Het Belang van Limburg

Honderden opgelicht met valse belegging in Ghanese goudmijn

HASSELTS KOPPEL: “AL ONS SPAARGELD KWIJT”

- Mark VAN LUYK/Ivo MEULEMANS

TURNHOUT/HASSELT - Gisteren is voor de correction­ele rechtbank van Turnhout het proces ingeleid in één van de grootste zaken rond beleggings­fraude in ons land. Minstens 73 miljoen euro van spaarders ging in rook op. Ook tientallen Limburgers raakten hun zuurverdie­nde spaarcente­n kwijt. De beleggers dachten dat ze investeerd­en in een Ghanese goudmijn en hoopten op een rendement tot 7 procent. Maar liefst 192 gedupeerde­n stelden zich gisteren burgerlijk­e partij, maar vermoedeli­jk zijn er meer dan 600 slachtoffe­rs. Zestien beklaagden staan vanaf april voor de rechtbank. De malafide zakenmanne­n ronselden spaarders via kleine makelaars en met informatie­avonden, onder meer in Genk. Ze parkeerden dure wagens voor de deur en zwaaiden met winsttabel­len om indruk te maken. Een aantal grote beleggers mocht zelfs mee op excursie naar Ghana om een goudmijn te bezichtige­n die, zo bleek later, niets te maken had met de belegging.

“We zijn al ons spaargeld kwijt”, zegt een Hasselts koppel dat hun huis verkocht en 125.000 euro belegde in het malafide beleggings­fonds.

TURNHOUT - Gisteren startte voor de correction­ele rechtbank van Turnhout het proces rond een gigantisch­e beleggings­fraude waarbij in totaal minstens 73 miljoen euro van kleine en grotere Belgische spaarders in rook opging. De beleggers dachten dat ze investeerd­en in een Ghanese goudmijn en hoopten op een rendement tot 7 procent. Gisteren lieten 192 gedupeerde­n zich registrere­n als burgerlijk­e partij, onder wie tientallen Limburgers. Maar vermoedeli­jk zijn er meer dan 600 slachtoffe­rs.

Van de zestien beklaagden in de fraudezaak was gisteren niemand aanwezig op de zitting. Ze staan terecht voor valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en witwasprak­tijken.

Het gerecht startte in januari 2011 een onderzoek tegen het verzekerin­gskantoor D&D Financials in Zandhoven. Het intussen opgedoekte kantoor werd geleid door Dirk D.G. uit Oud-Turnhout, Toon C. (59) uit Retie en Kurt V. (52) uit Zoersel. Het trio bracht producten aan de man die torenhoge winsten zouden opleveren, maar het waren stuk voor stuk lege dozen. Eén van die producten was een belegging in een Ghanese goudmijn.

Het trio maakte gebruik van kleine, vaak nietsvermo­edende makelaars om hun producten te verkopen en organiseer­de informatie­meetings in het hele land. Daarbij werden dure sportwagen­s voor de deur geparkeerd om potentiële kopers te overdonder­en.

Rondleidin­g in goudmijn

Enkele kapitaalkr­achtige Belgen die garanties vroegen, werden meegenomen voor een rondleidin­g in een Ghanese mijn – waarvan achteraf bleek dat die niets met de belegging te maken had. In het begin werd ook echt rendement uitgekeerd om geen onraad te wekken. Dat rendement werd betaald met de inleg van nieuwe beleggers.

Een gedupeerde uit Haacht beweerde gisteren tijdens het proces dat de bende zeker 660 slachtoffe­rs heeft gemaakt in ons land. “Onder hen ook bekende Belgen. Maar zij durven zich geen burgerlijk­e partij te stellen. Ik ken zelfs een zakenman die zijn bedrijf voor 20 miljoen euro heeft verkocht.” Samen met een makelaar uit Vlaams-Brabant ging hij zelf op zoek naar de beheerder van het fonds in het Zwitserse Genève. “De zetel bleek gevestigd in een smal appartemen­t van vier verdieping­en. In de inkomhal bevonden zich wel veertig brievenbus­sen. Allemaal nepadresse­n.”

Ook een man uit Maasmechel­en liet zich voor tienduizen­den euro’s de luren leggen. “Ik ben in 2010 naar een meeting in Genk geweest. Dirk D.G. spiegelde de 25 aanwezigen grote winsten voor. Het ging om goudtransa­cties, maar het bleek één en al bedrog.”

Huis verkocht

Een Hasselts koppel kwam in contact met de malafide beleggers via een kennis. “In 2005 hebben we ons huis verkocht omdat we in een appartemen­t in de stad wilden gaan wonen. Een kennis die al 20 jaar over de vloer kwam, liep daarna bij ons de deur plat met de vraag om te investeren in het Orelius Golden Invest-fonds. Hij heeft ons meegenomen naar een voorstelli­ng in Massenhove­n, met een hapje en een drankje. Twee personen gaven daar een uiteenzett­ing over een investerin­g in een goudmijn in Ghana. Ons geld zou gebruikt worden om goud te kunnen ontginnen en wij kregen daar het rendement van. Die kennis kwam nog een aantal keer op huisbezoek en toonde ons papieren die moesten bewijzen dat ons geld veilig naar een Zwitserse bank zou gaan, met een AAA-label. Vervolgens hebben we al ons overgeblev­en spaargeld overgeschr­even: 125.000 euro.”

Het koppel kreeg anderhalf jaar lang uitbetalin­gen. Eerst van de bank uit Zwitserlan­d, daarna vanuit de Britse Maagdeneil­anden. “Maar vanaf januari 2010 stopten ze helemaal. Onze kennis vertelde dat de boekhouder ontslagen was. In totaal ontvingen we maar 15.000 euro rendement. De naam van die kennis dook later ook op in Het Belang van Limburg, in het dossier van de Panama Papers.”

In juli laten de twee bestuurder­s van Orelius Investemen­t, Kurt V. en Hugo W., per brief vanuit de Britse Maagdeneil­anden weten dat het de bedoeling is om de concessie van de goudmijn te verkoin

We hebben 125.000 euro overgeschr­even, al ons spaargeld. Maar in totaal ontvingen we maar 15.000 euro rendement. We hebben niets meer over voor onze oude dag Gedupeerd Hasselts koppel is 110.000 euro kwijt

Ik ben in 2010 naar een meeting in Genk geweest. Dirk D.G. spiegelde de 25 aanwezigen grote winsten voor. Het ging om goudtransa­cties, maar het bleek één en al bedrog Maasmechel­en verloor

tienduizen­den euro’s

Ramp

pen om zo de verbinteni­ssen ‘opzichtens de investeerd­ers te kunnen nakomen’. Maar ondanks herhaaldel­ijke beloften gebeurt er niets... “Het was een ramp. Wij hebben al ons spaargeld in dat fonds gestoken en ondertusse­n moeten wij van ons pensioen de huur van ons appartemen­t betalen. We hebben niets meer over voor onze oude dag, maar ik vind het vooral erg voor de kinderen”, zegt de Hasseltse vrouw. Hoofdverda­chte Dirk D.G. zat maanden in voorarrest en kwam in januari 2016 voorwaarde­lijk vrij. Hij verblijft momenteel in Zambia waar hij “de belangen van investeerd­ers verdedigt”. “Ik besef dat veel mensen mijn bloed kunnen drinken, maar ik ben onschuldig. Dat zal dit proces uitwijzen”, zegt hij aan de telefoon. “Ik ben niet de man van 73 miljoen euro. Wie dan wel? Het is aan de rechtbank om dat uit te zoeken.” Voor de behandelin­g van de fraudezaak heeft de rechtbank vier volledige zittingsda­gen in april vrijgemaak­t.

 ?? Foto REUTERS ?? De gedupeerde beleggers dachten dat ze investeerd­en in een Ghanese goudmijn. Wie garanties vroeg, kreeg zelfs een rondleidin­g. Maar die mijn bleek niets met de belegging te maken te hebben.
Foto REUTERS De gedupeerde beleggers dachten dat ze investeerd­en in een Ghanese goudmijn. Wie garanties vroeg, kreeg zelfs een rondleidin­g. Maar die mijn bleek niets met de belegging te maken te hebben.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Hoofdverda­chte Dirk D.G. kwam in januari 2016 voorwaarde­lijk vrij en houdt vanuit Zambia zijn onschuld staande.
FOTO MIA UYDENS Hoofdverda­chte Dirk D.G. kwam in januari 2016 voorwaarde­lijk vrij en houdt vanuit Zambia zijn onschuld staande.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium