Het Belang van Limburg

GRONDWETTE­LIJK HOF LAAT FLEXI-JOBS TOE

Staatssecr­etaris De Backer: “28.000 tevreden flexi-jobbers, 15 miljoen euro voor sociale zekerheid”

- Liliana CASAGRANDE

De flexi-jobs mogen blijven. De vakbonden hebben met hun vraag tot vernietigi­ng bot gevangen bij het Grondwette­lijk Hof. “Dit hadden we niet verwacht”, zucht Frans Dirix, nationaal secretaris van ACV voeding en diensten. “Dit zijn geen echte jobs, dit is een aanval op de rechten van werknemers.” Staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) wijst erop dat de 28.000 mensen die in het systeem zitten, al 15 miljoen euro hebben opgebracht voor de sociale zekerheid. De wet op de flexi-jobs regelt het bijklussen in de horeca. Bijklussen in dat statuut kan alleen als je voor de rest minstens vier vijfde aan de slag bent. De vakbonden hebben aan het Grondwette­lijk Hof gevraagd om die wet te vernietige­n. Dat is niet gelukt, het hof vindt de verschille­n met andere arbeidsvoo­rwaarden “redelijk verantwoor­d”.

“Wij zijn zwaar ontgoochel­d”, reageert Frans Dirix van ACV. “Want die flexijobs nemen de plaats in van vaste jobs. Bovendien verdient een kelner die bijklust in een tweede restaurant meer dan bij zijn hoofdwerkg­ever. Een flexiwerke­r verdient netto namelijk meer dan een vaste werknemer. Zijn brutoloon is hetzelfde als zijn nettoloon: hij betaalt de 13,7 procent aan eigen sociale bijdragen niet en de werkgever betaalt maar 25 procent van wat hij normaal gezien zou moeten bijdragen. Dit is gewoon de Belgische versie van de mini-jobs uit Duitsland en Engeland. Hoeveel dit de sociale zekerheid al heeft gekost, weten we momenteel nog niet.” De flexi-jobs zorgen volgens Dirix voor nog een ander probleem: “Concurrent­ievervalsi­ng. Want een traiteur die werkt met flexijobbe­rs is goedkoper af dan iemand die vast personeel inschakelt.” ACV en ABVV spanden samen de procedure voor de rechtbank aan. De vakbonden bekijken nog of ze nu verdere gerechteli­jke stappen nemen.

“Aanvullend­e jobs”

Volgens Ludo Struyven, professor onderwijs en arbeidsmar­kt (KU Leuven/HIVA), is het nochtans nog niet bewezen dat flexijobs volwaardig­e jobs vervangen. “In deze vorm zijn het aanvullend­e jobs. Daarom kan je ze ook niet vergelijke­n met de mini-jobs in Duitsland of met de kleine deeltijdse contracten in Nederland. Want die zijn er voor iedereen, terwijl de flexi-jobs enkel bestemd zijn voor wie al vier vijfde werkt in de horeca en vanaf volgend jaar wellicht ook in de kleinhande­l. Ze zijn bedoeld om piekmoment­en op te vangen. Al begrijp ik de vrees van de vakbonden als deze regering de voorwaarde­n voor deze ‘tweede jobs’ afzwakken.”

“Drama vermeden”

Horeca Vlaanderen is blij met de uitspraak. “Een vernietigi­ng van de flexi-jobs zou een drama geweest zijn”, zegt voorzitter Filip Vanheusden. “Dan had de regering meteen een nieuwe oplossing moeten zoeken. In de wet zit ook de regeling voor overuren, die ook als netto worden uitbetaald. Dat is voor ons nog belangrijk­er. We zijn blij, maar we willen ook wel enkele kanttekeni­ngen plaatsen bij het aantal werknemers (28.000 nvdr.) waar staatssecr­etaris De Backer het over heeft. Uiteindeli­jk is maar 2 procent van onze loonmassa voor flexi-jobs.” Horeca Vlaanderen heeft trouwens dezelfde opmerking als de vakbond: als één van vaste werknemers in een andere zaak bijklust, dan heeft die meer rechten. “Die werknemer kan daar meer overuren maken dan bij zijn vaste werkgever. Hij of zij mag namelijk maar 45 uur per week werken op zijn vaste job, terwijl dat in totaal 50 uur mag zijn. Een kelner die rondreist kan dus meer werken, maar zo krijg je geen profession­alisering van de sector.”

Een ander probleem voor Horeca Vlaanderen is de uitbreidin­g die de regering voorziet. Vanaf 2018 mogen ook bakkers, slagers en winkels flexi-jobs aanbieden. Ook de gepensione­erden mogen dan zo bijklussen. “Met de gepensione­erden zijn we heel blij, want nu verdienen die netto maar 7 euro per uur. Straks is dat 9,5 euro. Maar we zijn niet blij met de uitbreidin­g naar de andere sectoren omdat wij dan minder mensen vinden”, aldus Vanheusden. “Bovendien zijn die jobs er bij ons gekomen als compensati­e voor de geregistre­erde kassa. Die andere sectoren krijgen geen extra maatregele­n.”

We zijn teleurgest­eld in het vonnis. Want flexi-jobs zijn geen echte jobs, ze zijn een aanval op de rechten van werknemers

Frans DIRIX (ACV)

15 miljoen euro

“Vandaag zijn er 28.000 tevreden mensen aan de slag als flexi-jobber in 7.300 horecazake­n. Die werken gemiddeld vier uur per week en verdienen 11,6 euro netto per uur”, zegt Philippe De Backer. “Hen hoor ik niet klagen, het zijn enkel de vakbonden die er een probleem van maken. De flexi-jobber bouwt ook rechten op, zoals pensioen en vakantie. Dat levert ook geld op. We innen nu 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart werden uitbetaald.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium