Het Belang van Limburg

HUGH HEFNER De ultieme Playboy

De man van tweeduizen­d vrouwen rust nu naast Marilyn Monroe

-

Hij leerde mannen naar bloot kijken zonder te blozen. Hij deed vrouwen naakt poseren zonder zich te schamen. Een vetbetaald­e fotosessie voor ‘Playboy’ werd een diploma van schoonheid, ook voor bekende Vlaamse vrouwen. “Omringd door zijn geliefden”, en dat zijn er ontelbaar veel geweest, is op zijn 91ste Hugh Hefner overleden. Het stuk grond dat de seksversla­afde Playboyopr­ichter op het kerkhof van Los Angeles kocht, ligt net naast het graf van zijn eerste centerfold Marilyn Monroe. “Het verschil tussen Marilyn Monroe en de vroege Pamela Anderson is niet zo groot. Stijlen evolueren voortduren­d, maar als het over vrouwelijk­e schoonheid gaat, is de smaak van mannen altijd dezelfde gebleven.” Als iemand dat met recht en reden mag zeggen, is het Hugh Hefner, want hij heeft zowel Monroe als Anderson van dichtbij in al hun glorie gezien. En die twee niet alleen: vanaf 1971 leefde hij dag en nacht tussen verblinden­d mooie vrouwen in zijn Playboy Mansion in Los Angeles. Gemiddeld een tiental liepen er zich schaarsgek­leed dood te vervelen in het protserig interieur en de lusttuin met waterval.

Met drie vrouwen was hij getrouwd, met minstens 2.000 andere vrouwen heeft hij naar eigen zeggen het bed gedeeld. Te beginnen dus met Marilyn Monroe. Zij was het die in december 1953 de centerfold van het eerste Playboy Magazine breeduit vulde. Hefner had het blad zelf aan zijn keukentafe­l ineen geflanst, maar durfde het niet met naam en toenaam te onderteken­en.

Een genie

Ook financieel was hij er niet gerust in. Hefner was zelf opgestapt als copywriter bij Esquire en moest het geld bijeenschr­apen om zijn eerste Playboy uit te geven: 600 dollar persoonlij­ke lening, 8.000 dollar van 45 verschille­nde investeerd­ers en 1.000 dollar van zijn moeder. “Omdat ik in mijn zoon geloof”, zei de diepgelovi­ge vrouw. Niet ten onrechte, want op IQ-testen op school haalde hij een genie-score van 152. “Maar hij is weinig enthousias­t”, noteerden zijn leraars. Decenniala­ng hebben ze hem verguisd, tot ze op de duur niet goed meer wisten wat ze met hem aanmoesten. Want ja, Hefner had als geen ander van naakte vrouwelijk­e schoonheid een lust- en commerciee­l product gemaakt, maar hij was ook een voorvechte­r van gelijke vrouwen- en homorechte­n en het homohuweli­jk. En medeverant­woordelijk voor de seksuele revolutie in de VS, die ook voor vrouwen bevrijdend werkte. Die dubbele moraal zat ook in de inhoud: enerzijds stijlvolle, erotische naaktfoto’s van superknapp­e vrouwen, anderzijds diepgraven­de interviews met zowat alle groten der aarde. Plus literaire bijdragen van cultuurpau­sen als Woody Allen, P.G. Wodehouse, Roald Dahl, Norman Mailer, John Updike en Nobelprijs­winnaar Saul Bellow. Hun autoriteit en sérieux maakten het bloot, de schunnige moppen, de gedurfde cartoons en de onverbloem­de sekstips sociaal aanvaardba­ar en joegen de oplage in de hoogtijdag­en naar bijna 7 miljoen exemplaren alleen al in de VS. Met daarboveno­p een internatio­nale keten van Playboyclu­bs met meer dan een miljoen leden, waar de drankjes geserveerd werden door al even knappe en schaarsgek­lede bunnies: diensters met konijnenoo­rtjes en -staartjes. Hefners imperium groeide uit tot een goudmijn en een gigantisch­e afzetmarkt voor alles waar mannen zot van zijn: dure auto’s en motoren, reukwaren, sigaretten, alcohol en potentieve­rhogende middeltjes. Zelf gaf Hugh Hefner op latere leeftijd toe dat hij die middeltjes ook stilaan nodig had om zijn legendaris­che sekshonger te stillen.

In bed met Playmates

Die bleef wel intact toen hij in 1985 op zijn 59ste een lichte hartaanval kreeg, maar het was het sein om zijn prioriteit­en wat bij te sturen: de wilde dagenlange feestjes in zijn Playboy Mansion werden gevoelig ingekort en in 1988 liet hij de leiding over zijn imperium over aan zijn dochter Christie. Om een jaar later te trouwen met de 36 jaar jongere Playmate of The Year Kimberley Conrad.

Voor Hefner, die ook wat experiment­eerde met biseksuali­teit, was het zijn tweede huwelijk. Met Kimberley en hun twee zonen Marston Glen en Cooper Bradford kreeg de Playboy Mansion zowaar de allure van een gezinswoni­ng. Toen hun huwelijk na negen jaar op de klippen liep, mocht Kimberley zelfs blijven wonen in een villa naast de Mansion.

In zijn bed lagen ondertusse­n voortduren­d andere vrouwen. Een verslaving die hij naar eigen zeggen overhield aan zijn eerste huwelijk met Mildred Williams, die kort voor hun trouwdag bekende dat ze tijdens Hefners legerdiens­t een scheve schaats had gereden. “Het was het meest verwoesten­de moment in mijn leven”, zei hij daar later over. Om hem toch maar niet te verliezen stemde Mildred ermee in dat hij seks had met andere vrouwen, maar het was slechts uitstel: na tien jaar zette hij haar aan de deur. “Van de twaalf Playmates of the Month heb ik er jarenlang minstens elf in bed gehad. En gemiddeld had ik zeven vriendinne­n tegelijk”, bekende hij ooit. Af en toe zaten daar favorietje­s tussen die hem jarenlang trouw bleven zoals Holly Madison, Kendra Wilkinson en Bridget Marquardt en ook enkele eeneiige tweelingen zoals Sandy en Mandy Bentley en Kristina en Karissa Shannon. Niet toevallig allemaal blondjes. “Picasso heeft zijn roze en blauwe periode gehad, ik zit nu in mijn blonde periode”, lachte hij.

Toen drie favorietje­s in zijn harem in 2010 collectief de deur achter zich dichttrokk­en, ging Hefner uithuilen in de armen van zijn nummer één, Crystal Harris, die voor hem smolt. Op 18 juni 2011 zouden ze elkaar eeuwige (on)trouw beloven, maar vijf dagen voor de ceremonie blies Crystal de trouwparti­j af. “Het leven zit vol verrassing­en. Misschien kan ik maar beter vrijgezel blijven”, zei Hefner. “Ik ben al twee keer gehuwd geweest en dat waren niet de gelukkigst­e episodes in mijn leven. Het probleem is: als je trouwt, verdwijnt de romantiek en komen de kinderen. En de liefde gaat dan naar hen.” Maar in december 2012 stapten ze toch in het bootje. Zij was 26, hij 86.

Picasso heeft zijn roze en blauwe periode gehad, ik zit in mijn blonde periode

Hugh HEFNER

 ?? FOTO ISOPIX ?? Playboy-oprichter Hugh Hefner zoals we hem kennen: in zijn kamerjas en omsingeld door playmates.
FOTO ISOPIX Playboy-oprichter Hugh Hefner zoals we hem kennen: in zijn kamerjas en omsingeld door playmates.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium