Het Belang van Limburg

Tweede ‘jobkes’

-

De flexi-jobs zijn gered. Het grondwette­lijk hof ziet geen echte bezwaren. Oef, klinkt het in de horeca waar al 28.000 mensen op deze manier zijn ingeschake­ld. Soms voor maar een paar uur per week, maar goed. Dat bijklussen loont, is essentieel. Want hoe vaak horen we niet: ik zou wel willen bijverdien­en, maar daar hou ik netto amper iets aan over. Dus doe ik niets. Als je werkt, moet je ook iets verdienen. Punt. Als je bereid bent om in het weekend een avond lang de afwas te doen in een restaurant om daar je huishuur - of je skireis - mee te betalen, dan mag je daar ook voor beloond worden. Genoeg mensen die de paar honderd euro netto per maand zeer goed kunnen gebruiken en daarmee hun levenskwal­iteit verbeteren. Want wat moet je anders als je niet toekomt met je loon? In theorie moet je van een voltijdse job goed kunnen leven, maar in de praktijk heb je al wat geluk nodig om ook echt zonder te veel rode cijfers het einde van de maand te halen. Zeker voor alleenstaa­nde ouders met kinderen maakt zo’n extraatje vaak het verschil tussen een vrolijk of een saai leven.

Een overheid die elke extra inspanning meteen afroomt, motiveert niemand om de handen uit de mouwen te steken. Of zet aan tot zwart werk. Toch moeten we ook oppassen met dat klussen. Want voor die jobs wordt minder sociale zekerheid betaald. De werknemer betaalt niets en de werkgever maar een kwart van het gebruikeli­jke. Vakbonden gruwen daarvan. Terecht, want die sociale kas moet gespijsd blijven. Anders geen uitkeringe­n of pensioenen. Ze vergelijke­n de flexi-jobs met de mini-jobs in Duitsland of met de kleine contractje­s in Nederland. Maar dat klopt niet, zegt professor arbeidsmar­kt Ludo Struyven (KU Leuven). Onze flexijobs zijn namelijk echt ontworpen als ‘tweede job’. Als je niet minstens vier vijfde werkt, kan je niet bijklussen. Die regel moet dus echt wel overeind blijven. We hebben al veel interimwer­kers, we mogen niet afglijden naar een statuut dat er eigenlijk geen is. Zeker nu binnenkort ook kleine winkels, bakkers en slagers flexi-jobs mogen aanbieden.

Vanaf volgend jaar mogen ook gepensione­erden flexiwerke­n. Voor iemand met een klein pensioen - en zo zijn er veel - kan die paar honderd euro echt een groot verschil maken. Al heeft dat bijklussen voor ouderen vooral iets triest. Toch als ze niet meer al te fit zijn. Het wil zeggen dat we er als wereldkamp­ioen belastinge­n niet eens in slagen om iemand een rustige oude dag te gunnen. De broze oudjes die in de VS de koffers op luchthaven­s rechtzette­n of je boodschapp­en inpakken, nee, dat systeem willen we echt niet invoeren.

De broze oudjes die in de VS de koffers op luchthaven­s rechtzette­n of je boodschapp­en inpakken, nee, dat systeem willen we echt niet invoeren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium