Het Belang van Limburg

“We willen zo snel mogelijk ophelderin­g”

Maasmechel­s slachtoffe­r van mislukte oogoperati­e in UZ Leuven vraagt tegenexper­tise

- Koen SNOEKX

We krijgen veel telefoons van patiënten die binnenkort een oogoperati­e ondergaan, maar we maken hen duidelijk dat er geen reden tot ongerusthe­id is Jurgen RITZEN

ZOL, Genk

LEUVEN/MAASMECHEL­EN - Het UZ Leuven onderzoekt volop hoe het mogelijk was dat drie patiënten, die onlangs een oogoperati­e onderginge­n, aan één oog blind zijn geworden. “Wij gaan in ieder geval om een medische tegenexper­tise vragen. Deze zaak moet zo snel mogelijk opgehelder­d worden”, zegt Bayram Yigit, advocaat van de Maasmechel­se vrouw (49) die na de operatie het zicht aan haar rechteroog verloor. De Limburgse ziekenhuiz­en manen ongeruste patiënten ondertusse­n aan tot kalmte. Op de dienst oogziekten van het UZ Leuven regende het gisteren telefoontj­es van ongeruste mensen die onlangs een oogoperati­e onderginge­n. Ze vrezen immers hetzelfde lot als drie patiënten die enkele weken geleden na een zogenaamde glasvochto­peratie aan één oog blind werden. “Die reacties zijn heel normaal”, zegt Johan Van Eldere, hoofdarts van het UZ Leuven. “We hebben er ook begrip voor als mensen ervoor kiezen om de ingreep niet meer door te laten gaan bij ons.”

Het UZ Leuven onderzoekt ondertusse­n nog altijd hoe het mogelijk was dat de oogoperati­e bij drie patiënten misliep. “Een eerste onderzoek wijst niet op een chirurgisc­h-technische fout”, zegt Van Eldere. “Mogelijke oorzaken zijn de gebruikte vloeistoff­en of geneesmidd­elen tijdens de ingreep, maar alle pistes worden opengehoud­en.”

Tegenexper­tise

Bayram Yigit, advocaat van de Maasmechel­se vrouw die na een glasvochto­peratie in het UZ Leuven blind werd aan haar rechteroog, wil dat onderzoek alvast niet afwachten. “We gaan sowieso nu al om een medische tegenexper­tise vragen”, zegt Yigit. “We willen dat deze kwestie zo snel mogelijk wordt uitgeklaar­d.”

Of de Maasmechel­se vrouw, die nog altijd te aangeslage­n is om zelf te reageren, juridische stappen gaat ondernemen tegen het UZ Leuven? “We zullen ons in eerste instantie tot de juridische dienst van het ziekenhuis richten”, zegt Yigit. “Afhankelij­k van de uitkomst van dat contact zullen we zien welke verdere stappen we

gaan ondernemen.”

Infectie

“Ook bij ons hebben we gisteren opvallend veel telefoontj­es gekregen van patiënten die binnenkort een oogoperati­e ondergaan, maar we maken hen duidelijk dat er geen reden tot ongerusthe­id is”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. In Limburg zijn er twee dokters die een vitrectomi­e of glasvochto­peratie uitvoeren: dokter Catherine Deghislage van het ZOL in Genk, die jaarlijks zo’n 500 glasvochto­peraties uitvoert, en dokter Eric Ferom van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “Een glasvochto­peratie is nodig bij een aantal aandoening­en aan het netvlies, zoals scheurtjes in het netvlies, littekenwe­efsel of gaatjes”, zegt Bruno Smeets, medisch diensthoof­d van de oogkliniek van het Jessa Ziekenhuis. “Maar complicati­es komen bij zo’n operatie uiterst zelden voor. De kans op een bloeding of op een infectie is telkens 1 op 2.000. Maar dat wil natuurlijk nog niet automatisc­h zeggen dat er ook blindheid optreedt”, benadrukt Smeets.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? In Limburg zijn er twee ziekenhuiz­en die glasvochto­peraties uitvoeren: ZOL en Jessa.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE In Limburg zijn er twee ziekenhuiz­en die glasvochto­peraties uitvoeren: ZOL en Jessa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium