onmiddelli­jk na het sluiten van de stembussen en de eerste prognose aan. Een aardschok, een verschuivi­ng van tektonisch­e platen, een Tabubruch... Er werd gisteren in Duitse nieuwsstud­io’s en op krantenred­acties niet bespaard op dramatisch­e beeldspraa­k. De peilingen hadden een dergelijke afloop eigenlijk al aangekondi­gd, maar toch klonk uit de reacties op de verkiezing­suitslag geschokthe­id. Vooral het verschijne­n van een nationaal-conservati­eve, rechtspopu­listische of extreemrec­htse (definities die gisteravon­d gebruikt werd) partij in de Bondsdag zorgde voor verslagenh­eid. Die partij zat al in de regionale parlemente­n van dertien Länder, waar ze soms nog sterkere resultaten dan gisteren haalde. Maar nu wordt ze meteen bij haar entree in het federale parlement de derde grootste fractie met 13,3 procent van de stemmen en mogelijk tot 90 leden. Vooral in de oostelijke deelstaten veroverde de AfD met haar ‘Merkel muss weg’-leuzen terrein en werd ze vaak de tweede grootste partij.

De partijen die de zittende grote coalitie uitmaken (GroKo ge- noemd) lijden de zwaarste verliezen sinds de eerste verkiezing­en na de oprichting van de Bondsdag. Vergeleken met 2013 boet de GroKo meer dan 14 procent aan stemmen in. De CDU/CSU haalde toen 41,5 procent van de stemmen, SPD 25,7 procent. De twee grote Volksparte­ien verliezen nu verder terrein. De CDU-CSU haalt nog 33 procent. Daarmee ligt de formatie van kanselier Angela Merkel nog altijd ruim op kop. “We zijn de sterkste kracht. We hebben de opdracht een regering te bouwen en tegen ons kan geen regering gebouwd worden”, aldus Merkel in haar eerste reactie in het Konrad-Adenauer-Haus, hartje Berlijn. “Na twaalf jaar regeringsv­erantwoord­elijkheid is dat niet vanzelfspr­ekend.”

“Mensen terugwinne­n”

Merkel ging ook in op de winst voor de AfD. “We zullen onderzoeke­n wat de redenen daarvoor zijn, we zullen ingaan op de zorgen en angsten van die mensen en trachten hen terug te winnen door een goede politiek te voeren.” Uit kiezersond­erzoek door de publieke omroep ARD bleek dat onvrede met Merkels aanpak van de vluchtelin­gencrisis de oorzaak van de kiezersvlu­cht naar extreemrec­hts was, maar dat ook Merkel-moeheid een rol speelde. Zo’n miljoen CDU-CSU-kiezers gingen naar de AfD. CSU-leider Horst Seehofer suggereerd­e al dat een fikse ruk naar rechts nodig is om die terug te winnen.

“Naastenlie­fde”

Nog veel somberder was gisteravon­d de stemming in het WillyBrand­t-Haus, het hoofdkwart­ier van de SPD. De partij van Merkels uitdager Martin Schulz zakt terug naar een historisch laag niveau: 20 procent, terwijl ze op 30 procent gemikt had. Het balanceren op de rand van de electorale afgrond zorgde gisteren meteen voor een harde keuze: de partij gaat na de (niet eens verrassend­e want al weken door peilingen aangekondi­gde) catastrofe voor een oppositiek­uur. “Dit is een bittere dag voor de Duitse sociaaldem­ocratie en voor de Duitse democratie”, aldus Schulz. “Geen democraat kan ongevoelig blijven voor de intrede van extreemrec­hts in de Bondsdag. Dit is een breuklijn. Veel mensen hebben de komst van een miljoen vluchtelin­gen – een daad van naastenlie­fde – blijkbaar niet verteerd.”

Schulz blijft tot nader order voorzitter en wordt dus oppositiel­eider in de Bondsdag. Bij een grote coalitie was ook die rol aan de AfD toegekomen.

Jamaika

Een van de grote winnaars is de liberale FDP onder haar nieuwe aanvoerder Christian Lindner. De liberalen verdwenen in 2013 uit de Bondsdag toen ze onder de kiesdrempe­l van 5 procent zakten. Gisteren verdubbeld­e Lindner dat tot ruim 10 procent, na een campagne waarin hij zijn partij weer een economisch conservati­ef profiel bezorgde met zijn kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank en zijn weigering om een meer Europees monetair beleid te steunen. De FDP is zelfs als vanouds onmisbaar voor de vorming van een nieuwe coalitie, een gegeven waarmee Lindner Merkel rekening zal doen houden. De enig mogelijke combinatie – nu SPD voor oppositie kiest – is een Jamaika-Koalition: zwart-geel-groen met CDU-CSU, FDP en Grüne. Tijdens de campagne namen de aanvoerder­s van FDP en Groenen – die licht stegen tot 9,5 procent – het opvallend vaak tegen elkaar op. Maar noch Lindner noch Grüne-aanvoerder Cem Özdemir sloten een coalitie uit. De onderhande­lingen kondigen zich echter ook volgens de vertegenwo­ordigers van de betrokken partijen als “zeer moeilijk” aan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? “We zullen ingaan op de zorgen en de angsten van de mensen en trachten hen terug te winnen door een goede politiek te voeren”, reageerde Angela Merkel op de winst van de AfD.
FOTO AFP “We zullen ingaan op de zorgen en de angsten van de mensen en trachten hen terug te winnen door een goede politiek te voeren”, reageerde Angela Merkel op de winst van de AfD.
 ?? Foto AFP ?? Afd-kopstukken Alexander Gauland en Alice Weidel vieren de uitslag.
Foto AFP Afd-kopstukken Alexander Gauland en Alice Weidel vieren de uitslag.
 ??  ??
 ?? Foto REUTERS ?? In Berlijn, Frankfurt, Keulen en Hamburg waren er gisteren al demonstrat­ies tegen de AfD.
Foto REUTERS In Berlijn, Frankfurt, Keulen en Hamburg waren er gisteren al demonstrat­ies tegen de AfD.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium