Het Belang van Limburg

Spoor zelf hartritmes­toornissen op met uw smartphone

Download gratis baanbreken­de app en neem deel aan eerste digitale hartscreen­ing

- Joos MEESTERS

HASSELT - Hartritmes­toornissen opsporen via uw smartphone. Dat is wat u kan doen dankzij de app FibriCheck, die alle lezers van Het Belang van Limburg gratis kunnen gebruiken met de QR-code op de pagina hiernaast. Normaal kost de app 25 euro voor een maand en heeft u een doktersvoo­rschrift nodig. FibriCheck, van Limburgse makelij, speurt naar voorkamerf­ibrillatie, een hartritmes­toornis die verantwoor­delijk is voor één op de vijf beroertes. “Dankzij deze samenwerki­ng van FibriCheck en Het Belang van Limburg kunnen we voor het eerst op dergelijke grote schaal naar hartritmes­toornissen screenen”, zegt Pieter Vandervoor­t, cardioloog aan het ZOL in Genk.

Wat is FibriCheck?

Een app of programmaa­tje voor uw smartphone, ontwikkeld door Qompium, een bedrijf met twaalf werknemers dat opereert vanuit de Corda Campus in Hasselt. Wanneer u uw vinger tegen de lens van uw smartphone houdt, kan de app daardoor uw hartritme registrere­n. “Bij elke hartslag wordt bloed rondgepomp­t”, zegt Lars Grieten, CEO van Qompium. “Als een bloedvat in je vinger vol bloed gepompt wordt, zal de camera door je huid een donkerdere kleur rood registrere­n.” Op die manier kan de app niet enkel uw hartritme meten maar ook stoornisse­n opsporen.

Is de app betrouwbaa­r?

“Deze app is één van de eerste die medisch gecertific­eerd zijn in Europa”, zegt Pieter Vandervoor­t, cardioloog en professor mobiele gezondheid­stoepassin­gen aan het ZOL. “De gegevens zijn dus even betrouwbaa­r en voldoen aan dezelfde strenge voorwaarde­n als een elektrocar­diogram of een andere medische toepassing. De app is momenteel ook enkel beschikbaa­r op doktersvoo­rschrift.” De QR-code rechts vervangt uitzonderl­ijk dat voorschrif­t. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block onderzoekt of FibriCheck in de toekomst terugbetaa­ld kan worden door het Riziv.

Welke hartritmes­toornis wordt opgespoord?

De app speurt naar voorkamerf­ibrillatie, de meest voorkomend­e hartritmes­toornis. Bij voorkamerf­ibrillatie slaat het hart op hol. “Het is een ritmestoor­nis die niet dodelijk is, maar het gevaar is dat er zich bloedklont­ertjes ontwikkele­n in het hart”, zegt Pieter Vandervoor­t. “Als zo’n klontertje loskomt, kan het overal in het lichaam terechtkom­en. Als het in je kleine teen is, zal je het misschien zelfs niet weten. Maar in de hersenen kan zo’n bloedpropj­e ernstige schade veroorzake­n, zoals verlamming of spraakstoo­rnissen.” Voorkamerf­ibrillatie is verantwoor­delijk voor zowat één op de vijf beroertes. “De stoornis komt voor op alle leeftijden, maar de kans wordt groter naarmate je ouder wordt”, zegt Vandervoor­t. Vanaf veertig jaar is de kans één op vier om ooit voorkamerf­ibrillatie te krijgen.

Waarom een app?

Professor Vandervoor­t: “Een EKG of elektrocar­diogram bij een dokter blijft de standaard, maar heeft twee nadelen. Ten eerste heb je er een speciaal toestel voor nodig. Ten tweede is het een stoornis die komt en gaat. Als ze niet aanwezig is tijdens de consultati­e, kun je ze dus ook niet meten. Dankzij deze app kunnen patiënten zelf thuis een meting doen als ze de stoornis vaststelle­n, bijvoorbee­ld doordat ze hartkloppi­ngen hebben of kortademig zijn. Een ander groot voordeel van de app is de

mogelijkhe­id om te screenen. Een aanzienlij­k deel van de mensen met een hartritmes­toornis weet het immers niet.”

Wat is het belang van screening?

“Vroege opsporing is belangrijk want hoe langer voorkamerf­ibrillatie aanwezig is, hoe kleiner de kans op een succesvoll­e behandelin­g”, zegt Vandervoor­t. “Daarom wordt al enkele jaren opgeroepen tot screening tijdens de week van het hartritme. Maar tot nu moesten mensen daarvoor een afspraak maken bij een dokter en bovendien was die screening erg tijdrovend. Een app maakt digitale screening mogelijk waarbij veel meer mensen op een efficiënte manier bereikt kunnen worden.” De samenwerki­ng tussen FibriCheck en Het Belang van Limburg, niet toevallig op wereldhart­dag, is een medische primeur. “Voor het eerst kunnen we op deze schaal screenen voor hartritmes­toornissen. Daarom zullen de gegevens ook interessan­t zijn voor wetenschap­pelijke doeleinden”, zegt Vandervoor­t. Als u deelneemt aan de screening en als daaruit zou blijken dat u hartritmes­toornissen heeft, krijgt u het advies om uw huisarts te raadplegen.

“Wat er daarna moet gebeuren is afhankelij­k van de stoornis”, zegt Pieter Vandervoor­t. “De app detecteert immers ook goedaardig­e hartritmes­toornissen. In dat geval is opletten met stress en niet te veel koffie drinken voldoende.” “Als er effectief voorkamerf­ibrillatie wordt vastgestel­d, dan is het belangrijk om klontervor­ming in het bloed te voorkomen en het hartritme onder controle te houden. Dat kan door medicatie of door ablatie, een procedure waarbij we met katheters via de lies de ritmestoor­nis wegbranden of bevriezen”, aldus nog Vandervoor­t. Ruim drie op de vier beroertes door voorkamerf­ibrillatie kan op deze manier voorkomen worden.

Wat als de app een probleem vaststelt?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium