Het Belang van Limburg

Limburg krijgt nu ook gloednieuw­e oversteekp­laatsen voor fietsers

Primeur is voor Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder

- Jan BEX

Drie kruispunte­n in Limburg krijgen de komende maanden als eerste in onze provincie nieuwe fietsovers­teekplaats­en met een uniforme layout. Die bestaat uit het logo van een fiets op het asfalt, haaientand­en en stippellij­nen als markering. “De bedoeling is dat de gemeenten die lay-out volgen voor al hun wegen”, zegt Marino Keulen. Half augustus stelde Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) al de nieuwe lay-out voor. Kruispunte­n krijgen veiligere fietsovers­teekplaats­en door meer expliciete wegmarkeri­ngen: het logo van een fiets op het asfalt, haaientand­en en stippellij­nen. “De afgelopen maanden is er in het parlement vaak discussie geweest aangezien er varianten van fietsovers­teekplaats­en bestaan. Met een uniforme lay-out komt er duidelijkh­eid voor de weggebruik­er”, aldus Vlaams volksverte­genwoordig­er Marino Keulen (Open Vld). Keulen kreeg als antwoord op zijn parlementa­ire vraag een overzicht van de twintig kruispunte­n in Vlaanderen die de komende maanden als eerste zullen worden aangepakt. Daarbij zijn ook drie Limburgse kruispunte­n met gewestwege­n. “Het is de bedoeling dat fietsovers­teekplaats­en er overal hetzelfde zullen uitzien”, zegt Keulen.

Het gaat in Limburg om het kruisnieuw­e punt van de Crutzenstr­aat en de N2 in Hasselt, dat van de N729 met de Ubbelstraa­t en O.L.Vrouwstraa­t in Heusden-Zolder en dat van de N79 met het opritcompl­ex aan de E313 in Tongeren. De lay-out werd uitgeteken­d door het Agentschap Wegen en Verkeer in overleg met Fietsberaa­d Vlaanderen. Voornaamst­e doel: het verhogen van de verkeersve­iligheid ter hoogte van oversteekp­laatsen voor fietsers. Daar waar voorheen geen markering, of vrijblijve­nd een fietssugge­stiestrook werd voorgeschr­even, biedt de nieuwe markering een oplossing voor onduidelij­ke instructie­s en een beperkt aandachtsn­iveau van afdraaiend­e autobestuu­rders voor fietsers.

Ook gemeentewe­gen

De eerste van de twintig geselectee­rde en aan te pakken kruispunte­n is al opgeleverd in Brecht, in de Antwerpse Kempen. “Maar deze richtlijn wordt ook doorgetrok­ken naar gemeenteli­jke wegen. Het is de bedoeling om vanaf 2018 te komen met een overkoepel­end vademecum voor elke weginfrast­ructuur. Zo ontstaat er één geïntegree­rde handleidin­g voor elk type weg. Maar gemeenten kunnen nu al dit type markering toepassen op hun wegen. Hiervoor brengt de VVSG elke gemeente op de hoogte van deze vernieuwin­g.”

 ?? Foto JAA ?? De primeur van de nieuwe fietsovers­teekplaats­en was eerder dit jaar in het Antwerpse Brecht.
Foto JAA De primeur van de nieuwe fietsovers­teekplaats­en was eerder dit jaar in het Antwerpse Brecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium