Het Belang van Limburg

Boemerang

-

Het was aan het gezicht van Financiënm­inister Johan Van Overtveldt (N-VA, foto) te zien, gisteren in de Kamer: hij stond niet bepaald te popelen om te antwoorden op de vragen van de oppositie over de effectenta­ks. Die moet volgend jaar 254 miljoen euro opbrengen, maar Van Overtveldt zaaide anderhalve week geleden plots zelf onrust daarover. In een interview met De Tijd liet hij verstaan dat ook kleine zelfstandi­gen getroffen zouden worden en er zelfs juridische problemen zouden kunnen optreden. Een belasting die enkel geldt voor rekeningen boven de 500.000 euro, daar zou de Raad van State wel eens een probleem van kunnen maken. Het gelijkheid­sbeginsel, zo redeneerde Van Overtveldt in de zakenkrant.

Voor de goede verstaande­r: N-VA is een zeer koele minnaar van deze vermogensb­elasting, maar moest ze slikken omdat CD&V een signaal van fiscale rechtvaard­igheid wilde in ruil voor een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Het was de smeerolie voor het zomerakkoo­rd. Dat Van Overtveldt na nog geen twee maanden daar al onrust over zaait, deed CD&Vvicepremi­er Kris Peeters woensdagav­ond een waarschuwi­ng uitsturen. “Het zomerakkoo­rd is één en ondeelbaar.” Geen effectenta­ks is ook geen verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Het was uiteindeli­jk het kernkabine­t dat donderdagm­iddag net voor de start van het vragenuurt­je duidelijkh­eid bracht. Bakkers en slagers die hun bedrijf in aandelen hebben opgedeeld, zullen niet worden belast. Het gaat om een taks op beursgenot­eerde aandelen, obligaties en kasbons op rekeningen boven de 500.000 euro. En belangrijk: de geraamde opbrengst van 254 miljoen euro blijft gehandhaaf­d, zo moest ook Van Overtveldt in het parlement bevestigen.

Daarmee is de discussie over de effectenta­ks tijdelijk bevroren, maar niet opgelost. Binnen de kortste keren zal ze als een boemerang opnieuw op de regeringst­afel belanden. Want zelfs met de verduideli­jking van gisteren, blijft er veel onduidelij­kheid. Klopt dit juridisch wel? En wat met de opbrengst van 254 miljoen die volgens beleggings­experts schromelij­k wordt overschat? “Een probleem voor Van Overtveldt”, was de cynische conclusie bij Open Vld. Voor de oppositie is het duidelijk: Van Overtveldt saboteert elke vorm van fiscale rechtvaard­igheid. “U doet er alles aan om met slecht gedesignde maatregele­n dit te ondermijne­n”, stelde Kristof Calvo (Groen) vast. Ook Peter Vanvelthov­en maakte die slotsom: “Elke maatregel rond fiscale rechtvaard­igheid – de kaaimantak­s, de speculatie­taks – heeft tot nu toe nul euro opgebracht.” Of zoals Veerle Wouters (Vuye&Wouters) het verwoordde: “Ik denk dat u stilletjes hoopt dat de Raad van State deze taks afschiet.”

Meer politiek nieuws? Lees HBvL.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium