Het Belang van Limburg

“Hij lacht ons in het gezicht uit en gerecht kijkt toe”

Ouders reageren vol ongeloof nu doodrijder Merel terug naar cel moet maar spoorloos is

- Dirk COOSEMANS/Yves BARBIEUX/ Pieter HUYBERECHT­S

SCHAARBEEK - Mohammed Aytekin (23) is nog steeds spoorloos. De doodrijder van Merel De Prins (12) moest zich gisteren opnieuw aanmelden in de gevangenis van Sint-Gillis om zijn vijf jaar cel verder uit te zitten. Maar hij kwam niet opdagen. Een nieuwe slag voor de ouders van Merel. “Die man krijgt er maar geen genoeg van. Hij houdt iedereen voor de gek. Waarom kreeg hij geen enkelband?”, vraagt mama Peggy. De hele dag zocht de politie in Schaarbeek gisteren naar Mohammed Aytekin. De man die op 28 oktober 2015 de fietsende Merel De Prins van de weg maaide en dood achterliet, moest zich gisteren opnieuw aanmelden in de gevangenis. De strafuitvo­eringsrech­tbank had zijn ‘verlof’ ingetrokke­n. Aytekin, die vijf jaar cel kreeg, was na tien maanden al op vrije voeten gesteld vanwege een ‘oogproblee­m’ waarvoor hij geopereerd moest worden. Maar Aytekin daagde niet op in de gevangenis. “Hij is spoorloos. De politie is bij hem langsgewee­st maar kon hem niet vinden”, klinkt het op het Brusselse parket. “Ook zijn telefoon beantwoord­de hij niet.”

Verdwenen dus, tot grote ontstelten­is van de ouders van Merel, die stilaan proberen hun leven te hervatten. “Ik was aan het werk in de Delhaize toen mijn baas me plots tegemoet kwam gelopen”, vertelt mama Peggy. “Aytekin was spoorloos. Ik geloofde het niet. Ik dacht dat mijn chef een slecht grapje maakte.” Maar het was geen grap. “Ook dit is helaas weer waar. Nadat hij onze dochter doodreed. Nadat hij naar Hongarije gevlucht was. Nadat bleek dat hij nooit een rijbewijs had gehad en toch al verschille­nde keren veroordeel­d was. Nadat hij vrijkwam door een ‘oogproblee­mpje’. Ach, noem maar op. Hij lacht ons in het gezicht uit en het gerecht kijkt toe en haalt de schouders op. Waarom is niemand op het idee gekomen die kerel een enkelband te geven? Ontstellen­d. Ons verdriet om onze dochter is voor eeuwig, maar we krijgen niet eens de kans om onze tranen te laten opdrogen.”

“Justitie is mensenwerk”

De Brusselse rechtbankv­oorzitter Luc Hennart hoopt dat Aytekin zich alsnog aangeeft. “We zijn ontgoochel­d dat het zo gelopen is. De man heeft zich voor de rest goed aan zijn voorwaarde­n ge- houden. Maar nu loopt het dus niet zoals verhoopt. Justitie is mensenwerk en dus per definitie imperfect. Maar ik begrijp dat de nabestaand­en daar op dit moment niets aan hebben.”

Een enkelband zou volgens de rechtbankv­oorzitter onmogelijk zijn. “De wet laat dat volgens mij niet toe. Als de medische toestand onverenigb­aar is met een gevangenis­straf kan ook een enkelband – als vervangend­e straf – niet.”

“Geen probleem”

De politie kreeg inmiddels de opdracht de man actief op te sporen. Ze kregen foto’s van de veroordeel­de en patrouille­erden in de straat waar hij en zijn vader woonden. Maar gisteren konden ze hem niet vatten. Volgens Yannick De Vlaemynck, de advocaat van de doodrijder, is er echter niets aan de hand. “Ik heb Aytekin net gezien. Hij is in Brussel en niet op de vlucht. Hij zal zich morgen (vandaag, nvdr.) bij de politie gaan aangeven. Geen probleem.”

Waarom de doodrijder gisteren dan spoorloos bleef hoewel een van zijn voorwaarde­n hem opdraagt dat hij zich te allen tijde beschikbaa­r moet houden voor gerecht en politie? Ook daarvoor heeft de advocaat een uitleg. “Mijn cliënt en ik dachten dat de strafuitvo­eringsrech­tbank een beslissing zou nemen over het aanstellen van een oogarts, om de medische toestand van mijn cliënt te bepalen. Maar dat was blijkbaar niet zo. We waren dan ook heel verrast toen we ’s ochtends het bericht van het parket hoorden. Mijn cliënt wou eerst met mij overleggen maar ik was de hele dag in de rechtbank.” Vandaag gaat hij zich dus aangeven. “Hij wou het vandaag (gisteren, nvdr.)al doen, maar ik heb hem dat afgeraden. Wat dan krijgt hij een cel in het politiecom­missariaat, zonder matras. Morgenvroe­g gaat hij naar het politiebur­eau, alleen, als een grote jongen. En van daar zal hij snel overgebrac­ht worden naar de gevangenis.” Daarmee is de kous niet af. De advocaat overweegt in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie zodat zijn cliënt straks opnieuw kan vrijkomen.

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Mohammed Aytekin, de doodrijder van Merel De Prins, moest zich gisteren melden in de gevangenis maar blijkt nu spoorloos. “Waarom kreeg hij geen enkelband?”, vragen Merels ouders zich af.
FOTO IVAN PUT Mohammed Aytekin, de doodrijder van Merel De Prins, moest zich gisteren melden in de gevangenis maar blijkt nu spoorloos. “Waarom kreeg hij geen enkelband?”, vragen Merels ouders zich af.
 ?? Foto KH ?? Merel De Prins
Foto KH Merel De Prins

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium