Het Belang van Limburg

“Stappen ben ik gewend...”

Gevluchte Syriër doet mee aan Refugee Walk

- Chris NELIS

Welgeteld 1.008 mensen hebben zondag deelgenome­n aan de tweede editie van de Refugee Walk. De veertig kilometer lange sponsortoc­ht, met vertrek en aankomst in Genk, haalde zondag al zo’n 214.000 euro binnen. Vluchtelin­genwerk Vlaanderen hoopt tegen het einde van het jaar 300.000 euro op de teller te hebben staan. De uit Syrië gevluchte nieuwe Limburger Bangin Hnnan (39) stapte mee op. “Ik had geen keuze dan vluchten uit mijn land.”

Zelfs overleven in Aleppo was onmogelijk geworden

Bangin Hnnan Syrische vluchtelin­g

“Aleppo was, voor de oorlog uitbrak, een heel mooie stad”, zucht Bangin Hnnan. “Nu is er alleen nog maar puin. Voordien hadden we er nooit aan gedacht om ons land te ontvluchte­n. Maar we hadden geen keuze meer. Zelfs overleven was onmogelijk geworden. Ik ben als eerste vertrokken. Vooral ook om uit te zoeken waar we terechtkon­den. Naar een plaats waar we een klein beetje de kans krijgen om ons leven op te bouwen. In Aleppo was ik kleermaker. Ik hoop natuurlijk ook hier dat werk te kunnen doen. Maar in wezen ben ik blij met eender welke baan. Momenteel heb ik nog geen werk.”

Of hij zijn tocht naar België nog herinnert? “En of. Die vergeet ik nooit meer. Zoals vele vluchtelin­gen verliet ik mijn land met een boot. We zijn toegekomen in Griekenlan­d. Daar waren we helemaal op onszelf aangewezen. Samen met andere Syriërs hebben we onze voettocht ingezet naar het noorden. Door Griekenlan­d, Macedonië en

Servië. Gelukkig kregen we onderweg hulp van het Rode Kruis. Ook de gewone bevolking hielp ons met eten en drank. Vanuit Servië konden we wel rekenen op vervoer.”

Noodgedwon­gen

Intussen zijn ook zijn vrouw en hun vier kinderen in Genk aangekomen. “Het appartemen­t in Zwartberg is momenteel te krap voor ons zes. We zijn dan ook op zoek naar een ruimere plaats om te wonen. Ik ben blij dat we kansen krijgen in België en vind het ook belangrijk dat er aandacht is voor mensen die noodgedwon­gen hun land moeten ontvluchte­n. Dat is ook de reden waarom ik mee opstap tijdens de Refugee Walk. Dat wandelen ben ik toch al gewoon (lacht).”

Sponsortoc­ht

Bangin kreeg daarbij de steun van enkele bekende Vlamingen. On- der meer schrijfste­r Kristien Hemmerecht­s, actrice An Swartenbro­ekx en Ignace Schops, directeur van het Nationaal Park Hoge Kempen stapten mee op in de wandeling voor Vluchtelin­genwerk Vlaanderen. Bijna het voltallige schepencol­lege van Genk deed dat voor de eerste vijf kilometer. Deelnemers die het echt niet zaten zitten om de volle veertig kilometer uit te wandelen, konden ook rekenen op een lift. In ieder geval leverde de sponsortoc­ht gisteren al 214.000 euro op. De sponsoract­ie loopt nog door tot het einde van het jaar.

 ??  ?? Duizend deelnemers stonden aan de start van de tweede editie van de Refugee Walk op het Stadsplein.
Duizend deelnemers stonden aan de start van de tweede editie van de Refugee Walk op het Stadsplein.
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Bangin Hnnan stapte mee met zijn vriend Hamo Imad, die net als hij vluchtte uit Aleppo.
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR Bangin Hnnan stapte mee met zijn vriend Hamo Imad, die net als hij vluchtte uit Aleppo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium