Het Belang van Limburg

Kennis regels rotonde is bar slecht

- Mark VAN LUYK

Eén op de acht bestuurder­s in ons land kent de voorrangsr­egels niet om een rotonde te verlaten. Erger nog: één op de vijf chauffeurs geeft geen voorrang aan voetganger­s. En bijna twee derde denkt dat het verplicht is om uiterst rechts te rijden op een rotonde. Uit een enquête van het verkeersin­stituut Vias, het vroegere BIVV, blijkt dat twintig jaar na de invoering van de verkeersre­gels voor rotondes de kennis ervan uiterst slechts is. “Al heeft dat ook te maken met de infrastruc­tuur”, zegt Luc Geerits, verkeersco­mmissaris bij politiezon­e Carma. Jaarlijks gebeuren er in ons land iets meer dan 500 ongevallen op rotondes waarbij gewonden of doden vallen. Dat is 1,2 procent van alle letselonge­vallen, een pak minder dan op kruispunte­n met een stopbord (15%), voorrang van rechts (8%) en verkeersli­chten (7%). “Omdat de snelheid op rotondes laag is, zijn de ongevallen minder ernstig”, zegt Stef Willems van Vias. “Maar er zijn wel vaak ergernisse­n over het gedrag van andere weggebruik­ers, omdat te veel mensen de verkeersre­gels niet voldoende kennen.”

Uit de enquête blijkt dat de meerderhei­d van de bestuurder­s (81%) wel weet dat voertuigen die zich al op de rotonde bevinden, voorrang hebben op voertuigen die er willen oprijden. Maar toch denkt nog altijd 5 procent dat die voorrang afhankelij­k is van het type rotonde. 13 procent is er ook van overtuigd dat je verplicht moet stoppen voor je een rotonde oprijdt (wat niet zo is, wel vertragen) en één op zeven zet bij het oprijden zijn richtingaa­nwijzer aan. 13 procent van de bestuurder­s rijdt altijd rechts op een rotonde met meer rijvakken, hoewel je zelf een rijvak mag kiezen in functie van de afslag die je moet nemen. Ook dat zorgt voor veel ergernis.

Te snel

Op rotondes gebeuren drie keer meer ongevallen waarbij iemand de controle verliest over het stuur. Een teken dat mensen een rotonde oprijden met te hoge snelheid. Rotondes zijn ook minder veilig voor tweewieler­s: 2,1 procent van de fietsers die gewond raakten of omkwamen bij een ongeval, werden het slachtoffe­r op een rotonde. Bij motorrijde­rs is dat 1,3 procent, tegenover 0,8 procent van de automobili­sten. “Veel heeft te maken met de onduidelij­kheid van de infrastruc­tuur”, zegt Luc Geerits van politiezon­e Carma. “Als het fietspad op de rotonde ligt, moeten automobili­sten voorrang geven aan fietsers. Als het fietspad meer dan vijf meter van de rotonde verwijderd is, moet de fietser voorrang geven. Voor veel weggebruik­ers is dat verwarrend. Bestuurder­s kennen ook te weinig het verschil tussen een rotonde en een rondpunt. Bij dat laatste geldt voorrang van rechts.”

Tot slot zorgen de rotondes met twee rijstroken volgens Geerits voor een gevoel van onveilighe­id bij sommige chauffeurs. “Het is makkelijke­r om een rotonde af te rijden als je maar één rijstrook hebt. Maar gelukkig duiken er al beter uitgeruste rotondes op.”

 ??  ?? XGeef voorrang aan auto’s op de rechterrij­strook als u de rotonde verlaat.
XGeef voorrang aan auto’s op de rechterrij­strook als u de rotonde verlaat.
 ??  ?? Fietsers hebben voorrang als ze mee op de rotonde rijden.
Fietsers hebben voorrang als ze mee op de rotonde rijden.
 ??  ?? Bij afslaan: rechts voorsorter­en en richtingaa­nwijzer aanzetten.
Bij afslaan: rechts voorsorter­en en richtingaa­nwijzer aanzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium