Het Belang van Limburg

China sluit alle Noord-Koreaanse bedrijven

-

China sluit alle Noord-Koreaanse bedrijven op zijn grondgebie­d. Daarmee voert het de sancties uit waarover beslist werd in de Veiligheid­sraad van de VN. De bedrijven krijgen 120 dagen de tijd om hun activiteit­en stop te zetten, tot eind januari. Ook Chinees-Noordkorea­anse joint ventures moeten sluiten. “We moeten Noord-Korea sanctioner­en, én met hen onderhande­len”, luidt de Chinese uitleg. China is de grote buur en de enige bondgenoot van Noord-Korea, maar lijkt nu ook zijn geduld met Kim Jong-un (foto) te verliezen, en draait systematis­ch de duimschroe­ven aan voor het regime in Pyongyang.

Eerder dit jaar werd de aankoop van steenkool uit Noord-Korea stopgezet, net als de handel in ijzer en vis. Daarna verbood Peking de invoer van Noord-Koreaans textiel en beperkte het zijn eigen uitvoer van olie naar Pyongyang. En nu moeten dus alle Noord-Koreaanse bedrijven in China dicht. Hoeveel dat er zijn, is niet duidelijk. Noch China, noch NoordKorea zijn erg scheutig met economisch­e cijfers.

Sterk jaar

De enige informatie over de Noord-Koreaanse economie komt van de Zuid-Koreaanse centrale bank. Die denkt dat de Noord-Koreaanse economie vorig jaar – ondanks de internatio­nale sancties – haar beste prestatie in zeventien jaar neergezet heeft. Het bruto binnenland­s product zou met 3,9 procent gegroeid zijn. Van dat BBP gaat naar schatting 25 procent naar Noord-Korea’s gigantisch­e leger. China herhaalde gisteren bij monde van de woordvoerd­er van het ministerie van Buitenland­se Zaken nog eens dat het gekant is tegen oorlog op het Koreaanse schiereila­nd. “De Veiligheid­sraad van de VN heeft zowel sancties opgelegd als onderhande­lingen voorgestel­d. We moeten zowel het ene als het andere doen.” Intussen hebben de VS en ZuidKorea een akkoord gesloten waardoor de Amerikanen meer ‘strategisc­he middelen’ gaan stationere­n in Zuid-Korea. Het Pentagon zegt niet wat die ‘strategisc­he middelen’ zijn, maar doorgaans worden daar vliegdeksc­hepen, bommenwerp­ers en atoomduikb­oten mee bedoeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium