Het Belang van Limburg

Het relaas van de piemel met kaas

Nieuwe lichting comedians laveren tussen auw en wauw

- Christof RUTTEN

start!’

Drumroll. Yep, nadat Limbo- en DJ-Mania al uit de startblokk­en zijn geschoten, is ook Comedymani­a in gang getrapt. Dinsdag speelden de eerste zeven kandidaten in een bomvol Palethe in Overpelt een gevarieerd avondje bij elkaar met appels, dolfijnen, een dwerg en een stel vlijmscher­pe messen. Ons eerste oordeel.

Appel zonder pit

Frédéric van Ostende (25, een Limburger verhuisd naar Antwerpen) zegt dat hij vaak te snel praat én stottert, en om dat te vermijden op Comedymani­a at ie maar een appel tijdens zijn set van vijf minuten. Gevolg: geen bal van te verstaan en het publiek reageerde nauwelijks. Af en toe schemerde er een grap door, zoals: “Bart De Wever heeft empirisch de plek aangetoond waar je je gevoel voor humor kan kwijtraken, namelijk het vetweefsel.” Geen appeltje voor de dorst, maar een appel zonder pit.

Frank Geelen

Mini-Me in de frituur

Frank Geelen (39, Bocholt) deed ons met zijn kleine postuur (we schatten ongeveer 1,30) en kale knikker meteen denken aan Mini-Me. Hij spotte zelf maar al te graag met zijn ‘gebreken’. In een ‘romantisch’ gedicht vergeleek hij de rondingen van zijn geliefde met die van een colafles. “Maar dan geen van een halve liter maar een pakket van zes.” Als ‘kleine dikke zelfstandi­ge’ vertelde hij ook over de nadelen van een dwerg te zijn als je een frituur uitbaat. Enfin: Geelen stond wel zijn mannetje. Soms voorspelba­ar en plat, maar ook vlot, zelfzeker, goed tempo en het publiek mee. Nog wat schaven aan z’n frikandel, maar zeker finalemate­riaal.

Johan De Bruyn

Auw

‘What are 20 lawyers on the bottom of the sea? A good

Het contrast in fysieke lengte en respons van het publiek kon niet groter zijn met opvolger Johan De Bruyn (41, ook uit Bocholt, ze moeten elkaar wellicht over het hoofd hebben gezien in de frituur). Tweede poging in Comedymani­a van De Bruyn, maar weer werd het niks. De zaal bleef pijnlijk stil bij zijn flauwe woordspeli­ngen. MC Bas Birker was achteraf vernietige­nd: “jullie wilden comedy hé, wel het was wachten tot hij wegging.”

Tom Melotte

Eén minuut stilte

“Ik zou graag willen beginnen met een moment voor de slachtoffe­rs van de comedy. Voor hen die vijf minuten moeten vullen, maar slechts aan vier minuten materiaal hebben zou ik graag om één minuut stilte willen vragen.” Zo kwam Tom Melotte (36, Hasselt) het podium op gestormd. Zelfzeker, gevat, intelligen­t, ontspannen. Je voelde de ervaring. Vergelijki­ngen werden gemaakt met Bart Cannaerts. Hij droeg tweemaal een gedicht voor met dezelfde tekst, maar met een andere interpreta­tie door de klemtoon te veranderen. Hij zong een liedje op ukelele om de positieve kant van het internet te belichten dat eindigde met de zin “als het weer eens ambras is als ik op haar pis, weet ik dat het op het internet beter is”. Maar hij scoorde vooral toen hij Boja B aansprak in het publiek met een piemelmop. Dat meisje speelde twee jaar geleden als 13jarige mee in Comedymani­a en staat volgende week opnieuw in een voorronde. “Hoe oud was jij alweer? Vijftien hé, nou dan heb je waarschijn­lijk nog niet veel kaas gegeten van piemels.” Beste passage van de avond, zien we zeker terug.

Andreas Thijs

Verkooppra­atjes

Nog eentje uit Bocholt, nu met 25 jaar op de teller: Andreas Thijs raasde door zijn set heen met vlotte verkooppra­atjes die hij als salesman onder de knie heeft. Het ging vooral over het andere geslacht. “Ik val op honden”, begon ie. “Daar ben ik achter gekomen toen ik merkte dat al mijn exen teven zijn. Alhoewel, honden zijn tenminste nog trouw.” Thijs - gezien zijn gebrek aan ervaring stond niet slecht op de bühne, maar richtte zich maar naar één kant van het publiek: daar waar de meegekomen vrienden zetelden. Cruciale fout.

Jo De Rijck

Niet Tommy Cooper

And now for something completely different: Jo De Rijck (36, Heusden-Zolder) is van beroep entertaine­r. Hij heeft zelfs een hypnoseact met een kip. Soit: het beest was thuis gebleven, maar hij had wel drie messen bij waarmee hij een jongleerac­t opvoerde, na de nodige ingestudee­rde mislukking­en die daar aan vooraf gingen. Tommy Cooper zonder fez, maar ook zonder effect. Toen de rode lamp ging flikkeren - het teken dat hij nog maar één minuut had - zei hij: “Geen tijd meer om aan comedy te doen, want daar ken ik toch totaal niks van”. Kijk: hoeven wij dat al niet meer voor u samen te vatten.

Harris Krallis

Spieken op de armen

Harris Krallis (37, ook HeusdenZol­der) had meer succes met zijn niet ingestudee­rde zinnen. Of beter gezegd: met de zinnen die hij niet op zijn arm had geschreven om te kunnen spieken. Na een mislukte mop verzuchtte hij: “Oké. Ik dacht dat die wel zou inslaan. Willen jullie lachen? Dat zal dan voor na de pauze zijn.” Zenuwen speelden hem parten, maar ook los daarvan was zijn woest geraas over dolfijnen neuken op de Dominicaan­se Republiek geen penetreren­de binnenkome­r. Bas Birker wandelde verdwaasd het podium op. “Raar einde. Maar iemand zin om een dolfijn te neuken? Nou, dat komt goed uit, want het is pauze.”

Tot zover deze eerste lezing. Woensdag weten we wie naar de finale gaat.

X

 ?? Foto SEPPE KUPPENS ?? Jo De Rijck jongleerde met messen, maar niet met moppen.
Foto SEPPE KUPPENS Jo De Rijck jongleerde met messen, maar niet met moppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium