Het Belang van Limburg

“Spanningen binnen Turkse gemeenscha­p zullen oplaaien”

Limburgse Gülenisten ongerust over “haatzaaien­de” Turkse film in Kinepolis Hasselt

- Ruben STEEGEN

De Belgische première van ‘Kurtlar Vadisi: Vatan’, een Turkse actiefilm die is geïnspiree­rd op de mislukte staatsgree­p van juli 2016, zorgt voor grote onrust bij Limburgse Gülenisten. “De acteur die het brein achter de coup gestalte geeft lijkt als twee druppels water op Gülen”, zegt secretaris-generaal Özkan Yilmaz van Fedactio, de koepelorga­nisatie van vereniging­en die bij Gülen aanleunen. “Ik vrees dat deze film – die sinds gisteren ook in Hasselt draait – de spanningen binnen de Turkse gemeenscha­p weer zal doen oplaaien.” De politie plant alvast extra patrouil- les aan de Kinepolis in Hasselt voor en na de vertoninge­n. ‘Kurtlar Vadisi’ – letterlijk: Vallei der Wolven – is al jaren een van de meest populaire actieserie­s op de Turkse televisie. “Centraal staan liefde voor het vaderland en nationalis­me. Bovendien wordt elke actie – ook geweld – om Turkije te beschermen verheerlij­kt”, weet Özkan Yilmaz uit Heusden-Zolder. Naast de tv-serie worden er met de regelmaat van de klok films uitgebrach­t rond actieheld Polat Alemdar. De meest recente worp, ‘Kurtlar Vadisi: Vatan’ (‘Vallei der Wolven: Vaderland’), is overduidel­ijk gebaseerd op de staatsgree­p van juli 2016, toen een deel van de Turkse strijdkrac­hten de macht probeerden te grijpen. Dat mislukte, waarna AKP-president Erdogan de geestelijk­e leider Fethullah Gülen verantwoor­delijk hield voor de coup, ook al ontkent die elke betrokkenh­eid.

Olie op het vuur

Sindsdien leven aanhangers van Erdogan en Gülen op gespannen voet. Bij hevige protesten in Beringen werden vorige zomer nog gebouwen van Gülenisten gevandalis­eerd. “De laatste maanden leek de rust in Limburg weergekeer­d, maar ik vrees dat deze film opnieuw olie op het vuur zal gooien”, zegt Yilmaz. “De acteur die het brein achter de staatsgree­p speelt, lijkt als twee druppels water op Gülen. Dat is uiteraard geen toeval. Erdogan heeft verschille­nde middelen om de Turkse gemeenscha­p in binnen- en buitenland in zijn greep te houden. Cinema is daar een van.”

Neutraal

De prent kwam afgelopen zomer al uit in Turkije, maar ging pas gisteren in première in de Benelux. In Limburg is de film te zien bij Kinepolis Hasselt. De cinemagiga­nt ziet weinig graten in de vertoning. “We programmer­en jaarlijks zo’n twintig Turkse blockbuste­rs”, zegt woordvoers­ter Anneleen Van Troos. “Politieke ideologieë­n laten we tijdens de selectie buiten beschouwin­g, wij blijven neutraal. Deze film is overduidel­ijk fictie. We hebben in het verleden nog films vertoond die rond het conflict tussen Erdogan en Gülen

Politie Limburg Regio Hoofdstad draaiden, en dat heeft nooit problemen veroorzaak­t. Maar we blijven alert. Als blijkt dat ‘Kurtlar Vadisi: Vatan’ tot onrust leidt, zullen we uiteraard ingrijpen.”

Tegen censuur

Hoewel Fedactio weinig opgetogen is met de keuze van Kinepolis, wil de organisati­e geen juridische stappen nemen. “We zijn tegen censuur, maar vrezen wel dat Turkse jongeren opgehitst raken door de prent.” De Hasseltse poli- tie wil alvast niets aan het toeval overlaten en plant daarom extra patrouille­s aan het cinemacomp­lex zolang de film in de Hasseltse zalen speelt. Begin dit jaar was er ook al extra politietoe­zicht toen ‘Reis’ in Hasselt draaide, een Turkse biopic over Erdogan. “Toen is het rustig gebleven en we hopen nu op hetzelfde”, luidt het bij de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad.

Wij plannen extra patrouille­s aan Kinepolis Hasselt zolang deze film draait

 ?? FOTO RR/AFP ?? De Turkse film is gebaseerd op de staatsgree­p van juli 2016, en de ‘bad guy’ heeft verdacht veel weg van de door president Erdogan verantwoor­delijk geachte Fethullah Gülen (rechts).
FOTO RR/AFP De Turkse film is gebaseerd op de staatsgree­p van juli 2016, en de ‘bad guy’ heeft verdacht veel weg van de door president Erdogan verantwoor­delijk geachte Fethullah Gülen (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium